- Jeg kjemper for livet mitt

TRONDHEIM KRETSFENGSEL (Dagbladet): - Skam er ikke det rette ordet, det er ikke sterkt nok. Jeg er veldig fortvilt over det jeg er ansvarlig for. Det sier sivilingeniør Terje Wiik (51) i en samtale med Dagbladet kvelden før han skal møte i Trondheim byrett, tiltalt for giftdrap på ekskjæresten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I blå Adidas treningsgenser og rød joggebukse sitter han i et besøksrom i fengslet. Wiik forbereder seg til tre ukers hardkjør i sal 1 i Trondheim tinghus.

- Jeg gruer meg veldig, men det skal også bli godt å bli ferdig med det. Jeg kjemper for livet mitt, jeg er jo så pass gammel, sier 51-åringen.
Sammen med ham er forsvarerne, advokat Christian Wiig og advokatfullmektig Marit Forsnes. De holder ham mentalt i hånda den siste kvelden før rettssaken.

Når de er ferdige, slipper Dagbladet inn. For første gang gir Terje Wiik et intervju om det han er tiltalt for, om hvordan han har det i fengslet, og om hvordan han ser på livet og framtida.

I tre kvarter svarer han på våre spørsmål, rolig og nøkternt. Drapstiltalte Terje Wiik er alvorlig, sterkt preget av det han har gjort. Han er full av anger, både overfor avdøde Inger Lise Bakkens familie og sin egen.

Tok selv gift

- Jeg forstår ikke hvordan jeg kan ha havnet i en slik situasjon. Det er veldig urasjonelt og uakseptabelt, sier han.

Han erkjenner at han forgiftet ekskjæresten Inger Lise Bakken ved at han hadde tungmetallet thallium i drikkevarene hennes, etter at forholdet mellom de to hadde begynt å skrante. Bakken ble syk med store smerter, og døde 17. februar 1999.
- Jeg er aldri blitt beskyldt for å være spesielt sjalu tidligere. Men i dette tilfellet tror jeg vi bodde for nær hverandre. Vi så hverandre daglig, og ble liksom ikke ferdig med det, sier Wiik.

Ideen om å gi henne gift, fikk han etter personlige eksperimenter på området. I yngre dager tok han selv thallium, uten å bli syk - bortsett fra at han mistet håret.

Nå ville han gjøre ekskjæresten mindre tiltrekkende for andre menn. Han hevder hardnakket at han ikke hadde til hensikt å drepe henne.

- Det var ikke vondt ment. Jeg var veldig fortvilt og fant ikke noen løsning på det. Vi hadde gjort så mye og hadde hatt så mye fint sammen.

Terje Wiik så at ekskjæresten ble syk, men hevder at han ikke trodde årsaken var giften han hadde gitt henne.

- Det var ikke min erfaring at man skulle bli så syk. Men da jeg skjønte at det hadde en sammenheng, sørget jeg for at hun fikk motgift, ved å blande stoffet berlinerblått i blåbærsyltetøyet hennes.

Ikke edru

- Hvordan forklarer du da at du ga henne thallium også seinere?

- Den siste gangen skjedde det litt mer impulsivt, og jeg var ikke edru. Jeg hadde dessuten til hensikt å gi henne en mindre dose, så hun ikke skulle bli syk. Jeg forstår ikke at hun skulle dø av en slik dose. Giften må ha klumpet seg eller noe slikt.

- Du blir av påtalemyndigheten framstilt som en kald og kynisk morder, som ga din ekskjæreste gift tre ganger, selv om du så at hun var syk?

- Ingen har tidligere beskyldt meg for det. Min mor har sagt at jeg er et følelsesmenneske. Kanskje det er grunnen til at jeg ikke taklet bruddet med Inger Lise. Hadde jeg vært kald og kynisk, ville jeg kanskje ikke sittet her i dag. Din gamle mor vet ofte mer om deg enn det du selv vet.

Sjokk

Han opplevde det som et sjokk å bli hentet av to politifolk i det han skulle på jobb 1. februar i fjor. Han havnet på glattcelle i 48 timer, før han ble varetektsfengslet i Trondheim kretsfengsel.

- I starten prøvde jeg å skyve alle tanker bort. Jeg vandret rundt på golvet, og jeg som nesten ikke røykte, hadde plutselig et forbruk på tre pakker rulletobakk i uka.

18. februar kom et nytt sjokk. Da fikk han vite at Inger Lise Bakken var avgått ved døden dagen før:

- Jeg spurte politiet hver dag om hvordan det gikk, og dødsbudskapet kom fullstendig uforberedt på meg. Situasjonen ble ekstra vanskelig fordi jeg både var pårørende og ansvarlig for hennes død. Men sorgen min ble ikke tatt på alvor.
Rett etter dette bestemte han seg for å tilstå. Overfor Dagbladet begrunner han dette med at han ikke kunne leve med et annet menneskes liv på samvittigheten uten å erkjenne ansvar.

- Jeg er innstilt på å ta straffen for det jeg har gjort. Men ikke for overlagt drap, for det er det ikke, sier han.

Han frykter for det som vil møte ham i rettssalen. Selv har han ingen erfaring fra rettssaker tidligere, men medinnsatte har betegnet det som skjer der som spill med terninger.

Vanskelig

- Som forsker er jeg vant til eksakt vitenskap. Man regner ut noe og setter to streker under svaret. Men slik er ikke jussen. Med en tiltale langt over det jeg har gjort, er det beste jeg kan oppnå rettferdighet. Jeg kan ikke få en lettere straff enn for det jeg har gjort.

Livet i fengslet er fortsatt vanskelig for den 51 år gamle Statoil-ingeniøren. Han savner ofte noen å snakke med. Han står tidlig opp, prøver å studere fransk og trener så ofte han får det til. Han sier han blir godt behandlet av medfangene.

God støtte

- Advokat Christian Wiig er en god støtte. Han har besøkt meg ofte. Jeg har også fått overraskende god støtte fra familien, noe jeg føler jeg ikke har fortjent. De tar avstand fra det jeg har gjort, men ikke fra meg, og det har betydd utrolig mye. Det har holdt meg oppe.

Den ene datteren bor på Vestlandet og har besøkt ham sju- åtte ganger. Den andre datteren bor nærmere og besøker ham hver uke. Wiik har også en funksjonshemmet sønn som han tenker mye på, og som han gjerne skulle gjort mer for. Han er også svært opptatt av hvordan hans 81-årige mor har det.

- Jeg har alltid tenkt at vi har gode fengsler i Norge, men det må oppleves før du kan forstå hvor spesielt det er å bli stengt inne på et rom. I alle fall takler ikke jeg det så godt.

Terje Wiik har prøvd å unngå presseomtalen av saken.

- Jeg er redd jeg skal bli så deprimert at jeg ikke er i stand til å forsvare meg, sier han, før han pakker sammen fire permer med papirer, og tar avskjed med forsvarerne og Dagbladet.

Klokka ni i dag starter straffesaken mot sivilingeniør Terje Wiik i Trondheim byrett.

TILTALT: I dag starter straffesaken mot Terje Wiik (51) i Trondheim byrett.