- Jeg kan tenke meg hvordan amerikanerne har vurdert SV sin sikkerhetspolitikk

Wikileaks-avsløringene omfatter trolig Norge. Janne Haaland Matlary beskriver dokumentene som diplomatiets «legejournaler».

SPENT: Janne Haaland Matlary er professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo. Selv om hun ser avsløringer av diplomatnotater som alvorlig, innrømmer hun at Wikileaks-materialet som trolig avsløres i kveld kan bidra som forskningsmateriale innen akademia. Foto: Tor Arne Dalsnes/Dagbladet.
SPENT: Janne Haaland Matlary er professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo. Selv om hun ser avsløringer av diplomatnotater som alvorlig, innrømmer hun at Wikileaks-materialet som trolig avsløres i kveld kan bidra som forskningsmateriale innen akademia. Foto: Tor Arne Dalsnes/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det diplomatiske miljøet, forskere, journalister og politikere venter i spenning på de 251 000 dokumentene Wikileaks planlegger å slippe 22:30 i kveld.

- Dette er som å lekke en legejournal, sier professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo, Janne Haaland Matlary til Dagbladet.

- Som en legejournal Stadig flere kilder bekrefter at en stor andel av lekkasjene dreier seg om rapporter fra USAs ambassader verden rundt. I et leserinnlegg til Dagbladet bekrefter den amerikanske ambassadøren Barry White langt på vei dette.

«De (dokumentene, red anm.) ser ut til å inneholde våre diplomaters vurderinger av politikk, forhandlinger og ledere fra land verden rundt, så vel som rapporter om private samtaler med personer på innsiden og utsiden av andre regjeringer.»

Innholdet er ukjent, men ifølge en artikkel i tyske Der Spiegel skal dokumenter som omhandler Norge være blant lekkasjene.

- Jeg kan jo bare tenke meg hvordan amerikanerne har vurdert SV sin sikkerhetspolitikk, sier Matlary, når hun peker på politikkområder som kan skape debatt både i Washington og Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer