FOSS TIL FJELLS: Fossen på Hovden ble malt rød 8. mars - til irritasjon for mange i lokalbefolkningen. Bykle-ordføreren truet med politianmeldelse. - Jeg kan ikke være ansvarlig for en gruppe bønders smak, svarer kunstneren. Foto: Evaristtistudios
FOSS TIL FJELLS: Fossen på Hovden ble malt rød 8. mars - til irritasjon for mange i lokalbefolkningen. Bykle-ordføreren truet med politianmeldelse. - Jeg kan ikke være ansvarlig for en gruppe bønders smak, svarer kunstneren. Foto: EvaristtistudiosVis mer

- Jeg kan ikke være ansvarlig for en gruppe bønders smak

Kunsteren Marco Evaristti, som farget en islagt foss på Hovden rød, føler seg misforstått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At dansker i fjellet betyr trøbbel, vet de fleste.

Men den dansk-chilenske kunstneren Marco Evaristti skapte trøbbel av en helt egen sort da han farget den islagte fossen på Hovden rød fredag 8. mars.

Fjelltaggingen skapte lokal furore, og norske friluftsfolk var både fortvilte og forbannet. Bykle-ordfører Jon-Rolf Næss truet med politianmeldelse.

- Kunstneren har ikke informert oss eller søkt om tillatelse til dette prosjektet. Han har tatt seg til rette og malt en foss rød. Vi kan ikke ha det slik at noen drar ut, tar med seg et spann rødmaling og fargelegger store deler av naturen. Hva skjer neste gang? Skal et fjell males rødt? sa Næss til Dagbladet.

Han viste antakelig ikke at Evarissti allerede hadde gjort nettopp det: Malt et fjell rødt.

- Bønder For tre år siden malte han toppen av Mont Blanc og ertet på seg borgermesteren i Chamonix.

Senere brukte borgermesteren «stuntet» i kampen for gjenvalg.

Nå tar den danske kunstneren til motmæle mot de som har sett rødt etter fossfargingen.

SER RØDT: - Hva skjer neste gang? Skal et fjell males rødt?, spurte Bykle-ordfører Jon-Rolf Næss retorisk. Men akk, det har Marco Evaristti allerede gjort, i Frankrike for tre år siden. Foto: Evaristtistudios
SER RØDT: - Hva skjer neste gang? Skal et fjell males rødt?, spurte Bykle-ordfører Jon-Rolf Næss retorisk. Men akk, det har Marco Evaristti allerede gjort, i Frankrike for tre år siden. Foto: Evaristtistudios Vis mer

- Jeg kan ikke være ansvarlig for en gruppe bønders smak. Det vil alltid være en liten gruppe som beklager seg og en gruppe som mener det motsatte, sier han til BT.

- Fruktfarve Han bedyrer at fargen som er brukt til å gjøre fossen rød, er fruktfarve.

- Det er noe vi bruker til å farge vår egen mat. Og det er is. Det er smeltet om 14 dager. Farven er ufarlig for flora og fauna. Det skader ikke miljøet, understreker han.

Marco Evaristti er også mannen, som i 2000 skapte bråk da han utstilte ti gullfisk i fungerende blendere på kunstmuseet Trapholt i Kolding. Han har også laget kjøttboller av fett fra sin egen fettsuging.

Truslen om politianmeldelse fra den norske ordføreren tar han med knusende ro.

- Det må han gjerne. La ham bare få sine 15 minutters berømmelse. Jeg har fått mine.

KUNSTNEREN I ARBEID: Marco Evaristti i fossen på Hovden 8. mars. Foto: Evaristtistudios
KUNSTNEREN I ARBEID: Marco Evaristti i fossen på Hovden 8. mars. Foto: Evaristtistudios Vis mer