- Jeg kan ikke forstå hennes opptreden

Tidligere svensk dommer og ekspertvitne slakter svensk påtalemyndighet. - Jeg tror ikke du kan skade en person mer enn man har gjort i denne saken.

PÅ PLASS: Julian Assange og hans team med advokater og aktivister jobber kjemper nå med nebb og klør for å unngå utlevering til Sverige, der han er mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep. Foto: AFP Photo/Leon Neal/Scanpox
PÅ PLASS: Julian Assange og hans team med advokater og aktivister jobber kjemper nå med nebb og klør for å unngå utlevering til Sverige, der han er mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep. Foto: AFP Photo/Leon Neal/ScanpoxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Dagbladet fulgte dagens høring om utlevering av Julian Assange til Sverige direkte. Det nyeste kommer øverst, og oppsummeringer og fakta om saken kan leses til høyre under reklamen. I Sverige er han mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep.

Det nyeste finner du øverst:
17.08:
Dommer Riddle spør vitnet Göran Rudling: Vet du hvor ofte tiltalte ber om åpen rett i Sverige? Nei, svarer han og får forlate vitneboksen.

Dommer Riddle avslutter for i dag, retten settes på nytt i morgen kl. 11.30 norsk tid.
17.03:
- Svensk er et kaldt språk. I Sverige sier vi aldri direkte hva vi mener. Problemet vårt er at alle snakke om konsensus som ønsket. I det svenske språket er det en språklig vanskelighet mellom lyst og samtykke, og derfor trenger en ny lov.

16.57:
- Jeg skrev en artikkel på min blogg om slettingen av innlegget. Da sendte hun meg en mail der hun sa hun ikke hadde slettet noe, sier Rudling.

- I voldtektssaker er det ofte ord mot ord. Jeg kunne ikke tro at politietterforskningen var så dårlig og ble opprørt, fortsetter han.

- Slettet tweet og blogginnlegg 16.52:
Vitnet Göran Rudling leste deretter opp en oversatt versjon av sjupunktprogrammet for hevn, som kvinnen skal ha lagt ut på sin blogg. Et av dem var at man må «sørge for at offeret lider så mye som han fikk deg til å lide».

16.51:
- Jeg er veldig overrasket over at jeg ikke er blitt kontaktet av politiet fordi det henger ikke sammen. Jeg reagerte også på at den ene kvinnen skrev om et sjupunktprogram for hevn på bloggen, altså alt du kunne gjøre for å hevne deg. Det virket som om noen hadde brukt litt tid til å tenke på dette. Seinere ble det fjernet og erstattet med et punkt om tilgivelse, sier Rudling.

16.46: -
Etterpå ble meldingene fjernet fra nettet. Jeg opppfattet at historien de fortalte til politiet ikke var i overenstemmelse med det hun hadde twitret, sier Rudling.

- Jeg meldte fra til politiet og ble intervjuet over telefonen, men synes det var utilfredsstillende og sendte dem en lengre redegjrølse, med forslag på hva de burde etterforske.

16.45:
Aktivisten Göran Rudling tar plass. H. Han driver en side kalt "Samtycke Nu", og sier lovene i Sverige ikke tilbyr nok beskyttelse for kvinner. Moren hans ble voldtatt og har sterke følelser om temaet. På spørsmål om han støtter Assange sier han at han ikke gjør det.

Rudling forteller at en av kvinnene hadde slettet meldinger på Twitter datert 13. og 14. augst - tidspunktet ugjerningene skal ha tatt plass. I meldingene skal hun ha virket positiv og glad for å være sammen med Assange.

- Jeg er på krepsefest med verdens kuleste folk, skal hun ha skrevet.

- Uvanlig PR-tilnæring 16.36:
Den tidligere dommeren som forsvarsbenken brukte som ekspertvitnet forlater vitneboksen, mens et nytt vitne tar plass.

16.35:
Dommer Riddle blir utålmodig av gjennomgangen, og ber advokat Robertson stille spørsmålet sitt til vitnet. Robertson spør: Har Marianne Ny snakket med media om saken?

- Ja, jeg hørte henne på radio og så henne på TV. Jeg ble overrasket, sier den tidligere dommeren.

16.30: Sundberg bekrefter at anklager Marianne Ny er en mediafigur i Sverige, og på spørsmål fra advokat Robertson forteller hun at det er uvanlig for en svensk anklager å ha en engelsk nettisde.

Advokat Robertson går deretter gjennom en rekke datoer for publiserte artikler på anklager Nys nettside i Sverige.

16.25:
Tidligere dommer og ekspertvitne Britta Sundberg-Weitman gjentar til advokat Robinson at bare konklusjonen offentliggjøres når dommen har falt i voldtektssaker i Sverige.

16.21:
Robertson spør om hva som hadde skjedd hvis Asasange som utlending anklaget for voldtekt, ble fengslet i Sverige.

- Han ville trolig bli sittende fram til rettssaken kom opp, svarer hun.
 
16.13:
Forsvarsadvokat Robertson overtar og spør om arrestordren. Sundberg sier at det er absurd å be Assange komme tilbake til Sverige så lenge han var tilgjengelig flere uker tidligere.

- Anklageren er radikal feminist 16.08:
- Er du enig i at en sak må gå til retten når en anklager har nok bevis? spør aktor Montgomery.

- Ja, svarer ekspertvitne Sundberg.

- Er det ikke viktig for kvinner at slike saker føres for retten, selv om retten frifinner? spør aktor.

- Men hvis mannen frifinnes, gjør det vondt verre, mener Sundberg og utdyper: Ny er ensidig, fordi hun tar for gitt at en hver man som er anklaget er skyldig. Ny er en velkjent radikal feminist.

- Hva bygger du det på?

- Jeg har sett litt på karrieren hennes.

- Altså at hun har jobbet med saker om vold og seksuelle overgrep?

- Ja.

- Så du bygger ikke på noe annet når du hevder at hun er en radikal feminist?

- Nei.

Opphetet kryssavhør 16:00:
På spørsmål fra aktor Montgomery sier Sundberg at hun belager sin kritikk av påtaleansvarlig Ny på det hun har lest og hørt i mediene. Montgomery leser opp en uttalelse Ny har kommet med og spør: Hva er galt med det?

15.55: Etter et lengre kryssavhør av ekspertvitnet Britta Sundberg-Weitman fikk aktor Clare Montgomery  svar på spørsmålet om alle voldtektssaker må holdes innenfor lukkede dører i Sverige, noe de ikke nødvendigvis må. I tillegg sa Sundberg at påtaleleder Ny i prinsippet ville ha rett til et europeisk arrestordre dersom hun hadde siktet Assange.

15.39:
Den anspente stemningen mellom aktor Clare Montgomery og ekspertvitnet og tidligere dommer Britta Sundberg-Weitman fortsatte med et opphetet kryssavhør:

Aktor Montgomery: - Er du enig i at svensk rett hørte på synspunktene fra både påtalemyndigheten og Assanges advokat?

Vitne Sundberg: - Nei, ikke Assanges advokat. Advokat Hürtig skrev anken, men Ny presenterte sine synspunkter. Protokollen viser hvem som var i retten, men jeg var ikke så opptatt av hvem som var der, men hva som skjedde.

Aktor Montgomery: - Hadde ikke Assanges advokat tilgang på bevisene som ble lagt frram i retten?

Vitne Sundberg: - Jeg er ikke så sikker på det, svarer Sundberg.

Aktor Montgomery: - Har retten kontroll på om en person fengsles eller ikke?

Vitne Sundberg: -Ja, men jeg er bekymret over utviklingen av lov og rett i Sverige de siste årene.

Aktor Montgomery: - Etter at du trakk deg tilbake?

Vitne Sundberg: - Etter at jeg sluttet har dommerne individuelle lønninger, et veldig dårlig system.

Aktor Montgomery: - Tror du andre eksperter er enig med deg i at dommerne ikke er til å stole på?

Vitne Sundberg: - De fleste ville nok si at vi har et fantastisk system, fordi de er blinde.

- Jeg vet ikke om en eneste slik rettssak som foregår åpent, heller ikke når tiltalte selv ønsker det.

Aktor Montgomery: - Men dommen vil bli offentlig?

Vitne Sundberg: - Bare konklusjonen trenger å offentliggjøres, og hvis dommen ankes er det bare navnene til de fornærmede som offentliggjøres.

- Min plikt å si at de tok feil 15.33: - Jeg bygger mine uttalelser på mange års studier av europeisk rett. Det var min plikt å si at de tok feil, sier ekspertvitnet og tidligere dommer Sundberg.

15.30: Det er nå en noe anspent spenning i retten mellom aktor Montgomery og tidligere dommer Sundberg.

- Marianne Ny gikk ut med arrestordren før hun gikk til retten fordi hun tok det for gitt at hun fikk den. Jeg ble veldig overrasket da den svenske domstolen godtok arrestordren, sier Sundberg.

15.20: Aktor Clare Montgomery overtar utspørrringen av Sundberg. Hun svarer nei på spørsmål om hun kjente til kommunikasjonen mellom Hurtig og Ny før Assange forlot Sverige.
 
15.15: Utspørringen av ekspertvitnet Britta Sundberg-Weitman fortsetter etter lunsj.

Sundberg-Weitman sier at Assange-saken har vært så merkelig, at hun ikke håper at slik behandling av vanlige folk i Sverige.

Les Dagbladets sammendrag av åpningsargumentene under dagens høring før lunsj i faktaboks under reklamen til høyre.

14.20: Det er nå lunsjpause i retten i London. Vi kommer tilbake med mer når lunsjpausen er over!

- Vil arrestere og mye ham opp 14.17: Den tidligere dommeren Britta Sundberg-Weitman sier hun ikke kan huske en eneste voldtektssak som ikke har blitt ført bak lukkede dører.

14.15: Når påtalemyndigheten bestemmer seg for å straffeforfølge en person, må vedkommende ha anledning til å se alle bevis mot seg, svarer Sundberg på spørsmål fra Robertson.

- Før eller etter man straffeforfølger?

- Før, tror jeg, svarer hun.

Vitnet er klar på at myndighetene aldri må bruke hardere midler enn det som er nødvendig, og mener dette prinsippet ikke er respektert.

- Jeg tror ikke du kan skade en person mer enn man har gjort i denne saken. Han er kjent som en voldtektsmann verden over, og han har ikke en gang blitt siktet, sier hun.

14.08: - Jeg tror Ny ønsker Assange til Sverige for å arrestere ham, det kan hun ikke gjøre i England. Jeg tror hun vil arrestere Assange for å mykne ham litt til avhøret, sier Sundberg-Weitman.

Sundberg tror Assange vil bli holdt fengslet med brev- og besøksforbud hvis han kommer til Sverige.

- Det er normalt at en mann beskyldt for voldtekt holdes i fengsel uten mulighet til å kommunisere.

Oppgitt over svensk aktor 14.06: - Er det ikke lov å avhøre slik i Sverige? spør advokat Robertson om avhør gjennom videolink og Skype.

- Det er ikke ulovlig på noen måte, tvert i mot anbefalt, sier Sundberg.

14.03: Sundberg-Weitman sier at Borgström uttallelse til media at Assange var en feiging og at han burde tilstå oppfattes som at Assange har voldtatt to kvinner. Hun er også oppgitt over påtaleleder Marianne Nys behandling av saken.

- Jeg kan ikke forstå hennes opptreden, det ville vært enkelt å avhøre Assange før han forlot Sverige, og også etterpå på videolink, Skype og i ambassaden.

Forhåndsdømming i Sverige 14.00: Tidligere dommer Britta Sundberg-Weitman mener det ikke er greit når personer påtalemyndigheten blir overkjørt av høytstående personer innenfor etaten, men understreker at det ikke bryter svensk lov.

- Atmosfæren i Sverige er ganske fiendtlig og folk flest tar det for gitt at Assange har voldtatt de to kvinnene.

Hun mener det er et ganske ensidig fokus i Sverige på at de som blir etterforsket for voldtekt, som regel er skyldig.

13.55: Britta Sundberg-Weitman omtaler bevissituasjonen i saken som spinkel, fordi forhold mellom to mennesker er åpen for tolkning.

- Underlig sak 13.53: På spørsmål fra Assanges advokat Geoffrey Robertson kaller hun Assange-saken underlig.

- Helt fra begynnelsen har jeg ansett saken som ekstremt merkelig. Jeg har drevet research på barn hentet fra hjemmet eller skolen på bakgrunn av en enkelt samtale. Det samme er tilfellet her, sier hun.

13.50: Britta Sundberg-Weitman, forsvarets føste vitne, inntar nå vitneboksen. Hun er tidligere fagdommer i Sverige, universitetsprofessor og ekspert på svensk juss.

13.30: Det er nå pause i retten. Robertson ba om tid til å rådføre seg med teamet sitt om framdriften av høringen.

Dommeren sier ifølge BBC at han ikke kommer til å ta en avgjørelse i morgen, og at også morgendagen brukes. Etter lunsj vil Assanges forsvarere kalle inn to vitner.

Arrestordre-strid 13.10: Assange hviler hodet i venstrehånda mens hans advokat Geoffrey Robertson redegjør for juridiske finurligheter om tradisjon for utstedelse av arrestordrer.

- Det kan virke som et teknisk poeng, men det er svært viktig, sier Robertson og legger til: Marianne Ny ikke hadde mandat til å utstede arrestordre.

Fra tid til annen sender Assange håndskrevne beskjeder på det som virker å være gule post it-lapper til advokatene sine.

13.00: Nå er det heftig diskusjon om påtalemyndigheten kan utsende Europeiske arrestordre eller ikke.

12.45: Forsvarsadvokat Robertson mener arrestordren var feilslått.

- Jeg minner om at Assange allerede 20. august ble besluttet etterforsket for voldtekt. Det ble sagt fra sjefsanklageren at det ikke var bevis for voldtekt. Først 14. september fikk advokat Bjørn Hurtig brev fra Marianne Ny om at hun ville avhøre Assange.

Etter at Assange forlot Sverige, var han villig til å forklare seg på skype, i Scotland Yard og i den svenske ambassaden, sier Robertson.

- Arrestordren er ute av proporsjoner, sier Robertson.
Robertson forteller at aktor 20. august gjorde det kjent at Assange ble etterforsket, som igjen førte til at pressen tok kontakt med ofrene. Dette er ifølge Robertson straffbart i Sverige.

- Fjerde runden var uten kondom 12:35: Robertson sier at Assange og den ene kvinnen hadde tre runder med sex og at spørsmål om kondom kom opp i fjerde runde.

- Fjerde runde var uten kondom, og hun lot ham likevel fortsette og snakket med ham på en humoristisk måte. Dette er ikke voldtekt i henhold til europeisk lov, sier Robertson.

12.30: Forsvarer Robertson tar for seg voldtektsanklagen fra kvinne B, og harselerer over begrepet «minor rape», en slags mindre alvorlig voldtekt.

- Det finnes ikke noe slikt. Voldtekt er en alvorlig forbrytelse med en strafferamme fra fem år og mer i Storbritannia, sier Robertson og hevder Sverige ikke er på linje med andre europeiske land ved anklagen om «minor rape».

12.25: Forsvarsadvokat Geoffrey Robertson: - Det er grunnleggende i voldtektssaker at en kvinne har sagt at hun ikke har samtykket. Det har ikke skjedd i denne saken. I ingen av av de tre anklagene kommer det fram at kvinnene har motsatt seg sex.

- Folk i intime forhold er tidvis frustrerte over enkelte ting, men det betyr ikke at politiet trenger å ha en rolle.

- Mediakampanje mot Assange 12.15: Robertson tar for seg den massive presseomtalen i Sverige etter anklagene mot Assange. Han kaller det mediakampanje mot Assange, der politikere også har deltatt. Omtaler Assange nærmest som forhåndsdømt og at det derfor ikke vil være mulig å få en rettferdig sak i Sverige. Spesielt ikke innenfor lukkede dører.

Robertson forklarer også det svenske juridiske systemet, med en fagdommer og fire meddommere.

12.05: - Du kan ikke få en rettferdig rettssak hvis publikum og pressen ikke får anledning til å følge saken, sier Robertson.

Robertson bruker dermed de ventede argumentene mot at voldtektssaker føres bak lukkede dører i Sverige.

- Åpenbart urettferdig at Assange skal utleveres, og møte i en hemmelig rettssak. Dette kan vi ikke tillate, sier han.

Han er klar på at Assange ikke har noe å frykte dersom saken føres åpent og rettferdig.

12.05: Julian Assanges forsvarer, advokat Geoffrey Robertson, har nå fått ordet.

- Konspirasjon fra USA holder ikke 11.54: Clare Montgomery fra påtalemyndigheten går grundig gjennom Assange-forsvarernes argumenter, blant annet at de hevder at Assange kunne ha vært avhørt før han forlot Sverige 27. september. Montgomery forklarer at påtaleansvarlig Marianne Ny har sagt at hun ba Hurtig om å få avhøre Assange, men at han ikke fikk tak i sin klient.

Montgomery sier at Sverige forholder seg til menneskerettigheter, og vil beskytte hans rettigheter til en fair rettsbehandling i Sverige.

- Hypoteser om at Sverige vil utlevere Assange til USA holder ikke. Dessuten kan Storbritannia gripe inn, og må uansett samtykke til videre utlevering, sier hun.

- Dersom det foreligger en trussel om urettferdig behandling vil dette bli reagert på fra menneskerettighetskonvensjonen, samt fra Storbritannia.

11.50: Montgomery sier at det kan herske tvil om arrestordren på Assange, men understreker at formålet er å ta ut tiltale, men at avhør er avgjørende først.

- Kriminell 11:46: Clare Montgomery sier at Assange hadde seksuelt samkvem med en av kvinnene ved å utnytte at hun sov.

11:37: Clare Montgomery fra påtalemyndigheten går gjennom voldtektsdefinisjonen i Sverige og Storbritannia.

- Assange var klar over at W bare samtykket til sex med ham dersom han var beskyttet. Dette ville også vært en kriminell handling i England, sier han.

11:30: Assange fortrekker ikke en mine. Han sitter med hendene i fanget bak en glassvegg i rettssalen med en rettsbetjent på hver side.

Anonymiserer kvinnene 11.23: Assanges advokat Geoffrey Robertson er enig med dommeren at de svenske kvinnenes navn skal anonymiseres og kalles A og B i retten, til tross for at forsvarernes dokumenter navnga begge.

11.16: Retten settes, 16 minutter etter skjema. Dommer Howard Riddle leder høringen, og Assange bekrefter sin identitet.

10.43: Assange smiler og håndhilser når han kommer inn i rettslokalet fulgt av sine advokater, men ønsker ikke å kommentere situasjonen sin før høringen starter.

Det er et vanvittig medieoppbud utenfor, og 100 presseplasser i rettssalen og et tilliggende anneks, mange journalister er avvist på grunn av plassmangel.

Dagbladet vil komme med siste nytt fra rettssalen over. Les også om Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson, som sier han skulle ønske mediefokuset var mindre personorientert.

HAR ANKOMMET: Klokka 9.40 ankom Assanges advokat Mark Stephens Belmarsh Magistrates' Court i Sørøst-London. Foto: AFP Photo/Leon Neal/Scanpix
HAR ANKOMMET: Klokka 9.40 ankom Assanges advokat Mark Stephens Belmarsh Magistrates' Court i Sørøst-London. Foto: AFP Photo/Leon Neal/Scanpix Vis mer