KRISE: President Donald Trump har truet med å erklære nasjonal krise for å få realisert muren på grensa til Mexico. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KRISE: President Donald Trump har truet med å erklære nasjonal krise for å få realisert muren på grensa til Mexico. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Truer med nasjonal krise for å realisere grensemur:

- Jeg kan gjøre det hvis jeg vil

USAs president nekter å fire på kravet om å få på plass en grensemur mot Mexico. Nå truer han med total overkjøring av Demokratene for å få realisert sin våte drøm.

To uker har gått siden USAs delvise «shutdown» ble en realitet. Omkring 800 000 offentlige ansatte er rammet etter at finansieringen av all ikke-essensiell statlig virksomhet ble stoppet. Årsaken til beslutningen var at Trump ikke har fått Demokratene med på å bevilge 40 milliarder norske kroner til sikring av Mexico-grensa.

Presidenten har allerede gått ut og sagt at han er forberedt på å holde ut i flere måneder eller til og med år dersom det er det som skal til for å få Demokratene til å gi etter for hans økonomiske krav. Foreløpig har partiet bare gått med på å bevilge drøyt én milliard dollar til grensesikring.

Nå truer Trump med å erklære situasjonen for nasjonal krise, overse Demokratene totalt og bygge grensemuren uten støtte fra partiets representanter.

OMFATTENDE PROSJEKT: Hvis USAs nyvalgte president Donald Trump får viljen sin vil han bygge en mur langs grensen til Mexico for å hindre flere migranter fra å komme inn i USA. Video: CNN. Vis mer Vis mer

- Jeg kan gjør det hvis jeg vil, absolutt. Vi kan erklære en nasjonal krise på grunnlag av vårt lands sikkerhet og bygge muren veldig raskt. Men hvis vi kan få det til via en forhandlingsprosess, så prøver vi det, sa Trump under fredagens pressekonferanse, ifølge Washington Post.

Han skal samtidig ha argumentert for at hvis valget falt på en mur av stål, så ville jobben generere store mengder amerikanske arbeidsplasser, skriver avisa. I sommer innførte USA 25 prosent toll på import av stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico som grep for å sikre flere av landets arbeidsplasser.

Men tollen har også økt frykten for en handelskrig mellom USA og deres allierte.

Full splittelse

Uttalelsene kom etter at presidenten selv hadde invitert ledere fra begge de politiske partiene til et møte i Det hvite hus. Temaet var igjen grensemuren, som Trump mener er helt nødvendig for å stoppe narkotikainnførsel og ulovlig innvandring fra Mexico til USA.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, er en av dem som har gått hardt ut mot Trumps ønske om en grensemur. Også denne uka kom hun med uttalelser som bekrefter avstanden mellom partiene i forhandlingene.

- Vi bygger ikke en mur. Det har ingenting med politikk å gjøre. Det er en gammeldags tenkemåte og vil være umoralsk. Det er heller ikke kostnadseffektivt, sa Pelosi tidligere denne uka.

Med det er det ingen tegn til at Demokratene-lederen og Trump har nærmet seg enighet siden de møttes på direktesendt TV fra Det ovale kontor i midten av desember. Situasjonen som utspant seg på skjermen, ble av flere amerikanske medier omtalt som årets mest spesielle TV-øyeblikk.

KRANGEL: I et møte mellom president Trump og demokratene Nancy Pelosi og Chuck Schumer, utviklet det seg til en full krangel da de diskuterte saken om muren og grensesikkerhet. Video: CNN Vis mer

- Du vinner ikke dette. Og faktum er at du ikke har de stemmene du trenger, sa Pelosi den gang, og rettet kommentaren mot Trump og hans manglende støtte fra Demokratene i senatet når det kommer til milliardbevilgninger til muren.

- Veldig vanlig «trumpsk»

USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, sier til Dagbladet at det ikke er utenkelig at Trump kommer til å ta i bruk ekstreme virkemidler som å erklære nasjonal krise for å få gjennomslag for sitt ønske. Han forklarer at presidenten i utgangspunktet har juridisk tre typer makt: makt eksplisitt gitt av grunnloven, makt gitt av Kongressen, og implisitt makt som presidenten(e) leser ut fra grunnloven.

- Det virker sannsynlig at juristene hans vil finne legalt grunnlag under de to siste typene makt. Det vil likevel garantert bli tatt inn for domstolene av Demokratene, sier Mjelde.

Han legger imidlertid til at oppsiktsvekkende utspill er en veldig vanlig «trumpsk» forhandlingstaktikk.

- Så trusselen om å erklære krise kan også bare være en forhandlingsposisjon. Han går ofte offensivt ut, men så modererer han seg, forklarer Mjelde.

Et pengespørsmål

Hvor presidenten vil ta pengene fra, dersom han tvinger gjennom byggingen av grensemuren, er ifølge USA-eksperten ikke så lett å si. Det er heller ingen garanti for at Trump faktisk vil klare å finne midler til å finansiere muren, skal man tro Mjelde, som understreker at det er Kongressen som sitter på lommeboka.

- Jeg gir ham best odds for å få muren bygd om han klarer å komme til et eller annet kompromiss med Demokratene. Pengebeløpet det er snakk om er i seg selv ikke stort, sett i forhold til statsfinansene under ett. Skattekuttene republikanerne vedtok i 2017 er et mye større problem for statsfinansene, grunnet tapte skatteinntekter, sier han.

Eksperten tror for øvrig at presidentens «shutdown» kan bli langvarig. Han peker på at det amerikanske statsapparatet er veldig fragmentert i avdelinger og spesifikke programmer, noe som gjør at effektene foreløpig er ganske isolerte.

- Men det får selvsagt allerede alvorlige konsekvenser for dem som ikke mottar lønn. Jeg tror likevel dette vil løse seg når folkelig frustrasjon og misnøye blir mer høylytt. Da vil kongresspolitikerne som er i direkte kontakt med velgerne kjenne et helt annet press, sier Mjelde.