- Jeg kan med 100 prosent sikkerhet si at MC-klubbene ikke driver organisert kriminalitet

MC-klubbmedlemmer protesterte mot trakassering foran Stortinget.

PÅ HJUL: Payback Norge, en sammenslutning av mange motorsykkelklubber rundt i Norge, arrangertei dag en markering foran Stortinget i protest mot at alle medlemmer i klubbene blir skåret over en kam og blir ansett som kriminelle eller potensielt kriminelle. 300 bikere møtte fra flere MC-klubber møtte opp til markeringen. Foto: Per Løchen / NTB scanpix
PÅ HJUL: Payback Norge, en sammenslutning av mange motorsykkelklubber rundt i Norge, arrangertei dag en markering foran Stortinget i protest mot at alle medlemmer i klubbene blir skåret over en kam og blir ansett som kriminelle eller potensielt kriminelle. 300 bikere møtte fra flere MC-klubber møtte opp til markeringen. Foto: Per Løchen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De hadde med seg lister over hvor mange av medlemmene i norske MC-klubber som er straffedømt. De skal overleveres det nye Stortinget.

- Oversikten viser at det er veldig få av oss som er straffedømt de siste fem årene, sier leder Atle Jørgensen i paraplyorganisasjonen Payback Norge til NTB.

Han sier at enkeltpersoner i viktige posisjoner i Politidirektoratet og Kripos overdriver problemene med kriminalitet i MC-miljøet.

- Dette er trakassering. De bør tenke seg om før de kaller en hel gruppe mennesker for kriminelle basert på handlingene til noen få, legger Jørgensen til.

- I 2008 sa politiet at kriminalitet i miljøet ikke lenger var et stort problem. Men i en handlingsplan i 2011 blir vi utnevnt til samfunnsfiende nummer én. Vi vil gjerne vise at dette bare gjelder noen få enkeltpersoner, sier Rune «Supern» Oslgaard til NTB.

Hells Angels-talsmannen hadde lørdag sin 17-årsdag som medlem i klubben.

- Jeg kan med 100 prosents sikkerhet si at klubbene ikke driver organisert kriminalitet, sier han.

- Merker for fengselsstraff Olsgaards påstand står i sterk kontrast til det politiet skriver i den omtalte rapporten fra politidirektoratet, med tittelen «Poitiets bekjempelse av kriminelle MC-gjenger i perioden 2011 til 2015». Der heter det blant annet:

«Det finnes ingen opplysninger om at personer som har ønsket seg inn i de kriminelle MC-gjengene, har blitt avvist med begrunnelse i vedkommendes kriminelle bakgrunn. Til gjengjeld finnes det flere eksempler på prøvemedlemmer som har oppnådd fullverdig medlemskap kort tid etter domfellelse i alvorlige saker. Domfelte medlemmer forventes å ta sin straff uten å tyste. Samtidig trer klubben støttende til - økonomisk gjennom sine «Defence Funds» og moralsk gjennom tildeling av egne merker forfengselsstraff, omtale på hjemmesidene osv. Av Hells Angels? 113 medlemmer og prøve medlemmer i Norge er 85, det vil si 75 %, domfelt for straffbare forhold. Av Bandidos? 48 medlemmer og prøvemedlemmer er 30, altså ca. 62 %, domfelt. I Coffin Cheaters er 14 av 25 medlemmer - 56 % - straffet.»

I samme rapport henvises det også til en rapport fra Kripos i 2007. De hadde sett på rullebladene til medlemmene i Hells Angels, Bandidos og Outlaws. Kripos fant at syv av ti var domfelt.

Trafikkproblemer Uansett: Dagens markering forløp rolig.

Oslopolitiet sier til Dagbladet at rundt 300 MC-demonstranter møtte opp.

- Det gikk veldig rolig for seg. Det var noen trafikkutfordringer, og de setter jo et preg på byen. Men vi hadde god dialog med arrangørene, sier operasjonsleder Tor Grøttum til Dagbladet.

MAPPA MI: Atle Jørgensen, leder av Payback Norge som en sammenslutning av mange motorsykkelklubber rundt i Norge (tv) og advokat John Chr. Elden utenfor Stortinget lørdag med en mappe med medlemslister og informasjon om hvem av disse som har vært straffet de siste 5 årene. Mappen skal overleveres Stortinget for å tilbakevise hva som synes å være en gjengs oppfatning; at alle «bikere» er kriminelle eller potensielt kriminelle. Foto: Per Løchen / NTB scanpix
MAPPA MI: Atle Jørgensen, leder av Payback Norge som en sammenslutning av mange motorsykkelklubber rundt i Norge (tv) og advokat John Chr. Elden utenfor Stortinget lørdag med en mappe med medlemslister og informasjon om hvem av disse som har vært straffet de siste 5 årene. Mappen skal overleveres Stortinget for å tilbakevise hva som synes å være en gjengs oppfatning; at alle «bikere» er kriminelle eller potensielt kriminelle. Foto: Per Løchen / NTB scanpix Vis mer