- Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte

Grete Faremo vil ikke si om hun ble informert om ulovlig videoovervåkning av Treholt.

I HARDT VÆR: Grete Faremo har vært i hardt vær tidligere på grunn av POT. I 1996 fikk hun sparken som justisminsiter fordi POT overvåket Berge Furre. Nå spør mange seg om hva hun visste i Treholtsaken. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
I HARDT VÆR: Grete Faremo har vært i hardt vær tidligere på grunn av POT. I 1996 fikk hun sparken som justisminsiter fordi POT overvåket Berge Furre. Nå spør mange seg om hva hun visste i Treholtsaken. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Les også: Kari Storækre: - Dette er et grovt overtramp

(Dagbladet): I går, etter å ha sittet med informasjonen i mer enn 14 år, sendte en samlet Lund-kommisjon ut en pressemelding hvor de opplyste at de visste at Treholts leilighet var videoovervåket.

• Les også: Kommisjonsmedlem Berge Furre forklarer hvorfor de ikke sa noe i 1996.

Lundkommisjonen ble nedsatt i 1994 for å granske de norske overvåkningstjenestene. De leverte sin rapport våren 1996.

Vil ikke avkrefte eller bekrefte
Nå er spørsmålet alle stiller seg hva politisk ledelse visste om den hemmelige videovervåkningen av Treholt. Grete Faremo, i dag forsvarsminister, var justisminister og altså øverste sjef for Overvåkningspolitiet, da Treholtsaken ble etterforsket og da Lundkommisjonen la fram sin rapport.

I dag vil hun ikke si om hun som øverste sjef ble informert om den hemmelige og ulovlige videoovervåkningen.

- Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte hvorvidt Kjetil Lund i møter med Justisdepartementet har informert om videoovervåking/romavlytting. Som justisministeren har understreket, er det viktig å komme til bunns i saken.
Jeg vil derfor allerede nå understreke at jeg om ønskelig gjerne stiller i møter med gjenopptakelseskommisjonen eller EOS-utvalget. Utover dette har jeg ingen ytterligere kommentarer, sier Grete Faremo via epost til Dagbladet.

Departementet vil ikke svare på Dagbladets oppfølgningsspørsmålet om Faremo ble informert om videoovervåkningen av Treholt av andre.

- Faremo har ingen ytterligere kommentarer til denne saken nå, skriver Faremos spesialrådgiver på epost.

Departementet, som er i hardt vær om dagen på grunn av soldatskandalen i Afghanistan, ber om å få spørsmål tilsendt på epost.

Tatt inn i varmen
Da Faremo ble hentet inn som forsvarsminister av Jens Stoltenberg var det et lenge etterlengtet come back for politikeren som ble sparket av statsminister Thorbjørn Jagland i 1996. Selv har hun kalt avskjedigelsen for «et politisk røvertokt». Faremoleiren opplevde sparken som et stort svik fra Jagland.

SV-eren Berge Furre var blitt overvåket av Overvåkningspolitet mens han satt i Lund-kommisjonen som gransket de hemmelige tjenestene. Det viste seg at Furre i en årrekke hadde vært mistenkt for å være agent for den østtyske etterretningstjenesten Stasi.

Det ble satt i verk etterforskning av Furre mens Lund-kommisjonens arbeid pågikk.

Skandalen var enorm. Faremo måtte ta støyten fordi hun hadde vært justisminister i perioden. Flere så på Faremo som en syndebukk som måtte ta ansvaret for noen hun ikke visste noe om. Saken hadde pågått mens hun satt som justisminister i Gro Harlem Brundtland-regjeringen. Under Jagland var hun blitt olje- og energiminister, men hun måtte likevel gå i desember 1996 for å skape ro om saken.
Overvåkningstrøbbel på nytt
Nå kan POT-saken ramme henne på nytt. Dramaet i 1996 dreide seg om hva politisk ledelse visste om etterforskningen av Furre.

Overvåkningssjef Hans Olav Østgaard og ekspedisjonssjef Berit Fosheim i Justisdepartementet hevdet at Furres navn ble nevnt i to møter høsten 1995 mellom departementet og Politiets overvåkningstjeneste.

Statsråd Faremo, departementsråd Rakel Surlien og tidligere statssekretær Ingeborg Moen Borgerud hevdet det motsatte.

Nå er en ny variant av saken på bordet: Mange spør seg igjen hva Faremo har visst om ulovlig overvåkning, denne gangen av Treholt.

BLE VIDEOVERVÅKET: Arne Treholts leilighet ble videoovervåket i halvannet år, ifølge en tidligere POT-spaner som var med på etterforskningen. I går bekreftet Lundkommisjonen at de visste om videoovervåkning av leiligheten. Hvordan de har fått vite om det og flere detaljer rundt overvåkningen har de ikke kommet ut med. Foto:Jacques Hvistendahl
BLE VIDEOVERVÅKET: Arne Treholts leilighet ble videoovervåket i halvannet år, ifølge en tidligere POT-spaner som var med på etterforskningen. I går bekreftet Lundkommisjonen at de visste om videoovervåkning av leiligheten. Hvordan de har fått vite om det og flere detaljer rundt overvåkningen har de ikke kommet ut med. Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer