Jeg kjenner ham som en morsom og blid gutt

17-åringen som i går truet med massedrap blir beskrevet som klassens klovn.

BLE REDDE:  Carina Hansen (16) kjenner den pågrepne som en morsom og blid gutt. Trusselen mot skolen i går gjorde likevel både henne og moren Berit Gustavsen skikkelig redde. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
BLE REDDE: Carina Hansen (16) kjenner den pågrepne som en morsom og blid gutt. Trusselen mot skolen i går gjorde likevel både henne og moren Berit Gustavsen skikkelig redde. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Da klassen fikk en skoleoppgave om medias håndtering av skolemasakrer, sendte 17-åringen en trussel om blodbad på Glemmen videregående skole til VG.

Trusselen ble sendt videre til politiet som tok den svært alvorlig og straks evakuerte skolens 1000 elever og ca 200 ansatte.

Etter en stund valgte 17-åringen å melde seg selv til politiet, og ble pågrepet av tungt bevæpnet politi på Kråkerøy i Fredrikstad rundt klokka 13.00.

I politisamtaler har gutten forklart at trusselen bare var en spøk, og bekjente beskriver gutten som klassens klovn.

- Morsom og snål
- Jeg kjenner ham som en morsom og blid gutt som er litt snål, men som ikke var utenfor klassemiljøet på noen måte, sier Carina Hansen (16) til Dagbladet.

Hun har tidligere gått i klasse med 17-åringen som er pågrepet, og forteller at han pleide å spøke mye i timene.

17-åringen, som er elev på medielinja på Noroff videregående skole i Fredrikstad, var i går kveld igjennom et tre timer langt avhør, og skal forklare seg videre for politiet i dag.

Politiet har ikke funnet noe som tyder på at han hadde planer om å iverksette truslene.

- Han sier at de var resultatet av et innfall om å iverksette en dårlig spøk. Han vet ikke akkurat hva som trigget dette, men bekrefter at skolemassakrer hadde vært et tema på skolen tidligere på dagen, sier sjetsetterforsker Geir Kristiansen.

Fikk panikk
Trusselen ble likevel oppfattet som svært reell for elevene som i går ble evakuert i hui og hast.

- Lærerne ville ikke fortelle oss hva som foregikk, men jeg så at de var de redde. Da fikk jeg helt panikk og løp ut, forteller Carina Hansen. Hun går på restaurant- og matfagslinjen og holdt på å skifte av seg kokkeklærne da lærerne ga dem beskjed om å skynde seg ut.

- Jeg var skikkelig redd. Opplevelsen var veldig ekkel. Det virket ikke som lærerne hadde kontroll, sier Hansen.

Hun og de 1000 andre elevene ved skolen ble evakuert i 12.30-tida i går.

Én time tidligere fikk skolen denne meldingen: «Jeg kommer til å drepe så mange som mulig innen de neste 48 timene. Det kommer til å være en massakre og et blodbad på Glemmen videregående skole i Fredrikstad».

- Trusselen er så alvorlig at vi valgte å iverksette en evakuering, sier operasjonsleder Trond Puck ved Østfold politidistrikt.

En nær venn av 17-åringen sier til Dagbladet at hun er svært overrasket over pågripelsen. Hun beskriver 17-åringen som en koselig og hyggelig gutt.

- Jeg forstår ikke hvorfor dette har skjedd, sier hun.

- Lærerne løp ut først

I etterkant av hendelsen har det blitt ytret kritikk mot skolen for håndteringen av evakueringen.

Ifølge flere elever ved Glemmen som Dagbladet har snakket med, løp enkelte av lærerne ut av klasserommene uten å påse at elevene deres hadde kommet seg ut.

- Lærerne løp ut av klasserommet først og vi fikk beskjed om å komme etter. De hadde ikke kontroll på hvem som var ute og hvem som var inne. Vi ble ikke talt opp etter at vi kom ut, hvilket vi alltid blir hvis vi har brannøvelse, sier Natalie Moe.

Rektor ved Glemmen skole, John Kristiansen, mener imidlertid at evakueringen skjedde så kontrollert som mulig.

- Vi fikk politiet raskt på banen og prioriterte å få elevene ut framfor å gi dem informasjon om hva som foregikk. Jeg kjenner ikke til at enkelte av lærerne løp ut før elevene, sier Kristiansen.

Dersom noen elever har opplevd evakueringen traumatisk, vil de bli tilbudt krisehjelp på skolen i dag, forsikrer Kristiansen. Glemmen videregående skole vil i ettertid foreta en evaluering av evakueringen.

Den pågrepne 17-åringen har sittet i varetekt i natt.

I løpet av formiddagen vil politiet ta stilling til om han skal løslates. Ifølge strafferammen for trusler, risikerer han tre års fengsel. I verste fall kan han få seks års fengsel dersom det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter.

KlASSENS KLOVN: 17-åringen som her pågripes av politiet blir beskrevet som en som pleide å spøke mye i timene.  Foto: HEIDI JANSSON
KlASSENS KLOVN: 17-åringen som her pågripes av politiet blir beskrevet som en som pleide å spøke mye i timene. Foto: HEIDI JANSSON Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer