- Jeg kjemper mitt livs valgkamp

1200 stemmer fra eller til kan avgjøre om SV-lederen får fortsette på Stortinget.

SMÅ MARGINER AVGJØR: SV-leder Audun Lysbakken gir nå alt for å berge partiet over sperregrensa - og sitt eget stortingsmandat. - Det er ingen klisjé: Hver eneste stemme teller, sier han til Dagbladet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
SMÅ MARGINER AVGJØR: SV-leder Audun Lysbakken gir nå alt for å berge partiet over sperregrensa - og sitt eget stortingsmandat. - Det er ingen klisjé: Hver eneste stemme teller, sier han til Dagbladet. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Nå kjemper SV-leder Audun Lysbakken en intens valgkamp - både for å berge partiet over sperregrensa og for å beholde plassen sin på Stortinget.

- Ja, dette er mitt livs valgkamp. Men ikke bare fordi jeg kjemper for mandatet mitt på Stortinget. SVs kamp mot sperregrensa handler først og fremst om å sikre at det i hele tatt er noen på Stortinget til kjempe for de sakene bare SV kjemper for. Min skjebne er mindre viktig, sier Lysbakken til Dagbladet.  

Tettpakket proram Dagbladet ble med da Lysbakken tirsdag dro til et vestlandsgrått Bergen for å drive valgkamp. Han representerer Hordaland på Stortinget, og håper å fortsette med det. Programmet er tettpakket, og detaljert fra kvarter til kvarter.

Det strekker seg fra budsjettlekkasjer grytidlig om morgen til TV-duell om asyl mot Frp om kvelden. Innimellom deltar han i en næringslivsdebatt, står i valgbod på Torgallmenningen, besøker El & IT Forbundet - og gir flere intervjuer. Og morgenen etter gjelder det å være duggfrisk og opplagt på «God Morgen Norge». 

I programmet SV-lederen har fått av rådgiveren sin, står det: «NB: det blir lenge før lunsj. Kan være lurt med litt mat i veska!»

Mange vil hilse på. Etter næringslivsdebatten får Lysbakken skryt av en byggmester, som har stor sans for det SV-lederen hadde å si om betydningen av praktisk arbeid og behovet for å satse mer på yrkesfagene.

Mens han står i SVs valgbod på Bergens-torget, får han mange lykkeønskninger av spente sosialister - men han må også tåle å bli anklaget for jødehat av en eldre, engasjert bergenser.  

- Dersom du mener at alle som er uenige med deg, hater jøder, så tror jeg ikke vi kommer noen vei med denne diskusjonen, sier Lysbakken høflig etter en stund.  

Små marginer avgjør Sånn har han holdt på mer eller mindre siden 15. juli. Denne uka blir den tøffeste. For det er små marginer som avgjør. Lysbakkens tallknuser, SVs fylkesleder i Hordaland Steinar Nørstebø, forklarer at SV trenger mellom 4,1 og 4,7 prosent av stemmene i Hordaland for å få fylkets siste direktemandat.

- På de siste målingene fra Bergens Tidende og Bergensavisen (BA) var vi inne på en måling og ute på den andre. Det er nervepirrende, for å si det mildt, for det er ikke mange stemmer som avgjør. På den ene målingen var vi 1100-1200 stemmer unna stortingsplassen, og på den andre hadde vi et tilsvarende «overskudd». Man sier alltid at hver stemme teller. Men nå er det virkelig sånn: Hver eneste stemme teller, sier han.

Dersom partiet mister direktemandatet, kan Lysbakken likevel få Hordalands ene utjevningsmandat - men det er langt fra gitt, forklarer Nørstebø.

- Det går til oss på om lag 40 prosent av målingene, sier han.      
 
Starter grasrotoffensiv På den siste Dagblad-målingen, fra forrige uke, gikk SV fram 1,1 prosentpoeng, til en oppslutning på 5,4 prosent - og plasserte seg dermed godt over sperregrensa på 4 prosent. Bakgrunnstallene viser imidlertid at SVs framgang ikke skyldes at partiet har klart å mobilisere flere SV-velgere fra 2009 - framgangen skyldes langt på vei at partiet stjeler velgere fra Arbeiderpartiet.

På Dagbladets målinger, som gjennomføres av Ipsos MMI, har ikke SV vært målt under sperregrensa siden januar.

Flere kilder i SV og Ap Dagbladet har snakket med, er likevel bekymret for partiet, fordi SV de to siste stortingsvalgene har mistet oppslutning de siste dagene før valget.

Lysbakken forteller til Dagbladet at partiet nå setter i gang en intensiv grasrotoffensiv. Valget vinnes ikke på TV, mener han. Det viktigste nå er å mobilisere alle dem som kan tenke seg å stemme SV. Lørdag skal SV har mer stands rundt omkring i landet enn noen gang før i partiets historie, og partiet skal dele ut et rekordstort opplag av partiavisa «Del godene», forteller han.

Valgkamp på arbeidsplassene I møtet med El & IT Forbundet, der Lysbakken og Ap's Per Rune Henriksen diskuterte valgkampstrategi med fagforbundet, gjentok SV-lederen det samme poenget: Valget vinnes nedenfra, én ekstra telefon til en mulig sympatisør kan avgjøre.

Og Lysbakken og Henriksen - selv om de også måtte tåle kritikk i vendinger man sjelden hører på «Dagsnytt Atten» - fikk de forsikringene de var kommet for. De tillitsvalgte i El & IT Distrikt Hordaland, Sogn og Fjordane lovet  at de ikke bare skal sende ut brev til medlemmene sine og dele ut brosjyrer på arbeidsplassene; vel så viktig er det å sørge for at drøset i kantinene og i brakkene handler «like mye om politikk som om Branns gode eller negative resultater».

- Ambisjonsnivået er der det skal være, kommenterte Lysbakken.

- Dessuten skal vi gjenta vårt viktigste politiske argument igjen og igjen: Dersom du ikke vil ha en historisk høyredreining av norsk politikk og er opptatt av miljø, så kan du få begge deler. Du kan stemme på et parti som er både rødt og grønt, nemlig SV, sier Lysbakken til Dagbladet.

- Kan du fortsette som SV-leder uten stortingsplass?

 

- Jeg har bestemt meg for at jeg ikke vil bruke tid eller energi på å tenke på eller diskutere det. Det er ikke viktig nå.