Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kan tenke meg hvordan amerikanerne har vurdert SV sin sikkerhetspolitikk

Wikileaks-avsløringene omfatter trolig Norge. Janne Haaland Matlary beskriver dokumentene som diplomatiets «legejournaler».

SPENT: Janne Haaland Matlary er professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo. Selv om hun ser avsløringer av diplomatnotater som alvorlig, innrømmer hun at Wikileaks-materialet som trolig avsløres i kveld kan bidra som forskningsmateriale innen akademia. Foto: Tor Arne Dalsnes/Dagbladet.
SPENT: Janne Haaland Matlary er professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo. Selv om hun ser avsløringer av diplomatnotater som alvorlig, innrømmer hun at Wikileaks-materialet som trolig avsløres i kveld kan bidra som forskningsmateriale innen akademia. Foto: Tor Arne Dalsnes/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det diplomatiske miljøet, forskere, journalister og politikere venter i spenning på de 251 000 dokumentene Wikileaks planlegger å slippe 22:30 i kveld.

- Dette er som å lekke en legejournal, sier professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo, Janne Haaland Matlary til Dagbladet.

- Som en legejournal Stadig flere kilder bekrefter at en stor andel av lekkasjene dreier seg om rapporter fra USAs ambassader verden rundt. I et leserinnlegg til Dagbladet bekrefter den amerikanske ambassadøren Barry White langt på vei dette.

«De (dokumentene, red anm.) ser ut til å inneholde våre diplomaters vurderinger av politikk, forhandlinger og ledere fra land verden rundt, så vel som rapporter om private samtaler med personer på innsiden og utsiden av andre regjeringer.»

Innholdet er ukjent, men ifølge en artikkel i tyske Der Spiegel skal dokumenter som omhandler Norge være blant lekkasjene.

- Jeg kan jo bare tenke meg hvordan amerikanerne har vurdert SV sin sikkerhetspolitikk, sier Matlary, når hun peker på politikkområder som kan skape debatt både i Washington og Oslo.

- Tydelig språkbruk - Jeg vet hvordan internrapporter fra ambassadene skrives. Kontrasten mellom den åpne analysen og den tydelige språkbruken der og ordene som brukes i offisielle sammenhenger er enorm, sier Matlary.

Diplomatiets runde ord og uttrykk i offisielle sammenhenger i fredstid, skyldes blant annet behovet for at det fremdeles skal være ord nok å forsyne seg av når frontene blir skarpere.

OFFENTLIG SKITTENTØYVASK: Svein Melby tror det raskt utvikler seg en offentlig skittentøyvask dersom politikerne får vite hvordan deres egne og andres diplomater vurderer kontroversielle situasjoner i verden. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
OFFENTLIG SKITTENTØYVASK: Svein Melby tror det raskt utvikler seg en offentlig skittentøyvask dersom politikerne får vite hvordan deres egne og andres diplomater vurderer kontroversielle situasjoner i verden. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

- Den sterkeste karakteristikken av diskusjoner i diplomatiet er at det fant sted en «frank discussion» (ærlig diskusjon, red anm.). Det betyr jo i virkeligheten nesten en nevekamp. Årsaken er at man fremdeles skal ha et språk når det er krig, sier Matlary.

Matlary var statssekretær under Knut Vollebæk fra 1997 til år 2000. Blant oppgavene var å følge forhandlingene med Serbias president, krigsforbryteren Slobodan Milosevic.

- Da jeg fulgte forhandlingene med Milosevic var det helt nødvendig å finne ut av hans forhandlingspossisjoner, maktspillet i den serbiske regjeringen, endringene i allianser og utenrikspolitikken deres.

- Nervesystem i anarkiet Matlary understreker viktigheten av at tonen i slike notater kan være åpen og uformell, slik at det politiske miljøet og UD i hjemlandet får et bilde av forholdene i landene diplomatene opererer i.

AFGHANISTAN: Norske soldater i Afghanistan og vårt engasjement i landet er et viktig anliggende for USA. Bård Vegar Solhjell (SV og Espen Barth Eide (Ap)  besøkte Afghanistan i 2006. Her ved bassenghøyden med utsikt over Kabul by. Foto: Halvor Elvik/Dagbladet
AFGHANISTAN: Norske soldater i Afghanistan og vårt engasjement i landet er et viktig anliggende for USA. Bård Vegar Solhjell (SV og Espen Barth Eide (Ap) besøkte Afghanistan i 2006. Her ved bassenghøyden med utsikt over Kabul by. Foto: Halvor Elvik/Dagbladet Vis mer

- Det er helt nødvendig å analysere politiske personer og hva man kan anta er deres interesser og possisjoner. Notatene det snakkes om at man vil avsløre er nervesystemet i internasjonal politikk, at man har denne åpne dialogen med sin egen hovedstad, sier professoren.

- Internasjonal politikk er et sjakkspill i et anarki, derfor er diplomatenes vurderinger normalt så hemmeligholdte, sier Matlary.

- Snakker dritt om hverandre Leder ved Senter for transatlantiske studier Svein Melby, tror eventuelle fornærmende ordlyder i dokumentene først og fremst vil overraske dem utenfor diplomatiet.

- De fleste som er inne i dette systemet kan spillereglene. Kineserne vet at amerikanerne snakker dritt om dem. Det samme gjelder russerne og selvfølgelig finnes sikkert liknende karakteristikker om amerikanerne selv fra andre makter, sier Melby.

- Problemet oppstår når det blir en offentlig skittentøvask om kinkige spørsmål. Dersom politikerne får vite hvordan deres egne og andres diplomater vurderer kontroversielle situasjoner i utlandet kan snøballen begynne å rulle raskt, sier Melby.

Brannslukking Melby tror amerikansk UDs mange møter med andre statsmakter viser at de frykter innholdet i notatene.

- Alle i dette spillet vet at dialogen kan ha en ødeleggende effekt dersom det kommer andre for øret. Det er drevet brannslukking i stor skala, så amerikansk UD frykter vel en del effekter, sier Melby.

«Hjerteinfarkt » Dette er den tredje masselekkasjen fra Wikileaks. Lekkasjen har vært forventet helt siden en etterretningsanalytiker i det amerikanske forsvaret, Bradley Manning, ble arrestert i våres.

I en chattesamtale over nettet sa Manning at han hadde fôret Wikileaks med hemmeligstemplede utenrikspolitiske dokumenter.

- DIPLOMATERS VURDERINGER: Den amerikanske ambassadøren i Norge, Barry White, gikk i et leserinnlegg til Dagbladet langt i å fortelle hva som kan ventes å ligge i dokumentene. Foto: Mette Møller / Dagbladet
- DIPLOMATERS VURDERINGER: Den amerikanske ambassadøren i Norge, Barry White, gikk i et leserinnlegg til Dagbladet langt i å fortelle hva som kan ventes å ligge i dokumentene. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

«Hillary Clinton og flere tusen diplomater verden over kommer til å få hjerteinfarkt når de våkner opp en morgen og oppdager at så mye hemmeligstemplet utenrikspolitisk materiale er tilgjengelig for allmenheten i søkbart format», skrev han til hackervennen Adrian Lamo.

NORDOMRÅDENE: Norges politikk i grenseområdene mot Russland og nordområdene er interessant for USA og diplomatene i Oslo. Foto: ALEKSANDER NORDAHL/Dagbladet
NORDOMRÅDENE: Norges politikk i grenseområdene mot Russland og nordområdene er interessant for USA og diplomatene i Oslo. Foto: ALEKSANDER NORDAHL/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling