- Jeg kan selvfølgelig ikke godta at en bydelsadministrasjon hever seg over både Fylkesmannen og Statens helsetilsyn

Ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen reagerer etter saken om den uforsvarlige omsorgssituasjonen til Lars og Jonas på Villa Eik i Bjerke bydel i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Verken kommunen som helhet, eller bydeler enkeltvis, står over lover og regler. Det sier seg selv. Vi plikter å følge disse, sier byråd for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV), til Dagbladet.

Lørdag skrev Dagbladet om beboerne Lars (27) og Jonas (23) i omsorgsboligen Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. De to guttene har alvorlig autisme, og Dagbladet kan dokumentere at omsorgssituasjonen deres har vært uforsvarlig siden høsten 2011.

Flere ganger fra 2011 og fram til i dag har Fylkesmannen etter utført tilsyn konkludert med at omsorgstjenesten er uforsvarlig for disse beboerne på Villa Eik. Statens helsetilsyn gikk inn i saken sommeren 2014 og har etter den tid kommet med pålegg overfor Bydel Bjerke.

- Stor skade - Guttene våre har tatt stor skade av å bo i omsorgsboligen Villa Eik i Bydel Bjerke. Episoder med bruk av tvang, utagering og alvorlig selvskading har eskalert de siste fem åra, uttalte mor og hjelpeverge Eva Alexandra Fürst til Dagbladet søndag.

Dagbladet har sett dokumentasjon for slike episoder som hun beskriver.

Sønnen hennes, Jonas, flyttet inn på Villa Eik da han var 15 år gammel i 2007.

UFORSVARLIG OMSORGSTILBUD: Lars (27) og Jonas (23) bor på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. Foto: Privat
UFORSVARLIG OMSORGSTILBUD: Lars (27) og Jonas (23) bor på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. Foto: Privat Vis mer

- I løpet av seks måneder var det 71 forskjellige mennesker som tørket sønnen min bak, sier Gro Greftegreff.

Sønnen hennes, Lars, ble også beboer på Villa Eik i 2007, da han var 19 år gammel.

Fram til 2010 hadde de det godt på Villa Eik. Så gikk det fryktelig galt.

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen, som personlig har befattet seg med saken, avfeide kritikken lørdag.

- Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken her. Det er en gammel sak som vi har tatt tak i. Vi beklager at det her er noen pårørende som ikke er fornøyde. Hva ønsker du å oppnå med å kjøre en så gammel sak på nytt, annet enn å ødelegge en god og velfungerende tjeneste? Det er helt unødvendig, sier bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen som gjør det helt klart at hun ikke vil kommentere saken ytterligere overfor Dagbladet.

Reagerer Dagbladet har, med velsignelse fra hjelpeverger og beboeres advokat, gjort dokumentasjon tilgjengelig for ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen, slik at hun kan sette seg inn i sakens faktagrunnlag.

SELVSKADING: Bildet viser hvordan Jonas har skadet seg selv på nattestid. Foto: Privat
SELVSKADING: Bildet viser hvordan Jonas har skadet seg selv på nattestid. Foto: Privat Vis mer

- Hvordan kan du som ansvarlig byråd godta at en bydelsadministrasjon hever seg over både Fylkesmannen og Statens helsetilsyn?

- Det kan jeg selvsagt ikke godta. Oslo kommune skal samarbeide med tilsynsmulighetene. Det gjelder også Bydel Bjerke. Der kommunen får et pålegg fra Fylkesmannen og Statens helsetilsyn, skal vi rette oss etter dette, i dialog og samforståelse med tilsynsmyndighetene, sier Thorkildsen til Dagbladet

Byråden vil foreløpig ikke si noe om hvilke eventuelle konsekvenser det vil få at bydelen i denne saken ikke har rettet seg etter vurderingene til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Statens helsetilsyn, samt klare anbefalinger fra medisinsk fagmiljø gjennom flere år.

- Det kan jeg ikke spekulere i nå, sier Thorkildsen.

- Bystyrerepresentant Carl I. Hagen (Frp) sier at han for noen år siden, etter å ha engasjert seg i saken, fikk forsikringer om at forholdene ved Villa Eik var blitt ryddet opp i. Han ser på det som nå framkommer som meget alvorlig og vil kreve forklaring fra deg i neste komitemøte. Hva sier du til det?

SKILLES ETTER 14 ÅR: Fostersønnen (15) til Gro Mikalsen har autisme og Downs syndrom. Nå er han flyttet fra fostermora til en omsorgsbolig i Bjerke Bydel i Oslo, etter uenighet mellom fostermora og barnevernet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKILLES ETTER 14 ÅR: Fostersønnen (15) til Gro Mikalsen har autisme og Downs syndrom. Nå er han flyttet fra fostermora til en omsorgsbolig i Bjerke Bydel i Oslo, etter uenighet mellom fostermora og barnevernet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil lage en grundig, skriftlig redegjørelse for helse- og sosialkomiteen. Den vil også Dagbladet få tilgang til, sier SV-byråden.

- Svikt i tillit Dagbladet har også stilt Thorkildsen spørsmål om hvilke muligheter hun som ansvarlig statsråd har for å gripe inn Villa Eik-saken eller fostermorsaken i Bydel Bjerke, som Dagbladet har satt fokus på den siste tida

- Her har det tydeligvis vært svikt i tillit og kommunikasjon mellom flere personer og mange ledd, gjennom år. Det er overhodet ikke bra. Jeg vil nå se til at alle involverte gjør hva de kan for at man i fellesskap finner de beste løsningene, sier Thorkildsen og legger til:

- Her er det også en lang historikk fra før jeg ble byråd. Blant annet er jeg informert om at man i fjor høst fra byrådsavdelingen ba Bydel Bjerke sammen med Velferdsetaten å se på om ansvaret for tjenestene til Lars og Jonas kunne overtas av etaten. Jeg skal nå få mer klarhet i hvorfor dette ikke er gjennomført, og samtidig forsikre meg om at det vil skje raskest mulig.

Dagbladet har kontaktet bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen for å gi henne mulighet til å kommentere byrådens utspill. Det ønsker hun ikke.

Bydel Bjerke-sakene

•Torsdag i forrige uke skrev Dagbladet at fostermora skal skilles fra sin alvorlig utviklingshemmede fostersønn (15) med autisme og Downs syndrom fordi hun ikke er kommet til enighet med barnevernet i bydel Bjerke i Oslo om ny kontrakt.

•Mandag denne uka var Dagbladet til stede da fostermora tok et gripende farvel med gutten hun har hatt omsorgen for i snart 14 år.

•Unicef Norge reagerer sterkt på at barneverntjenesten i bydel Bjerke sier de er enige i at det beste for den utviklingshemmede gutten vil være å få bli hos fostermor, samtidig som barnevernet likevel velger å flytte gutten fra sine trygge omgivelser.

•Barneombudet har uttrykt bekymring om for dårlige fosterhjemskontrakter som går ut over barna.

•Saken har vekket sterke reaksjoner, og tidligere denne uka skrev Dagbladet at også politisk toppledelse i Oslo kommune ser på saken med bekymring.

•Bystyrerepresentant Carl I. Hagen (FrP) har reist krav om at det umiddelbart blir kalt inn til et ekstraordinært bydelsutvalgsmøte om saken.

Autisme-eksperter omtaler fostermor som «uvanlig flink». Likevel nekter barnevernet å innfri hennes krav, slik at hun kan fortsette som fostermor.

•Fostersønnen til Gro Mikalsen har fått advokathjelp.

•Solveig Horne: - Svært uheldig å måtte flytte fra velfungerende fosterhjem

•Barnevernet anklager fostermor for brudd på taushetsplikten

Fostermora nekter for at hun har sagt opp fosterhjemsavtalen og går til kamp.

• Lars og Jonas har alvorlig autisme. I bydel Bjerke får de ikke den hjelpen de trenger

•Carl I. Hagen fikk får noen år siden forsikring om at forholdene ved Villa Eik var ryddet opp i

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer