HELT: Danar Ali Mohamed (19) (t.h.) kastet barna ut av vinduet der Jabber Kader (32) (i midten) tok i mot. De to reddet en mor og hennes fire barn ut fra den brennende bygningen i Norbygata 14 på Grønland lørdag. Foto: John T. Pedersen
HELT: Danar Ali Mohamed (19) (t.h.) kastet barna ut av vinduet der Jabber Kader (32) (i midten) tok i mot. De to reddet en mor og hennes fire barn ut fra den brennende bygningen i Norbygata 14 på Grønland lørdag. Foto: John T. PedersenVis mer

- Jeg kastet barna ut av vinduet

Danar Ali Mohamed (19) reddet en familie på fem fra den brennende bygningen på Grønland i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Danar Ali Mohamed (19) og Jabber Kader (32) reddet ut en mor og hennes fire barn fra den brennende bygården i Norbygata i ettermiddag.

Det er bekreftet at en person er omkommet i brannen.

Bevisstløs kvinne
Danar Ali Mohamed var blant de aller første på stedet. Han kom kjørende forbi da en kvinne løp ut i veien og stoppet han.

- Hun gråt og skrek at jeg måtte hjelpe henne, forteller han til Dagbladet.no.

Han oppdaget raskt at i 2. etasje i bygningen befant det seg en familie på fem som ikke greide å komme seg ut.

STIGE: 
En mann tar seg ut via brannvesenets stige, etter at det oppsto brann i en bygård i Nordbygata i Oslo lørdag ettermiddag. En person var sent lørdag ettermiddag bekreftet omkommet i brannen. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
STIGE: En mann tar seg ut via brannvesenets stige, etter at det oppsto brann i en bygård i Nordbygata i Oslo lørdag ettermiddag. En person var sent lørdag ettermiddag bekreftet omkommet i brannen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Jeg skjønte at jeg måtte klatre. Jeg tok tak i noen rør og kom meg opp og inn gjennom vinduet.

Der ble han møtt av et grusomt syn.

- På gulvet lå en bevisstløs kvinne. En annen kvinne forsøkte å få liv i henne. I tillegg befant fire små barn seg i rommet. Jeg forstod raskt at eneste måten å få disse menneskene ut i live, var å kaste dem ut gjennom vinduet,forteller han til Dagbladet.no.

- Kastet barna ut av vinduet
På utsiden av bygningen stod Jabber Kader (32).  Han tok i mot barna. I følge Mohamed skal flere av barna vært svært små.

- Det var snakk om spebarn. Hadde ikke Jabber stått og tatt imot ville barna vært døde nå, sier Mohamed til Dagbadet.no.

Etter at barna var kommet ut i sikkerhet, forsøkte Mohamed å få liv i den bevisstløse kvinnen.

- Det smalt kraftig i bygget flere ganger. Skoene mine smeltet, og til slutt ble jeg bare nødt til å hoppe ut og la kvinnen ligge igjen, forteller han.

EVAKUERER: 
Redningsmannskaper evakuerte flere beboere etter at det oppsto brann i en bygård i Nordbygata i Oslo lørdag ettermiddag. En person var sent lørdag ettermiddag bekreftet omkommet i brannen.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
EVAKUERER: Redningsmannskaper evakuerte flere beboere etter at det oppsto brann i en bygård i Nordbygata i Oslo lørdag ettermiddag. En person var sent lørdag ettermiddag bekreftet omkommet i brannen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Mohamed ble selv fraktet til legevakten etter den heltmodige innsatsen. Han forteller at han trolig har brukket ankelen.

- Dramatisk
Ifølge brannvesenet har brannen trolig startet i første etasje. Ifølge vaktkommandør i Oslo brann- og redningsetat, Hans Morten Hansen består bygget av tilsammen sju etasjer.

Brannen ble beskrevet som dramatisk. Minst 14 personer ble reddet ut av brannvesenet.

- Meldingen kom inn klokka 15.24, og vi er på plass med mange biler. Folk må reddes ut med stigebiler og hoppeputer, sa vaktkommandør Hans Morten Hansen ved Oslo brann- og redningsetat til Dagbladet.no tidligere i dag.

Norbygata 19 er en bygård som ligger i parallellgata til Urtegata der en brann tok 6 menneskeliv natt til forrige lørdag. Alle ofrene er ennå ikke identifisert, og årsaken er ikke klarlagt. Frykten for at en pyroman går løs i området, er derfor stor.

DRAMATISK: 
Redningsmannskaper evakuerte flere beboere etter at det oppsto brann i en bygård i Nordbygata i Oslo lørdag ettermiddag. En person var sent lørdag ettermiddag bekreftet omkommet i brannen.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
DRAMATISK: Redningsmannskaper evakuerte flere beboere etter at det oppsto brann i en bygård i Nordbygata i Oslo lørdag ettermiddag. En person var sent lørdag ettermiddag bekreftet omkommet i brannen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer