DØMT: Stein Bagger fotografert utenfor rettslokalene i Lyngby i Danmark dagen før dommen mot ham falt i 2009. Nå er han løslatt på prøve. Foto: Liselotte Sabroe / NTB scanpix
DØMT: Stein Bagger fotografert utenfor rettslokalene i Lyngby i Danmark dagen før dommen mot ham falt i 2009. Nå er han løslatt på prøve. Foto: Liselotte Sabroe / NTB scanpixVis mer

- Jeg kan ha informasjon om Baggers penger. Hvorfor har de ikke ringt meg?

- Det er veldig merkelig, sier bedragerens tidligere styreleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbedrageren Stein Bagger er nylig blitt løslatt etter å ha sonet fem år i fengsel. 200 av bedragerens millioner er imidlertid sporløst borte, og på Kongsvinger sitter en mann som kan ha informasjon om nettopp dem.

Den Kongsvinger-bosatte danske forretningsmannen Asger Jensby var styreleder i Baggers selskap IT Factory. Etter en oppringning fra en av Baggers forretningspartnere begynte Jensby å gjøre egne undersøkelser om Bagger. Jensby mistet selv hele sin millionformue da saken sprakk.

- Jeg har ikke vært i kontakt med ham siden han ble løslatt. Jeg er ferdig med ham, jeg har ingenting å snakke med ham om, sier Jensby til Dagbladet.

- Jeg forventer ikke at han tar kontakt med meg. Og jeg tar definitivt ikke kontakt med ham, slår Jensby fast.

Men der Jensby ikke ønsker kontakt med Stein Bagger, har han ingenting imot det hvis de som gransker dansken slår på tråden.

Har informasjon - Har du noen informasjon om hvor Baggers penger er?

- Jeg er forundret over at verken politiet eller bostyreren har stilt meg det spørsmålet. De har aldri vært i kontakt med meg, og det synes jeg er merkelig, sier Jensby.

- Politi og bostyrer har ikke klart å følge pengene, og det synes jeg er helt ubegripelig, det overrasker meg enormt. Jeg har informasjon til bostyrer hvis han ringer meg opp — om han har den informasjonen fra før, det vet jeg ikke, men det er i hvert fall merkelig at han ikke har spurt, sier Jensby til Dagbladet.

Dagbladet søkte bostyrer Boris Frederiksen både på hans kontortelefon og hans mobil i går, men han har ikke tatt telefonen.

Må følge sporene - Hva slags informasjon er dette?

- Det første man burde undersøke er jo de 7-8-9 selskaper som Bagger anvendte til bedrageriene sine. Det var fire selskaper som Mikael Ljungman var involvert i — det jeg ville gjort hvis jeg skulle finne disse pengene var å få utført et bokettersyn i disse selskapene og så følge pengesporene derfra. Det kan være at de har gjort det, det har jeg ingen informasjon om, men om du og jeg fikk i oppgave å finne 240 millioner tror jeg faktisk vi fant pengene, sier Jensby til Dagbladet.

Baggers svenske partner Mikael Ljungman ble også dømt i saken, og så erklært konkurs. Det resulterte i at deler av formuen de to hadde bygget opp ble funnet - men så stoppet jakta igjen.

- Jeg var en nær partner av Bagger da dette pengesporet fortsatt var friskt og ferskt. Det ville vært naturlig at de hadde kalt meg inn til samtale. Det er snakk om 240 millioner kroner — de er et eller annet sted — de kan bli skutt inn i andre bedrifter og bli brukt der, til å dekke kostnader, bli tatt ut i lønn eller annet, men alt dette er jo spor som kan følges.

Ekstravagant Den tidligere bodybuilderen Stein Bagger hadde i sin tid stor suksess som direktør i danske IT Factory. I hvert fall så det slik ut.

VAR STYRELEDER. Så vendte Asger Jensby seg mot Stein Bagger - og nå forventer han ikke at den bedrageridømte dansken tar kontakt. Foto: Stella Pictures
VAR STYRELEDER. Så vendte Asger Jensby seg mot Stein Bagger - og nå forventer han ikke at den bedrageridømte dansken tar kontakt. Foto: Stella Pictures Vis mer

I 2008 endte det hele i skandale, med en spektakulær flukt fra Dubai og 200 millioner forsvunne kroner. Svindelen skjedde ved hjelp av falske leasingkontrakter.

Fram til skandalen sprakk, hadde Bagger og hans venner levd et ekstravagant liv med egen yacht til åtte millioner danske kroner, dyre ferier og luksushoteller. På et hemmelig kontor i nærheten av IT Factorys hovedkontor i København ble det i 2008 funnet kompromitterende materiale. Det viste seg at virkeligheten var en helt annen enn det de oppblåste regnskapene i IT Factory viste, og selskapet ble slått konkurs.

Ikke gravd ned i ørkenen Bagger selv var på ferietur i Dubai med kona og noen venner da skandalen kom til overflaten. I en dramatisk flukt, rakk han å komme seg på et fly til USA før Jensby rakk å sperre kontoen hans.

Det er fortsatt uklart for politiet hva som skjedde i de ti dagene fra Bagger ankom USA - til han 7. desember 2008 meldte seg for politiet i Los Angeles.

Bagger skal ha kjørt i bil fra New York til Los Angeles, men det er ikke kjent i detalj hva han foretok seg. Kanskje er det i disse dagene han fant gjemmestedet der de 200 millionene nå venter på ham.

- Det er umulig å heve 240 millioner i kontanter. De ligger ikke nedgravd i ørkenen i USA, du må ha minst 20 store kofferter og en gravemaskin, sier Asger Jensby.

I DUBAI: Stein Bagger selv var på ferietur i Dubai med kona og noen venner da skandalen kom til overflaten. Foto : Hans A Vedlog  / Dagbladet
I DUBAI: Stein Bagger selv var på ferietur i Dubai med kona og noen venner da skandalen kom til overflaten. Foto : Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer