- Jeg kan ikke la dem gjøre akkurat som de vil

Liu Xia holder kontakt med Dagbladet via iPad og 3G.

HOLDER KONTAKT: Med iPad og 3G holder fredsprisvinner Liu Xiaobos kone Liu Xia kontakt med Dagbladet. Foto: AP Photo/Andy Wong/Scanpix
HOLDER KONTAKT: Med iPad og 3G holder fredsprisvinner Liu Xiaobos kone Liu Xia kontakt med Dagbladet. Foto: AP Photo/Andy Wong/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING (Dagbladet): Nesten 48 dramatiske timer etter at noen sist hadde hørt fra Liu Xia - fredsprisvinner Liu Xiaobos kone - kom det første livstegnet i form av en e-post til Dagbladet:

«Gi denne beskjeden fra meg så raskt som mulig: Jeg er satt i husarrest», skrev Liu Xia (51).

iPad og 3G 51-åringen fortalte videre at politiet hadde ødelagt telefonen hennes og at den ikke lenger virket. Hun blir også nektet å treffe media og venner. Det var tydelig at kinesiske myndigheter gjorde det de kunne for å begrense Liu Xias kontakt med omverden.

Men Xia hadde en plan B, da hun i går låste seg inn i leiligheten vel hjemme etter den 50 mil lange turen til Jinzhou, der mannen sitter fengslet.

Hun har tidligere fortalt Dagbladet at hun har gitt opp å ha Internett-kabel hjemme. Hver gang hun har forsøkt å installere en, er den blitt kuttet. Dermed bruker hun 3G - tredje generasjons mobiltelefoni, og ved hjelp av 3G og iPad har hun fått fortalt at hun satt i husarrest.

DAGBLADET MØTTE LIU XIA TO DAGER FØR TILDELINGEN:
- Jeg er takknemlig for alle som støtter ham

Bevoktet På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor politiet ikke har tatt eller ødelagt datautstyret hennes svarer hun:

- Jeg kan ikke la dem gjøre akkurat som de vil.

Utenfor leiligheten i Yuyuan Tannan Lu har sikkerhetspolitiet sørget for at ingen medier eller venner får slippe inn i Liu Xia. Da Dagbladet snakket med henne bare et par dager før tildelingen av Nobels fredspris, sa en spent og glad Liu Xia at hun håpet å servere oss og andre journalister te på et tehus rett ved der hun bor.

Dagbladet ser nå ut til å være det eneste vestlige mediet som har direkte kontakt med fredsprisvinnerens kone, som forteller at politiet holder vakt i etasjen under.

LES OGSÅ: Xiaobo gråt da han fikk vite om Fredsprisen