PÅ ÅSTEDET: 
Statsminister Jens Stoltenberg deltok på dagens minnemarkering for de omkomne i Regjeringskvartalet .
Foto: Holm Morten/Scanpix
PÅ ÅSTEDET: Statsminister Jens Stoltenberg deltok på dagens minnemarkering for de omkomne i Regjeringskvartalet . Foto: Holm Morten/ScanpixVis mer

- Jeg kjente varmen og omsorgen

Alle i Regjeringskvartalet samlet seg for første gang siden terrorangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med den opprevne høyblokka kledd i hvitt, samlet departementsansatte og pårørende seg i dag til tonene av Ole Edvard Antonsens sobre trompetspill i Regjeringskvartalet, for å minnes kolleger og venner som ble rammet av terrorangrepet 22. juli.

- Det var første gang at alle i Regjeringskvartalet samles. Det viktigste nå var å møtes for å minnes de døde, vise omsorg for de hardt skadde og ta vare på pårørende, sier statsminister Jens Stoltenberg, som syntes det var et sterkt møte med sentraladministrasjonen.

- Det gjør sterkt inntrykk å se ødeleggelsene sammen med kollegene. Jeg er sikker på at jeg og alle andre kjente varmen og omsorgen fra de som var her i dag, sier han etter at minnemarkeringen er ferdig.

- Fikk kontorene sprengt Rundt 2000 mennesker var samlet på området, som for 17 dager var fylt av bygningsrester, knust glass og blod. I dag var dette erstattet av roser. Flagget sto på halv stang og det var ett minutts stillhet for de som ble rammet i angrepene 22.07.11.

- De som står her fikk kontorene sprengt. Kolleger og venner ble drept. Flere ligger hardt skadd på sykehuset. I dag samles vi alle for å minnes de døde, sa Stoltenberg i sin tale.

- Noen av dere som er her vaklet ut av ruinene. Dere bærer inntrykk som vi som ikke var på jobb ikke kan forestille oss, sa han videre, men understreket at «sammen skal vi gjenreise Regjeringskvartalet. Demokratiet skal komme styrket ut av angrepet!»

- Kunne vært oss Ragnhild Nordaas, konstituert ekspedisjonssjef i Arbeidsmiljøavdelingen i Arbeidsdepartementet, tok for seg de brutale tilfeldighetene som utspant seg den skjebnesvangre dagen, da terrorsiktede Anders Behring Breiviks kunstgjødselbombe eksploderte og rev opp kvartalet klokka 15.25. Åtte mennesker omkom og flere ble skadd.

MINNEMARKERING: Rundt 2000 departementsansatte og pårørende samlet seg for en minnemarkering på åstedet for terroraksjonen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .
MINNEMARKERING: Rundt 2000 departementsansatte og pårørende samlet seg for en minnemarkering på åstedet for terroraksjonen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer

- Det er ganske rystende å tenke på at jobben vår, som er det trygge kontoret, er knust til pinneved. Det kunne like gjerne ha vært oss, sier Nordaas.

- Kjære kolleger: Vi skal tilbake på jobb, men vi skal aldri glemme! konstaterte hun.

Fortsatt er det usikkert når Regjeringskvartalet vil være tilbake i normal funksjon. Inntil videre er de ulike departementene stort sett operative i sine respektive direktorater. Oversikten finner du her.

PÅ INNSIDEN: Justis- og politidepartementet publiserte mandag bilder fra sine kontorlokaler i Høyblokka etter bombeangrepet i Regjeringskvartalet 22. juli.
Foto: Justis- og politidepartementet Svein-Wiiger Olsen / SCANPIX
PÅ INNSIDEN: Justis- og politidepartementet publiserte mandag bilder fra sine kontorlokaler i Høyblokka etter bombeangrepet i Regjeringskvartalet 22. juli. Foto: Justis- og politidepartementet Svein-Wiiger Olsen / SCANPIX Vis mer