- Jeg kan trekke meg

Bjarne Håkon Hanssen er villig til å trekke seg som nestlederkandidat i Ap for at en kvinne skal få vervet. Betingelsen er at han blir bedt om å kaste inn håndkleet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hanssen, som tidligere har fått hard medfart for å ha kommet med nedsettende feministuttalelser, åpner nå for å trekke sitt kandidatur nettopp for at en kvinne skal bli Ap's nye nestleder. Men hans eget fylkeslag må be ham om å gjøre det.

- Det er ingen tvil om at likestillingsperspektivet er svært viktig for Ap's troverdighet. Men det ville vært urimelig om jeg som kandidat skulle ta stilling til dette spørsmålet. I dette tilfellet spiller jeg ballen over til dem som har foreslått meg, nemlig mitt eget fylkeslag, sier Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet.

Press på Giske

- Betyr det at du trekker deg som nestlederkandidat dersom fylkeslaget ditt mener det er best ut fra et likestillingsperspektiv?

- Ja, det gjør det. Kommer det noen som helst slike signaler fra mitt eget fylkeslag, trekker jeg meg selvfølgelig, svarer han.

Dermed er Bjarne Håkon Hanssen den første av de mannlige nestlederkandidatene som åpner for å trekke seg for å rydde veien for en ny kvinnelig nestleder.

Det legger også et stort press på Ap's likestillingspolitiske talsmann og nestlederkandidat Trond Giske, som ikke har gitt noen signaler i den retning.

Framtredende Ap-kvinner som Sylvia Brustad, Marit Nybakk og Grete Faremo mener det er et ufravikelig krav at det må være 40 prosent kvinner i Ap's ledelse. I Dagbladet lørdag ba den tidligere Ap-toppen og Giske-vennen Grethe Fossum om at Trond Giske må trekke seg ut fra et likestillingsperspektiv.

- Mener du at det bør være 40 prosent kvinner i Ap's ledelse?

- Som kandidat vil det være helt feil av meg å svare på det, for sier jeg ja, erklærer jeg samtidig at jeg ikke lenger er kandidat, svarer Hanssen.

Dersom den tidligere landbruksministeren bøyer av, kan det styrke sjansene betraktelig for Hanssens nære venn og kollega, Karita Bekkemellem Orheim. Hun er i dag leder av Ap's kvinnebevegelse.

Hanssen bør imidlertid ikke være redd for en snarlig beskjed om å kaste inn håndkleet.

Lyst på jobben

- Dette er ikke noe vi har diskutert til nå, men det er helt åpenbart at troverdighet i likestillingsspørsmålet er helt avgjørende for Ap. Men det er opp til sentralstyret å fortolke lover og regler, og det har ikke kommet noen henstilling derfra om at det skal være 40 prosent kvinner i ledelsen. Slik jeg leser vedtektene, står det i dag bare at det skal være 40 prosent kvinner i sentralstyret, sier leder i Nord-Trøndelag Ap, Jon Olav Alstad.

Bjarne Håkon Hanssen legger ikke skjul på at han fortsatt har lyst til å bli nestleder i partiet.

- Man sier jo ikke ja til å være kandidat hvis man ikke har lyst på jobben. Men jeg synes det er viktig å holde lav profil, slik at valgkomiteen kan jobbe mest mulig i fred. Det er tross alt ikke snakk om en privat kamp om et presidentverv, sier han.

VENTER PÅ AVKLARING: Bjarne Håkon Hanssen mener valgkomiteen i Ap skal få jobbe mest mulig i fred i prosessen med å finne nye nestlederkandidater. - Det er tross alt ikke snakk om en privat kamp om et presidentverv, sier han.