FORKLARER SEG: Vi har bestemt oss for å være barnløse, selv om vi er blitt bedt om å være fosterforeldre flere ganger, sier Rune Øygard i retten. Han sier at 16-åringen kom hjem til dem og lagde Facebook-side for ham på eget initiativ. Tegning: Fedor Sapegin
FORKLARER SEG: Vi har bestemt oss for å være barnløse, selv om vi er blitt bedt om å være fosterforeldre flere ganger, sier Rune Øygard i retten. Han sier at 16-åringen kom hjem til dem og lagde Facebook-side for ham på eget initiativ. Tegning: Fedor SapeginVis mer

- Jeg klappet henne på kinnet før hun la seg

Rune Øygard sier han var som en far for jenta (16), og at jenta likte veldig godt å være hos ham og kona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Den overgrepssiktede ordføreren begynte i dag sin forklaring i saken mot ham.

I retten beskrev han forholdet mellom seg og fornærmede som forholdet mellom far og datter, noe forsvarer Mette Yvonne Larsen har argumentert for flere ganger tidligere.

Ordføreren sier fornærmede var hos dem både i en julehelg og en nyttårshelg, og at hun periodevis bodde der rundt annenhver helg.

Øygard beskriver den da 13-14 år gamle jenta som en kontaktsøkende men «utrygg som person», og sier hun hadde problemer med å ta valg - og hevder eksempelvis at hun ikke klarte å velge om hun skulle drikke juice eller brus til middagen.

Facebook-side Jenta har forklart at hun satte opp ei Facebook-side til Øygard, noe Øygard bekrefter. Han hevder imidlertid at dette var jentas eget påfunn.

- Hun hadde registrert at ikke jeg var på Facebook, men det burde jeg være. Jeg hadde registrert at Facebook fantes, men ikke tenkt så mye på det, men jeg var blitt oppfordret av andre til å bruke Facebook i kommunikasjonen, sier Øygard.

Fornærmede forklarte at han ba henne være en slags konsulent. Øygard hevdet at jenta da sa: «Da kan jeg være konsulenten din»

Ordføreren og jenta forklarer seg relativt likt angående hvordan de møttes, men ordføreren mener jenta ringte eller sendte ham en melding da de gjenopptok kontakten etter de innledende møtene.

Sa god natt Ordføreren bekrefter at jenta sov over hos ham og kona, men sier at han bare sa god natt til henne.

- Hun hadde eget rom både på hytta og hjemme hos oss. Vi sa god natt hver kveld - kanskje mest jeg - og jeg klappet henne på kinnet, sier Øygard.

Ordføreren sier han hjalp jenta med skolearbeidet, og at karakterene til jenta ble bedre av dette. Han tok også opp reise- og møtevirksomheten sin, der jenta har vært med på flere møter. Han tonet imidlertid dette ned:

- En ordfører er kanskje på ti møter om dagen, jenta har vært med på kanskje ti møter i løpet av hele perioden, sa Øygard.

Dyr middag Han bekrefter at han tok med jenta på en «dyr» middag, men sier dette var som kompensasjon fordi jenta ikke ble invitert i 50-årslaget hans.

- Det er mulig jeg ga henne mer respons enn jeg burde ha gjort, men vi så at hun vokste på det, ryggen ble rettere, og derfor så gjorde jeg det.

Han sier han angrer på noen av ordene han brukte overfor jenta.

- Vi brukte sterke ord, sier Øygard.

Møter Øygard sier Vågå skulle etablere en skole som skulle være den «beste offentlige skolen som en kommune som Vågå kan bygge», og at han hadde «mange innsalgsmøter i Oslo» - med politikere, departement og enkeltpersoner.

- Da hadde jeg med ei jente som var interessert i å lære. Dette var relevant kunnskap, sier Øygard.

Han hevdet han flere ganger nektet jenta å bli med fordi det ikke var mulig.

Øygard har fyldige notater foran seg. Aktor Thorbjørn Klundseter protesterte på det man mente var en ferdigskrevet forklaring, men ble ikke hørt.

- Han har blikkontakt med retten hele tiden, sa forsvarer Mette Yvonne Larsen.

PROTESTERTE: Thorbjørn Klundseter, aktor i Øygard-saken, reagerte på at Øygard leste fra en påstått ferdigskrevet forklaring. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PROTESTERTE: Thorbjørn Klundseter, aktor i Øygard-saken, reagerte på at Øygard leste fra en påstått ferdigskrevet forklaring. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer