Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kan gjerne sitte inne for resten av livet

NOKAS-dømte Erling Havnå kommer ikke til å søke om slippe ut fra fengsel til neste år.

NOKAS-dømte Erling Havnå hadde med seg kjæresten Ingrid Jakobine Hagen da han fredag kveld snakket ut på Havnepuben i Arendal.
Foto: Anita Arntzen
NOKAS-dømte Erling Havnå hadde med seg kjæresten Ingrid Jakobine Hagen da han fredag kveld snakket ut på Havnepuben i Arendal. Foto: Anita Arntzen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Erling Havnå har i helga permisjon fra Bastøy fengsel, og brukte fredagskvelden til å snakke ut til journalister og nysgjerrige på Havnepuben i hjembyen Arendal. Han snakket ut om alt fra NOKAS-ranet til tiden i fengselet og filosofiske betraktninger om skyld og straff.

Et av de store mysteriene rundt NOKAS-ranet, som ble begått for snaut ti år siden, er hvor pengene har tatt veien. Havnå tror aldri svaret på dette vil bli kjent.

- De pengene er vekke. Det er ikke mulig å ha kontroll på så mye penger når du blir jakta på. Jeg vet ikke hvor de er, det kan hende de er i alles lommer, sier Havnå, og sikter til at hundrelappen du har i lommeboka kan stamme fra nettopp NOKAS-ranet.

- Angrer ikke På spørsmål fra salen er Havnå, som ble dømt til fengsel i 16 år, klar på at han i dag ikke føler anger for ranet.

- Jeg angrer ikke på ranet. Man kan ikke angre i over 10 år. Jeg er blant annet veldig i mot NOKAS-filmen. Jeg synes det er urettferdig at jeg skal få for mye oppmerksomhet. Det er ingen helter her.

Da kommer spørsmålet om skyld. En politimann ble drept i Stavanger i 2003.

- Jeg har ikke skyldfølelse. Jeg var ikke innblandet i at han ble skutt. Jeg kunne heller ikke på noen måte forhindret at det skjedde. Jeg tar ikke lett på det, men jeg kan heller ikke angre.

56-åringen sier han har hatt kontakt med en rekke av de NOKAS-dømte etter ranet.

- Det er naturlig, etter å ha sonet sammen med flere av dem. Har kontakt med Alf Henrik Christiansen (En annen av NOKAS-ranerne. Han var også med på pubforedraget, red.anm.). Etter å ha sonet med flere av dem er det naturlig at kontakten binder seg.

Havnå ønsker at han gjennom fengselstida har gjort seg viktige betraktninger rundt soning og straff, og at det er derfor han velger å holde et slik utradisjonelt pubmøte.

- Jeg har ikke noe å tjene på å være her, men jeg ønsker å formidle det jeg mener er viktig informasjon for samfunnet.

- Vil ikke slippe fri Han mener fengselssystemet i Norge har store mangler, ved at man den innsatte ikke føler straffen på kroppen slik at man kan ta et oppgjør med fortida.

I januar neste år kan Havnå søke om å få slippe fri. Men det er han ikke klar for enda.

- Sannheten er at jeg godt kunne ha sittet inne resten av livet. Og noe av problemet med det, slik jeg ser det, er jo at det er dere som betaler for det.

- Det som har plaga meg mest, hvor mye har dette kostet andre. Jeg tror etter hvert vi må begynne å gjøre soning billigere, og begynne og tenke annerledes, sier Havnå.

I løpet av det timeslange foredraget er det tydelig at Havnå har mye på hjertet. Det var vanskelig for ham å avslutte, selv etter spørsmålsrunden med journalistene. Det var mange som også ville snakke med Erling, og det var tydelig at en rekke på puben kjente ham fra før.

- Folk skal få lov til å hate meg og slenge dritt om meg, avslutter Havnå.

Hele Norges coronakart