- Jeg kjørte to runder før ham. Det var vanvittig glatt og veldig sandete

Bilkyndig venn av siktet 40-åring i Polen forteller om svært krevende kjøreforhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk superbilentusiast som var sammen med den norske 40-åringen som søndag meide Koenigseggen sin inn i folkemengden under under bilstevnet Gran Turismo Polonia, forteller om krevende kjøreforhold.

- Jeg kjørte to runder før ham. Det var vanvittig glatt og veldig sandete, sier vennen til Dagbladet.

- Han har fått seg en overraskelse. Med to «kontraer» har du ikke sjangs til å hente deg inn, det var ikke noe plass til å kjøre vekk heller. Da kan sånne ting skje, sier vennen til Dagbladet.

Fikk sms Han har såvidt vært i kontakt med vennen etter at 40-åringen ble arrestert av polsk politi.

- Vi tror at han har det bra. Vi fikk tekstmeldinger veldig tidlig. Han fikk lov å ha med mobilen til varetekt, sier vennen til Dagbladet.

Ifølge vennen hadde bilen bare kjørt en kort tur ned til arrangementet da ulykka skjedde, og dekkene var dermed ikke spesielt varme. Varme dekk øker bilens grep. 40-åringens venn har eid og kjørt en rekke supersportsbiler, og har kjørt privat på racerbaner over hele Europa. Vennen beskriver skadestedet i Polen slik:

- Det var fullstendig kaos. Det er fryktelig å se det som skjedde.

Sluppet fri Siktelsen mot den norske sjåføren (40), som skadet 17 mennesker da han søndag mistet kontrollen over sin Koenigsegg, ble klar i formiddag. Han er siktet etter artikkel 173, paragraf fire i den polske straffeloven. Strafferammen er på mellom seks måneder og åtte år. Ifølge Lucas Klimowicz i politiet i Poznan venter det trolig en betinget dom på nordmannen.

Rundt lunsjtider i dag ble nordmannen avhørt av polsk politi. 40-åringen ble så sluppet fri. Han har ikke besvart Dagbladets anrop.

I polsk presse har den norske sjåføren blitt kritisert for påstått manglende ferdigheter bak rattet. Lignende kritikk sirkulerer også i biltidsskrifter på nettet. Bilentusiaster som kjenner mannen beskrev imidlertid en erfaren sjåfør overfor Dagbladet i går.

- Alle som sitter og ser på hjemme kan si at han ikke kan kjøre bil. Det kan han. Han har kjørt Koenigseggen en god del, sier vennen, som selv er en erfaren sjåfør, til Dagbladet.

Risiko Et sentralt spørsmål har vært hvorvidt 40-åringen hadde slått av de elektroniske hjelpemidlene i Koenigseggen. Ifølge den polske storavisa Gazeta mistenker politiet at 40-åringen bak rattet kjørte Koenigseggen uten sikkerhetssystemet på.

Publikum står svært nære veien under arrangementet Gran Turismo Polonia. Det medfører høy risiko - men er noe av det som gjør arrangementet unikt, sier bilentusiasten.

- Det er ingen andre steder som er som her. Er vi på bane er det som å kjøre på et formel 1-løp, med fem meter høye gjerder. Folk her ønsker noe annet og jubler når vi kommer, de spør om vi kan ruse motoren eller bli tatt bilde av, forteller han.

Krevende Den lynkjappe Koenigseggen er ansett som en bil for erfarne sjåfører. Det svenske bilmerket - med norske aner - evnet å sette en støkk i etablerte superbilprodusenter da den så dagens lys på 1990-tallet. Blant annet har Koenigsegg innehatt rekorden som verdens raskeste masseproduserte bil. Da britiske Top Gear testet en av Koenigseggs modeller for noen år siden, hevdet deres mystiske supersjåfør The Stig at bilen hadde liten «downforce» - marktrykk. Selv Top Gears supersjåfør mistet da kontroll over bilen.

Det var ikke noen faktor under ulykka i Polen, får Dagbladet opplyst.

- Her var hastigheten så lav at aerodynamikken ikke spiller inn, sier 40-åringens venn.

Trist - Dette er veldig trist. Ulykker er alltid trist, og det er trist når det er noen man kjenner som er involvert. Det er trist både for de skadde og han som kjørte bilen, sa Jens Sverdrup, sjef for Koenigsegg i Sverige, til Dagbladet i går.

Han kunne ikke gi videre kommentarer rundt ulykka.

- Vi har som policy å ikke si noe om våre kunder, sa Sverdrup.

FÅR HJELP: Tilskuere hjelper de skadde etter Koenigsegg-krasjen på søndag. Foto: AP / NTB scanpix
FÅR HJELP: Tilskuere hjelper de skadde etter Koenigsegg-krasjen på søndag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer