Oslo  20170810.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under presentasjonen av Høyres valgløfter for tidlig innsats i skolen under en pressekonferanse på St. Sunniva skole i Oslo torsdag formiddag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20170810. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under presentasjonen av Høyres valgløfter for tidlig innsats i skolen under en pressekonferanse på St. Sunniva skole i Oslo torsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Høyre-topp ut mot KrF-lederen

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det bildet Hareide tegner av Høyre

- KrF ville fått flere seire og gjennomslag i regjering, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Knut Arild Hareide tar i sin bok «Det som betyr noe» oppgjør med høyreliberalistiske verdier som han mener har fått for stor plass i regjeringen. Han mener avstanden mellom KrF og Høyre er økt på grunn av «Frp's dominerende kraft», og at høyreliberalistene i Høyre har fått mer makt.

Dette er et bilde næringsminister Torbjørn Røe Isaksen vil korrigere.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det bildet Knut Arild Hareide tegner av Høyre. De fleste vil være enige om at det som har kjennetegnet Høyre i åra under Erna Solbergs ledelse er en klar sentrum/høyre-profil. Det har handlet om å bredde ut partiet. Kjernen i det Høyre har stått for det siste tiåret, er oppsummert i slagordet «mennesker, ikke milliarder, sier Røe Isaksen.

UENIGHET OM HØYRE: KrF-leder Knut Arild Hareide mener liberalistene har fått for stor makt i Høyre. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen kjenner seg ikke igjen i det bildet Hareide tegner av Høyre. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
UENIGHET OM HØYRE: KrF-leder Knut Arild Hareide mener liberalistene har fått for stor makt i Høyre. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen kjenner seg ikke igjen i det bildet Hareide tegner av Høyre. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

- Feil om høyreliberalisme

Han avviser at det finnes en sterk liberalistisk fløy i Høyre.

- Høyre er et stort parti, det er uenigheter og spenninger i partiet, men at det er en ensidig liberalistisk fløy som har blitt sterkere, stemmer ikke. Jeg pleier å spøke med at jeg kjenner den liberalistiske fløyen i Høyre, hun heter Heidi Nordby Lunde. De fleste profilene i Høyre, som Erna, Jan Tore, Bent eller meg selv for den del, er ikke høyreliberalister. Jeg tror du må langt ut på venstresida for å finne noen som mener vi står for en brutal liberalisme.

- Jeg mener at Høyre på mange måter er et mye tydeligere konservativt parti enn på lenge. Vi er opptatt av flere saker enn skatt og har fått mer balanse i politikken vår, sier Røe Isaksen.

Han sier Hareide også tar feil når han hevder at Høyre og Ap er på linje når det gjelder spørsmål om gen- og bioteknologi.

- Det er riktig at Høyre åpnet for eggdonasjon, men samtidig setter vi klare grenser mot sorteringssamfunnet, for eksempel systematisk screening av fostre for å finne avvik. Ap har derimot gått i radikal retning. Samtidig har Ap tatt en venstresving i mange andre saker som er viktige for KrF, som å innføre vetorett mot friskoler i kommunene.

- Hareide trekker fram deg som en i Høyre som vekker større begeistring i KrF enn den liberalistiske fløyen?

- Det er veldig hyggelig, men sannheten er at jeg ikke føler meg særlig alene i Høyre. Det bildet Hareide tegner av Høyre synes jeg rett og slett ikke treffer, sier Røe Isaksen.

- Frp er et velferdsparti

Det mener han heller ikke beskrivelsen av Frp gjør.

- Det er lenge siden Frp var et rendyrket liberalistisk parti, Frp er også et velferdsparti og har vært i regjering i fem år. Jeg tror mange mener Frp har overrasket positivt i regjering, sier Røe Isaksen.

Han sier han forstå at KrF - og Venstre - særlig i starten opplevde at de ikke fikk nok gjennomslag og oppmerksomhet, og at de måtte bruke krefter på å slåss mot kutt.

- Men KrF har fått store seire, og vi har partiet med oss gjennom budsjettmøtene, for eksempel når vi har holdt nivået på bistanden gjennom hele perioden.

KrF har vært med på 10 budsjettavtaler, når vi tar med revidert budsjett, og seinest i vår viste de fram fiktive politiske gjennomslag. Men det er klart at de ville fått enda mer om de var i regjering.

- KrF må selvsagt gjøre sine egne vurderinger. Men i løpet av de åra KrF har samarbeidet med oss om budsjettene, har Hareide aldri sagt at han ikke har fått noe igjen for det. Jeg er litt overrasket over at et samarbeid Hareide har vært så sentral i så mange år, blir omtalt slik. Har han glemt alle gjennomslagene? spør Røe Isaksen.

KrF-seire

Han viser til at regjeringen sammen med KrF har økt kontantstøtten, sikret fritt behandlingsvalg innen rus og psykiatri, fått til opptrapping i rusomsorgen, styrket pleiepengeordningen, sikret KRLE-faget og bemanningsnorm i barnehagen.

Regjeringen og KrF har vedtatt en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn, økt permisjon for tvillingforeldre, tiltak mot barnefattigdom og økt pensjon for minstepensjonister.

Ikke minst fikk KrF i fjor gjennomslag for sin satsing med en bemanningsnorm i skolene, og regjeringen har fastholdt at 1 prosent av Bruttonasjonalinntekten (BNI) skal gå til bistand.