- Jeg kan se askeskyen fra vinduet hjemme. Den ser større ut enn vanlig

Vulkanutbrudd på Island. Norske Bente Hansen følger med fra vinduet hjemme.

SÅ BEGYNNELSEN: Fjellguiden Örlygur Sigurjónsson (41) var på vei hjem da han så starten av utbruddet. - Det startet med hvit damp, men etter noen minutter ble det mørkt og veldig stort, sier han. Foto: Örlygur Sigurjónsson
SÅ BEGYNNELSEN: Fjellguiden Örlygur Sigurjónsson (41) var på vei hjem da han så starten av utbruddet. - Det startet med hvit damp, men etter noen minutter ble det mørkt og veldig stort, sier han. Foto: Örlygur Sigurjónsson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et utbrudd har startet i vulkanfjellet Grimsvötn på Island.

SISTE: Det er iverksatt en flyforbudsone på 120 nautiske mil rundt vulkanen mens utbruddet pågår, melder islandske RÚV.

- Jeg kan se askeskyen fra vinduet hjemme. Den ser større ut enn vanlig, sier norske Bente Hansen, som bor 50 kilometer nord for Selfoss, til Dagbladet.

- Det minner om det utbruddet vi hadde i fjor. Askeskyen er stor for å være fra Grimsvötn, sier Hansen. Hun forteller at det er varslet flom etter cirka 12 timer, men at det er uvisst hvilken retning flommen vil ta.

FØLGER MED FRA VINDUET: Norske Bente Hansen synes skyen virker større enn normalt for Grimsvötn å være. Foto: Privat
FØLGER MED FRA VINDUET: Norske Bente Hansen synes skyen virker større enn normalt for Grimsvötn å være. Foto: Privat Vis mer

Grimsvötn ligger på isbreen Vatnajøkull og utbruddet har skjedd under breen. Røyken fra utbruddet kan ses fra mange steder sør i landet.

Så det startet Fjellguiden Örlygur Sigurjónsson (41) var i bilen på vei hjem da han ble vitne til utbruddet cirka tre mil unna.

- Jeg så det fra starten av. Først så jeg hvit damp komme opp, men i løpet av få minutter forvandlet det seg og økte i omfang. Da kom masse mørk røyk opp fra Grimsvötn, forteller han.

Han synes det er vanskelig å si om det kan få like store konsekvenser som da askeskyen rammet flytrafikken i Europa og forbindelsen til resten av verden i fjor.

- Islandske myndigheter virker rolige. Det bor veldig få folk i området der utbruddet var, så det er ikke fare for folk eller jordbruk, men det er veldig tidlig å si hva slags konsekvenser dette vil få, sier han.

Forventet Geologer har forventet at et utbrudd fra vulkanen ville komme i løpet av i året og det kommer derfor ikke overraskende på myndighetene. Man forventer også en flom i Skeidarársandur som følge av utbruddet, men man må finne utbruddets eksakte posisjon før man vet noe mer om dette, melder Iceland Review.

I 1998: Slik så vulkanutbrudde på Grímsvötn ut i 1998. Foto: SCANPIX
I 1998: Slik så vulkanutbrudde på Grímsvötn ut i 1998. Foto: SCANPIX Vis mer

Britiske beredskapsmyndigheter er også varslet.

- Vi har sendt ut en advarsel til England så flyruter kan justeres hvis det blir nødvendig, siteres de på av RÚV.

Utbrudd fra vulkanen Grímsvötn er rimelig vanlig og skjer cirka hvert femte år og er vanligvis korte og små. Forrige utbrudd var i 2004.

Dagbladet kommer med mer.

VULKANSKY: FOTO: Bente Hansen
VULKANSKY: FOTO: Bente Hansen Vis mer

- Jeg kan se askeskyen fra vinduet hjemme. Den ser større ut enn vanlig

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer