- Jeg kan ikke en gang se det som skjer utenfor vinduet mitt

Nicole Wu i Singapore har holdt seg inne i to dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Luftforurensningsnivået i Singapore er for tredje dag på rad rekordhøyt. Røykteppet som ligger over deler av Malaysia og Singapore kommer av ulovlige branner i regnskogen i Indonesia, for å rydde plass for plantasjer der det skal utvinnes palmeolje, ifølge BBC.

Rekordhøyt Klokka 12 lokal tid var forurensningsindeksen, Pollutant Standards Index (PSI), på 401. Det er det høyeste i Singapores historie. Den forrige rekorden var i september 1997, da den lå på 226.

Nivået var 400 i en del av Indonesia, der det jobbes med å finne en måte å stoppe brannene på.

Et nivå over 300 er regnet som farlig, og myndighetene i Singapore vurderer i sine retningslinjer at en PSI over 400 i mer enn 24 timer kan være livstruende for syke og eldre.

- Friske kan også oppleve symptomer som kan påvirke normal aktivitet, skriver myndighetene.

- Forferdelig Klokka 17 gikk PSI-nivået ned til 143, et nivå som klassifiseres som usunt.

Nicole Wu, som bor i Singapore, forteller BBC at hun allerede har holdt seg inne i to dager.

- Det er forferdelig. I leiligheten min er alle vinduene lukket, og airconditioning er på, sier hun og legger til at hennes mor bruker maske når hun går på butikken.

- Jeg kan ikke en gang se det som skjer utenfor vinduet mitt på grunn av tåka. Jeg kan ikke se fugler eller andre ting som beveger seg en gang, sier hun.

- Bekymrede pasienter Legen Philip Koh forteller AFP at antall konsultasjoner den siste uka har gått opp med 20 prosent.

- Mine pasienter sier at de er bekymra for hvor lenge dette vil vare, og hvor mye verre det kan bli, sier han til nyhetsbyrået.

Singapores statsminister Lee Hsieng Loong sa i går at tåketeppet kunne bli liggende i flere uker.

- Vi vet ikke hvordan dette problemet vil utvikle seg, det kommer an på brannene, været og vinden, sier han.

Måneder - Det kan fort vare i flere uker, og det er mulig at det kan være lengre, kanskje helt til den tørre sesongen slutter på Sumatra. Det gjør den i september eller oktober, sier statsministeren.

Skoler i deler av Malaysia og Indonesia er stengt, i Singapore er det ferie, så skolene er stengt av naturlige årsaker. Lederen for helsemyndighetene i Indonesia sier at de har et økende antall personer med asma-, lunge-, øye- og hudproblemer på grunn av de høye CO2-nivåene.

- Vi anbefaler folk å holde seg hjemme, og være minst mulig utendørs, sier Zanai Arifin.

Myndighetene i Singapore anbefaler også folk å holde seg innendørs. Ifølge flere medier er det mange i gatene som bruker munnbind, som gir noe beskyttelse mot den giftige røyken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer