- Jeg kan ikke gangetabellen

Barnedrapstiltalte Jan Helge Andersen kan ikke gangetabellen.Han sier han tenker lite på sex, og at han ikke føler seg tiltrukket av småjenter. Foreldrene var i barndommen skeptisk til guttungens omgang med Viggo Kristiansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olaf Bakke, spesialist i psykiatri ved Aust-Agder sentralsykehus, har sammen med psykiater Tor Gamman stått for den judisielle observasjonen av barnedrapstiltalte Jan Helge Andersen. De har ikke greid å bli enige om barnedrapstiltalte Jan Helge Andersen har mangelfullt utviklede sjelsevner. Etter at de avga en delt erklæring til byretten i Kristiansand i januar i år, gikk striden til rettsmedisinsk kommisjon.

Ekspertene er enige om at Jan Helge ikke har varig svekkede sjelsevner, og at han var strafferettslig tilregnelig da drapene skjedde. Striden står om han har mangelfullt utviklede sjelsevner. Gamman mener han har det, Bakke er uenig. Får Bakke medhold kan ikke Jan Helge idømmes sikring.

Det er vanskelig å vurdere hvorvidt en så ung person (Jan Helge er 20 år gammel) har mangelfullt utviklede sjelsevner. Rettsmedisinsk kommisjon har imidlertid kommet fram til at de støtter Gammans konklusjon siden Andersen har vist såpass umodne trekk i oppveksten.

På en egen psykopattest gjennomført av Bakke får Jan Helge 5,6 poeng, noe som ligger innenfor snittet for unge menn som ikke har begått kriminelle handlinger. Skalen går til 40, og en må ha 30 poeng for å karakteriseres som psykopat. I denne vurderingen er ikke barnedrapene tatt med i betraktningen.

Skoleproblemer

Jan Helge Andersen slet med dysleksi på ungdomsskolen, og skal i likhet med Viggo Kristiansen hatt problemer med teoretiske fag som matte. Han droppet engelsk på ungdomsskolen, men har lært seg engelsk muntlig på egen hånd. Han sier selv at han ikke kan gangetabellen.

Tester viser at Jan Helge har en IQ på 84. Viggos IQ er på 83. Dette er i nedre grense av normalområdet.

Foreldrene advarte mot Viggo

Foreldrene til Jan Helge mente allerede da han gikk på barneskolen at Viggo Kristiansen ikke var noe heldig selskap for gutten. Jan Helge har bekreftet at foreldrene prøvde å holde ham unna, men at de fra midten av tenårene holdt de mye sammen.

Jan Helge sier vennskapet med Viggo ble sterkere etter at de for tre år siden meldte seg inn i HV-ugndommen. Guttens interessee for alt militært bandt de tettere sammen, og de fortsatte å dele denne interessen selv etter at Viggo sluttet. Jan Helge har sagt at han trives best i uniform, og at skogen er hans andre hjem.

Jan Helge beskrev Viggo som en truende type, som gjerne kunne true med å drepe hvis han ikke fikk viljen sin. En av trusselmetodene var å sende flere tekstmeldinger med trusler i timen til en person.

- Men han hadde det mest i kjeften. Han gikk ikke inn i slåsskamper, har Jan Helge sagt til de sakkyndige.

Viggo skal ikke ha truet Jan Helge de siste årene. Jan Helge sier han er lett å lede, men at han ikke gjør ting han ikke vil. - Jeg vil aldri banke opp noen på vegne av andre, har han sagt til de sakkyndige.

Jen Helge har oppgitt at han ikke tenker så mye på sex, og benekter at han føler seg tiltrukket av yngre jenter, men foretrekker jenter på sin egen alder (17-20 år).

Vitner om mobildekning

Ved 12.30-tida kommer de nye måleresultatene fra Telenor som viser hvilke basestasjoner som dekker stedet i Baneheia. I tillegg skal en psykolog på oppdrag fra de pårørende redegjøre for mulige varige psykiske skader de pårørende kan være påført på grunn av barnedrapene.

NEDERST: Jan Helge Andersens IQ er blant de nederste i normal-området, mener eksperter.