- Jeg kan ikke løpe fra det som skjedde

Line Nersnæs (54) var på jobb i Regjeringskvartalet da bomba gikk av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For fire år siden i dag detonerte Anders Behring Breivik en bilbombe med omtrent 950 kilo sprengstoff som drepte åtte mennesker i Regjeringskvartalet. Så kjørte han til AUFs sommerleir hvor han skjøt og drepte 69 mennesker.

Line Nersnæs var en av dem som på jobb i justisdepartementet i Regjeringskvartalet da bomba gikk av 15.25 fredag 22. juli.

Bildet av henne med en stor treflis spiddet gjennom hodet ble publisert i en rekke medier. Hun sier det har tatt tid å normalisere hverdagen.

- Det går veldig bra med meg. Vi var flere i samme situasjon fra jobben i departementet, og jeg tenker at vi har hatt muligheten til å trøste hverandre i uformell terapi fra dag én. Det er noe grunnen til at de fleste av oss har det veldig fint, sier Line Nersnæs (54).

Omtrent 200 mennesker ble skadd av angrepet på regjeringskvartalet. En annen av de skadde er «mirakeljenta», den 27 år gamle resepsjonisten som satt sju meter unna bomba. Dagbladet forteller i dag om hennes vei tilbake til en normal hverdag etter livstruende skader og hukommelsestap (krever Pluss-abonnement).

- Kan ikke løpe fra det Selv om Line Nærsnes fikk en nesten 30 centimeter pinne gjennom hodet, var hun tilbake på jobb allerede en uke etter bomba. Da med bandasje rundt hodet. I går stilte hun på pressevisningen av 22. juli-utstillinga i Regjeringskvartalet, der hun møtte Dagbladet.

- Jeg har aldri jo vært utsatt for noe liknende før eller siden og det er klart det har tatt tid å normalisere hverdagen, men det gikk fint å gjøre det sammen med folk jeg er glad og jobber med. Jeg har vært nøye på å si at jeg ikke har hatt dårlig tid, for jeg kan ikke løpe fra det som skjedde, sier hun.
 
- Hvordan preges du i dag?

FIKK EN PINNE I HODET: Seniorrådgiver Line Nersnæs oppdaget ikke pinnen, som var en del av vinduskarmen, før hun var ute på gata. Arkivfoto: Torbjørn Katborg Grønning
FIKK EN PINNE I HODET: Seniorrådgiver Line Nersnæs oppdaget ikke pinnen, som var en del av vinduskarmen, før hun var ute på gata. Arkivfoto: Torbjørn Katborg Grønning Vis mer

- Jeg er ikke lettskremt, men jeg er ikke så veldig glad i store hvite varebiler og trange smug og sånt, og jeg er nok mer oppmerksom nå enn før.

Nersnæs ble kastet flere meter gjennom rommet da bomba gikk av 22. juli 2011. En nesten 30 centimeter lang pinne, som var en del av vinduskarmen på kontoret, gikk inn ved kjeven, tvers gjennom tyggemuskelen, via hodet og ut gjennom tinningen. Hun oppdaget den ikke før hun var ute på gata.

- Vinduet ble blåst ut. Hele ramma kom mot meg, og jeg ble truffet i hodet. Jeg må innrømme at jeg ikke visste at en tresplint hadde boret seg inn ved siden av haka mi, sa hun til Dagbladet i slutten av juli 2011.

Åpning av 22.juli-utstilling 22. juli-utstillinga vil bli offisielt åpnet av Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, og åpnes også for publikum i dag. Statsminister Erna Solberg vil blant annet delta på omvisningen.

Utsillinga har vært omdiskutert Spesielt beslutningen om å ha med deler av massemorderens eiendeler i utstillinga har vakt oppsikt i forkant av utstillinga. Flere eksperter har vært kritiske med tanke på at utstillinga kan tiltrekke seg Breivik-sympatisører.

Det første rommet man kommer inn i viser bilder av 69 av de 77 drepte på Utøya og i Regjeringskvartalet. De resterende åtte er utelatt, etter ønske fra familiene. De nakne og flekkete murveggene i Høyblokka bærer fremdeles preg av eksplosjonen.

Utøya-markering I dag markeres også terrorangrepene på Utøya.

Først vil de berørtes eget minnested på Utøya blir innviet med en stille markering, før den offisielle minnemarkeringen på Utøya av AUF og støttegruppa holder minnemarkering.

Statsminister Erna Solberg vil legge ned krans på vegne av regjeringen. Natos generalsekretær og tidligere statsminister Jens Stoltenberg vil også delta på Utøya.

Det er fire år siden angrepene, men for mange er marerittet på AUFs sommerleir i 2011 sår som aldri vil gro. Dagbladet har i dag et intervju med brødreparet Viljar og Torje Hanssen. Viljar (21) ble skutt fem ganger på øya, mens lillebroren kom fysisk uskadd fra hendelsen. I dag er en dag brødrene er glade de har hverandre.

- 22. juli er en tung dag, og jeg tenker på det. Vi pleier å bruke dagen til å snakke om fine ting og vonde ting, sier Torje Hanssen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer