- Jeg kan ikke hjelpe min lille Natasha

BETSY LAYNE (Dagbladet): - Natasha er et barn som gikk seg vill, sier Madonna Wallen (56). Hun er mor til 19-årige Natasha Cornett med det nattsvarte håret som risikerer å bli dømt til døden i Tennessee sammen med tre av sine venner for å ha skutt Peter, Thabita, Delphina og Vidar Lillelid. Bare toåringen Peter overlevde rasteplass-massakren i Tennessee den 6. april i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Madonna Wallen bor sammen med to katter og to hunder i et trailerhus med adresse 226 Pike Floyd Hollow, Betsy Layne, Kentucky. Natasha hadde sitt rom bakerst i traileren. Det var et fristed for henne og vennene. Madonna så ikke alltid hvem som kom og gikk. Det hørte til datterens privatliv.

- Jeg ville heller at de skulle være her enn ute på veiene, sier hun.
Men det var ute på veiene Natasha ble arrestert, på grensa til Mexico kjørende i Lillelid-familiens store bil sammen med kjæresten Dean Mullins (20), Karen Howell (17), Crystall Sturgill (18), Joe Risner (21) og Jason Blake Bryant (14). Småbygjengen med de svarte klærne, svarte leppene, svarte neglene, to stjålne pistoler og morderiske tanker, hadde lagt ut på veiene i Joe Risners bil.

Etter knappe tre timers kjøring traff de tilfeldigvis Delphina og Vidar Lillelid på en rasteplass på vei hjem fra et møte i Jehovas vitner sammen med sine to barn, Thabitha (6) og Peter (2).

Da ungdommene kjørte fra stedet i Lillelids bil, lå familien på fire igjen i veigrøfta. Tre var skutt og drept, og Peter var hardt såret. Joe Risners bil sto igjen på åstedet.

Mørke kapitler

- Jeg kjente igjen Joes bil på bildene i TV og så tildekkede mennesker i veigrøfta. Herregud, Natasha er død, tenkte jeg. Det tok to dager før jeg fikk vite at hun var i live, sier Madonna. Det var starten på marerittet hun har levd i de siste 10 månedene. Hun kan snakke om seg selv, men ikke om datterens sak.

Hun slipper oss inn i traileren.

Madonna Wallen undrer på hvor mye av skylda for tragedien som er hennes.

- Det er mange mørke kapitler i mitt liv, sier hun.

I løpet av tre timer i den overmøblerte husvogna, som har stått stille i 26 år, forteller hun om et vanskelig voksenliv og en ulykkelig oppvekst for et barn som gjorde sitt første selvmordsforsøk da hun var 13 år gammel.
Småbyen Betsy Layne ligger i kullgruvedistriktet i det sørøstlige Kentucky. Noen av dem som bor her er svært rike, men langt de fleste er fattige. Madonna lever av trygd, og har gjort det i mange år.

Natasha ringer

Vi har sittet der i en drøy time da det ringer i telefonen med hemmelig nummer.

- Det er Natasha, sier Madonna. Jeg spør om vi skal gå utenfor, men hun gjør tegn til at vi kan bli sittende og overhøre hennes del av samtalen.

De snakker om at Natasha leser Stephen King i fengselet. Dessverre er den siste King-boka bare kommet i innbundet utgave, og Natasha har bare lov til å ha paperbacks på cella. De snakker om noe vondt hun har opplevd i fengselet.

- Jeg er glad i deg også, sier Madonna til slutt, og legger på.

- Ti minutter. Det er alt vi får, sier hun til oss. Hun har bare klemt datteren en gang siden arrestasjonen da hun lynraskt kom vokterne i forkjøpet. Siden har det vært en glassvegg mellom mor og datter under de ukentlige besøkene i varetektsfengselet.
På veggene i rommet til Natasha hadde ungdommene skrevet antikristne slagord og satanistiske besvergelser. I bevisbeslagene i saken finnes «The Complete Book of Magic and Witchcraft» og annen litteratur om svartekunst.

- Hvorfor ble Natasha opptatt av satanisme og okkultisme?

- Kanskje fordi det skjedde så mye trist i hennes liv. Hun ba Gud om hjelp, men fikk ingen. Til slutt snudde hun vel helt rundt og begynte å tilbe djevelen, sier Madonna.

Hun sier også at datterens interesse for satanisme skjøt fart da noen på skolen oppdaget at Natasha stavet baklengs blir «Ah Satan».

- Men det var søsteren, og ikke jeg, som fant på navnet hennes, sier Madonna.

Selv har Natasha gitt navn til dyrene i huset. Hunnkatten «Rage» (raseri) er en blanding av perser og siameser. Siameseren «Pandemonium» (alle onde ånders bolig) har hun navngitt over telefon fra fengselet. Den vesle brune puddelen kalte hun «Malvakian», som er navnet på en vampyr i et dataspill.

Syk

Madonna snakker overraskende lett om sitt og sine døtres vanskelige liv i gruvebyen. Hun forteller om sitt eget selvmordsforsøk da Natasha var sju, og om sitt nervesammenbrudd som kostet henne sekretærjobben på et advokatkontor.

Tårene kommer først når hun berører dødsstraffen som henger over hodet på datteren.

Hun forteller at Natasha ble født med hull i hjertet og ble operert da hun var 16 måneder gammel, og beskriver hvordan datteren vinket til henne for at hun skulle følge med inn i operasjonssalen.
- Det er slik jeg ser henne nå. Som den vesle jenta jeg ikke kan nå fram til og hjelpe.
Madonna sier at datteren fikk diagnosen manisk depressiv da hun var 15 år gammel. Hun har ikke fått skikkelig behandling for denne lidelsen, og tok ikke medisinen hun ble satt på. Hun ble lagt inn på psykiatrisk sykehus i elleve dager, men legen skrev henne ut før hun var frisk.

- Elleve dager var alt det var dekning for på mitt medisinkort, sier Madonna.

Kuttet seg

Natasha har hatt anoreksi og bulimi, og var nede i knappe 50 kilo.

- Hun som er 1,78 meter høy, ble fryktelig tynn. En gang hun spiste mye, mobbet kjæresten henne fordi hun grisespiste. Natasha forlot bordet og låste seg inne på do. Da hun ble lenge, gikk jeg og sjekket. Gjennom nøkkelhullet kunne jeg se at hun stakk fingeren i halsen mens tårene strømmet nedover kinnene. Men hun ville ikke lukke opp. Du kan ikke erte Natasha med noe som har med mat å gjøre, sier Madonna.

Rettsdokumentene forteller at flere av ungdommene i gjengen hadde kutt på armene da de ble arrestert. Natasha var verst oppskåret.

- Hun skar seg hele tiden. Hun sier at det utløser smerten hun har inni seg, og hun hadde alltid barberblader i lomma. Jeg skar meg i fingeren en gang jeg skulle vaske buksene hennes og ville tømme lommene først. Det gjorde utrolig vondt. Jeg forstår ikke at hun orket, sier Madonna.

Natasha var bare 17 år da hun giftet seg i 1996. Bruden, brudgommen og brudepikene som var lenket sammen med hundehalsbånd, var alle kledd i svart. Men ekteskapet varte bare i et halvt år. Mannen klarte ikke å takle Natashas sykdom.

- En dag kom de hit, og han bare forlot henne der inne på rommet. Natasha tok det hardt. Hun dro til New Orleans og bodde på gata. Faren sendte henne penger som jeg tror hun delte med de andre husløse. Der ble hun misbrukt av fem menn. Da ringte hun og ba meg komme for å hente henne. Hun gikk nok på mange slags stoffer mens hun var i New Orleans, men mest alkohol. Hun fortsatte å drikke etter at hun kom hjem, men sluttet da hun traff Dean (Mullins) og ble kjæreste med ham, forteller Madonna.

Skjøt mannen

På veggen bak henne henger familiebildene av de to døtrene og de tre mennene i Madonnsas liv: To ektemenn og visepolitisjef Roger Burgess. Han er i uniform. Hun traff Burgess da hun ville anmelde ektemann nummer to for overgrep, ble gravid med politimannen og fikk Natasha. Men han vedkjente seg ikke farskapet før etter at han gikk av som politimann. Burgess la på røret da vi ringte for å snakke med ham.

- Natasha fikk først vite hvem som var hennes biologiske far da hun var sju. Men han stiller opp og hjelper henne nå, sier Madonna.
Madonna fikk sin første datter, Melvina, da hun bare var 19 år gammel. Hennes første mann begynte å drikke tett og slo henne helseløs i fylla. Da hun krevde skilsmisse, ble han rasende.

- Jeg måtte skyte ham, sier hun.

- Drepte du mannen din?

- Nei, men han ville ta livet av oss, så jeg ble nødt til å skyte ham.

- Jeg sto i kjøkkenet med Melvina og hagla da han brøt seg inn. Jeg hørte ikke skuddet gå av, men han må ha grepet om løpet og rykket til, for haglladningen gikk langs armen hans og inn i skulderen.
Han bor i nabolaget, og Madonna sier at hun fortsatt er livredd for ham etter 32 år. Men hun sier at hun nå har andre ting å tenke på.

GRÅTER: Madonna Wallen får tårer i øynene ved tanken på at dødsstraff kan bli brukt mot veslejenta hennes, Natasha.