SKUFFET: President Barack Obama er oppgitt og må innse at smertefulle, automatiske budsjettkutt trer i kraft i dag. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB
SKUFFET: President Barack Obama er oppgitt og må innse at smertefulle, automatiske budsjettkutt trer i kraft i dag. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEBVis mer

- Jeg kan ikke bruke Jedi-metoder til å tvinge fram en løsning

President Barack Obama og republikanerne klarer ikke å hindre smertefulle budsjettkutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Republikanerne og demokratene har kranglet siden 2011, men klarte ikke å bli enige innen tidsfristen i dag for å finne en løsning for å redusere USAs offentlige utgifter. Dermed trer automatiske kutt på 1200 milliarder dollar (om lag 6850 milliarder kroner) de neste ti åra.

De automatiske kuttene ble utformet til å være så ubehagelige for begge parter, at de skulle tvinge seg selv til å bli enige. Men etter et møte i Det hvite hus i dag mellom lederne i kongressen og Obama, måtte en skuffet president erkjenne at ingen løsning er i sikte.

- Dette er dumme og vilkårlige kutt. Det vil skade den amerikanske økonomien, sier Obama på en pressekonferanse.

- Ikke apokalypse De republikanske ledere har dratt hjem fra Washington for helga, og Obama ble konfrontert med hvorfor de ikke forsøkte å forhandle fram en løsning.

- Jeg er ingen diktator. Jeg kan ikke sende Secret Service for å hindre at de kommer seg på flyet. Jeg kan ikke bruke Jedi-metoder til å tvinge fram en løsning, sier Obama.

Samtidig understreket han at dette ville ordne seg når Kongressen klarer å finne en løsning.

- Dette er ikke en apokalypse, men det vil gjøre vondt. Kongressen må bare ta til vettet, sier Obama.

Kuttene vil tre i kraft gradvis, og det er uklart nøyaktig hvor hardt de vil ramme. Forsvarsbudsjettet kuttes hardest med omtrent 8 prosent, mens andre programmer kuttes med omtrent 5 prosent, ifølge The Office of Management and Budget. I inneværende år, betyr det budsjettkutt på omlag 85 milliarder dollar (om lag 485 milliarder kroner).

Kuttene vil blant annet føre til at føderalt ansatte i en rekke institusjoner vil bli pålagt å jobbe færre dager. Det betyr lønnskutt.

IKKE ENIGE: Republikanernes speaker, John Boehner, etter dagens møte med Obama i Det hvite hus. Foto:  EPA/SHAWN THEW
IKKE ENIGE: Republikanernes speaker, John Boehner, etter dagens møte med Obama i Det hvite hus. Foto: EPA/SHAWN THEW Vis mer

Mens Obama ønsker å redusere budsjettunderskuddet dels ved å tette skattehull for USAs rikeste, og dels gjennom kutt i utgiftene, sier republikanerne nei til alle skatteøkninger, og vil utelukkende finne en løsning ved å kutte offentlige utgifter.

Lover vedtak Republikanernes speaker i Representantenes hus, John Boehner var også skuffet etter det snaut timelange møtet med Obama. Til stede var også demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, demokratenes minoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi og repulikanernes minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell.

Begge partier forsøker nå å skyve skylden over på hverandre for den kaotiske situasjonen. Ifølge Politico har tonen aldri vært dårligere mellom Boehner og Obama.

- Det er smartere måter å kutte budsjettet på en dette. Presidenten fikk sine skatteøkninger 1. januar. Denne diskusjonen om skatteinntekter er etter min mening over. Det handler om å håndtere utgiftsproblemene her i Washington, sa Boehner på en pressekonferanse.

Det amerikanske forsvaret rammes spesielt hardt av kuttene, og 800 000 sivilt ansatte risikerer å bli pålagt å jobbe én dag mindre i uka. Det betyr i så fall lønnskutt for dem på 20 prosent. Boehner lover imidlertid at kongressen vil forsøke å vedta en finansieringsplan som skal gi Forsvaret mer fleksibilitet.

- Jeg håper vi ikke vil måtte håndtere en trussel om nedstengning av offentlig sektor mens vi håndterer de automatiske kuttene, sier Boehner.