<strong>SITTER FANGET:</strong>  Muammar Kadhafis sønn, Saif al-Islam, sitter nå fanget i byen Zintan i Libya. EU ber Libya samarbeide med ICC-domstolen om rettsprosessen mot Saif, men landets makthavere ønsker å stille ham for retten i hjemlandet. Her er han avbildet i Tripoli i mars i år. Foto: ISMAIL ZITOUNY / REUTERS
SITTER FANGET: Muammar Kadhafis sønn, Saif al-Islam, sitter nå fanget i byen Zintan i Libya. EU ber Libya samarbeide med ICC-domstolen om rettsprosessen mot Saif, men landets makthavere ønsker å stille ham for retten i hjemlandet. Her er han avbildet i Tripoli i mars i år. Foto: ISMAIL ZITOUNY / REUTERS Vis mer

- Jeg kan forsikre at Saif får en rettferdig rettsak

EU vil ha Kadhafis sønn stilt for ICC-domstolen, Libya nekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Libyerne og resten av verden kan føle seg trygge på at Saif al-Islam Kadhafi vil få en rettferdig rettssak, sier Libyas statsminister Abdurrahim El-Keib.

Han kunngjorde lørdag kveld formelt at Saif al-Islam, en av den styrtede diktatoren Muammar Kadhafis mest innflytelsesrike sønner, var pågrepet i en ørkenby i Libya.

39-åringen holdes nå fanget i byen Zintan, forklarte statsministeren.

- Jeg kan forsikre vårt folk og verden om at Saif, og hans folk, vil få en rettferdig rettssak i samsvar med internasjonale normer, sa El-Keib på en pressekonferanse i Zintan.

- Pågripelsen av Saif al-Islam Kadhafis kroner vårt store folks offervilje, sier han med henvisning til folkeopprøret som gjorde slutt på Muammar Kadhafis 42 år ved makten.

-Vil stille han for retten EU ber Libya samarbeide med ICC-domstolen om rettsprosessen mot Saif al-Islam Kadhafi, men landets makthavere ønsker å stille ham for retten i hjemlandet.

Saif al-Islamn ble pågrepet i en libysk ørkenby lørdag, men striden om hvordan Saif al-Islam skal rettsforfølges, blusset opp allerede samme dag som han var tatt.

Mens EU, Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og vestlige land ønsker et tett samarbeid mellom Libya og ICC om rettsprosessen, er tonen en annen fra libysk hold.

- Vi vil stille ham for retten i Libya, og han vil bli dømt for sine forbrytelser etter libyske lover, sier informasjonsminister Mahmoud Shammam.

- Vi stoler på det libyske rettsapparatet og på at alle garantier er gitt for at han skal få en rettferdig og upartisk rettssak, sier justisminister Mohamed al-Alagy.

Saif al-Islam kan bli anklaget for oppfordring til drap, misbruk av offentlige midler og rekruttering av leiesoldater. Han risikerer dødsstraff, ifølge Alagy.

- Må overleveres Menneskerettsgruppen Amnesty International og eksperter er klare på at Saif al-Islam bør utleveres.

- Han må overleveres til ICC, og hans sikkerhet og rettigheter må garanteres, sier Amnestys visedirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, Hassiba Hadj Sahraoui.

Professor Fawaz Gerges ved London School of Economics sier sjansen er «omtrent null» for at han vil kunne få en rettferdig rettssak i Libya.

- Det beste de nye lederne kan gjøre, er å gi ham til ICC, for jeg tror virkelig ikke de har ressurser og kapasitet til å gi ham en rettferdig rettssak, sier han.

Tatt på rømmen Saif al-Islam skal bare ha hatt noen få tusen dollar på seg da han ble pågrepet på rømmen av væpnede styrker i ørkenbyen Obari.

- I begynnelsen var han veldig redd. Han trodde vi ville drepe ham, forklarer Ahmed Ammar, som deltok under pågripelsen.

39-åringen ble deretter fløyet til byen Zintan. På vei dit forklarte han at han var i god behold, men at han var blitt skadet i hånden i et NATO-angrep for en måned siden.

Angrepet kom da Saif al-Islam forsøkte å flykte fra byen Bani Walid 19. oktober, dagen før hans far ble sporet opp og drept i sin fødeby Sirte.

Saif al-Islam nektet lørdag å bekrefte sin identitet, men flere libyske journalister som møtte ham, var ikke i tvil om at det var Saif al-Islam som var tatt.

ICC-sjef til Libya EU var raskt ute med å kreve at Saif al-Islam blir stilt for retten i nært samarbeid med ICC.

- Libyske myndigheter må sikre at Saif al-Islam blir stilt for retten i henhold til rettssikkerhetsprinsipper og i fullt samarbeid med ICC, sier Michael Mann, talsmann for EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

ICCs sjefanklager Luis Moreno-Ocampo sier han kommer til å reise til Libya i løpet av en uke for å diskutere hva som skal skje med Saif al-Islam.

- Men nyheten er at Saif vil bli stilt for retten. Hvor og hvordan skal vi diskutere, sier han.

En talsmann for domstolen legger til at Libya har en forpliktelse til å samarbeide med ICC, men utelukker likevel ikke en rettssak i Libya.

NATO sier alliansen stoler på at ICC og libyske myndigheter sikrer at Saif al-Islam blir stilt for retten. NATO bidro ved å håndheve en flyforbudssone over Libya under store deler av borgerkrigen sterkt til å fjerne Gaddafi fra makten.

Saif al-Islam selv benekter at han indirekte har vært i kontakt med ICC før han ble pågrepet.

(NTB)

<strong>TATT:</strong>  Saif al-Islam Kadhafi ble tatt i en ørkenby i Libya. Her er han i hovedstaden Tripoli tidligere i august år. Foto: DARIO LOPEZ-MILLS / AFP PHOTO / POOL
TATT: Saif al-Islam Kadhafi ble tatt i en ørkenby i Libya. Her er han i hovedstaden Tripoli tidligere i august år. Foto: DARIO LOPEZ-MILLS / AFP PHOTO / POOL Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer