«Jeg kan se stygge arr på planeten vår»

Jorda ser vakker ut fra rommet. Men ikke så vakker som astronautene skulle ønske. Selv fra romferja er miljøsårene klare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Fra romferja Discovery kan romkaptein Eileen Collins tydelig se at vi mennesker har skapt stygge arr på planeten vår.

-  Noen steder ser man at grunnen er forvitret, og du kan se avskogingen, sa en bekymret Eileen Collins i går. Hun fortalte dette i en radiosamtale fra rommet med japanske toppledere. Astronautene håper at observasjonene fra oven kan føre til at det blir gjort noe med skadene på jorda.

-  Det er veldig utbredt i noen deler av verden. Vi astronauter hadde gjerne sett at folk tok vare på jorda og erstattet naturressursene som er brukt, sa Collins.

-  Tynt som eggeskall

Fra rommet kan hun også se hvor sårbar atmosfæren vår er.

-  Atmosfæren ser nesten ut som et eggeskall. Det er så tynt! Vi vet at vi ikke har mye luft, så vi må ta vare på det vi har, fortalte hun. Romferja Discovery er knyttet til den internasjonale romstasjonen, og har avgjørende dager igjen før den skal tilbake til jorda. I går kveld meldte romfartsorganisasjonen NASA at astronautene ikke trenger spasere ut i verdensrommet igjen for å reparere nok en skade.

Fryktet brann

I går oppdaget romfartsekspertene enda to små løse fibre i keramikkplatene på skroget. Ekspertene fryktet at de løse fibrene i verste fall kunne føre til skader når romferja kommer tilbake til atmosfæren. Skrekkscenariet er at varmeutviklingen blir så kraftig at Discovery begynner å brenne. Det er bare to år siden romferja Columbia brant opp da den skulle tilbake til jorda.

 TYDELIGE SÅR:  Selv på 352 kilometers avstand ser astronautene hvor store miljøødeleggelsene på jorda er. Foto: NASA/Scanpix
TYDELIGE SÅR: Selv på 352 kilometers avstand ser astronautene hvor store miljøødeleggelsene på jorda er. Foto: NASA/Scanpix Vis mer

Men i går kveld ble det altså klart at astronautene ikke må ut på rom-spasertur igjen.

Onsdag klarte astronaut Stephen Robinson å fjerne løse deler på skroget med bare hendene. Han var i strålende humør etter den vellykkede reparasjonen.

-  Dette var århundrets tur, utbrøt Stephen Robinson da han hadde utført oppdraget.

Discovery starter på ferden mot jorda i morgen, og er ventet å komme fram på mandag.

I ROMMET:Astronaut Soichi Noguchi vinker til kamera.