- Jeg klarer ikke å forestille meg Anders som en spesialtrent terrorist i Jemen

Norsk venn reagerer med vantro på nyheten om at Anders Dale (35) er terrorsiktet.

TERRORSIKTET NORDMANN: Nordmannen Anders Dale er av Politiets sikkerhetstjeneste terrorsiktet for overtredelse av straffeloven § 147a og  § 147d. Han skal ha mottatt bombeopplæring av fryktede al-Qaida i Jemen (AQAP). Bildet til høyre viser jihadister i AQAP mens de hører på en tale på et ukjent sted i Jemen i apri. Foto: Privat og al-Malahem Media / AFP Photo / NTB Scanpix
TERRORSIKTET NORDMANN: Nordmannen Anders Dale er av Politiets sikkerhetstjeneste terrorsiktet for overtredelse av straffeloven § 147a og § 147d. Han skal ha mottatt bombeopplæring av fryktede al-Qaida i Jemen (AQAP). Bildet til høyre viser jihadister i AQAP mens de hører på en tale på et ukjent sted i Jemen i apri. Foto: Privat og al-Malahem Media / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den norske konvertitten Anders Dale (35) fra Nesodden, som i går ble satt på USAs terrorliste, ble i dag siktet for terror av Politiets sikkerhetstjeneste.

Gamle venner av nordmannen reagerte med sjokk og vantro, da de så vennens bilde i avisa i dag.

- Min første reaksjon var vantro. Jeg kjente jo Anders veldig godt, vi var venner i mange år, og jeg klarer ikke forestille meg at han er spesialtrent terrorist i Jemen med bombebelter og bilbomber, sier en tidligere nær venn til Dagbladet.

- Det er helt absurd Norske myndigheter ser på nordmannen som en av de aller største truslene mot Vesten som har kommet fra Norge, på grunn av Dales tilknytning til al-Qaida i Jemen (AQAP). Der har nordmannen, etter Dagbladets opplysninger, fått opplæring selvmordsangrep, samt å lage bombebelter, veibomber og bilbomber.

Vennene har ikke sett Dale på flere år, siden han konverterte til islam, kuttet kontakten med sin gamle vennegjeng og deretter dro til Jemen.

 - Fram til i dag så har jeg tenkt at disse folka som sier dette, ikke kjenner Anders, og at alt bare er storm i vannglass fordi han har konvertert, men nå vet jeg ikke hva jeg skal tro lenger, sier en tidligere venn til Dagbladet.

Bildet som flere sikkerhetstjenester nå tegner av den terrorsiktede nordmannen, er skremmende.

- Vi vennene synes det er helt absurd. Jeg kjenner ham som en fredselskende pasifist, som alltid har hatt ikkevold-holdninger. Han var heller ikke en person som var mottakelig for påvirkning, han hadde sin egen mening, og den var det ikke mulig å påvirke. Da er det helt absurd at en eller annen person i Jemen har klart å snu ham rundt, fortsetter vennen.

Venstreradikal Dagbladet har tidligere omtalt hvordan Dale raskt ble radikalisert etter å ha konvertert til islam i 2008. Så kuttet han kontakten med sine venner i de radikale politiske miljøene, Oslos musikkmiljø og hjemstedet Nesodden.

På et bryllup i 2008 hadde Dale det som ble beskrevet som et viktig vendepunkt i radikaliseringen:

- Han gikk rundt og sa «farvel» til flere han hadde kjent godt. Jeg husker han sa at «det var trist å se hans gamle venner i beruset tilstand». Han selv hadde sluttet å drikke. Han ville endre på tilværelsen sin og kutte ut «normal» vestlig kultur, fortalte en kilde som var til stede i bryllupet.

Deretter dro han relativt hyppig i Rabita-moskeen i Calmeyers gate i Oslo, som er en av Norges mest kjente moskeer, men gjorde lite av seg. Han hang med en liten, isolert gruppe.

- Vi vet ikke hvem han var sammen med etter han brøt kontakten med oss. Jeg så ham siste gang i 2009, sier en av vennene til Dagbladet i dag.

Frykter angrep Anders Dale konverterte til islam etter at han giftet seg med en kvinne fra et nordafrikansk land i 2008. Kona knyttes ikke til radikal islam, men beskrives som moderat muslim.

Dale ble tirsdag ført opp på amerikanske myndigheters liste over globale terrorister. Mannen er bl.a. jaget av CIA, britenes MI6 og MI5, Forsvarets etterretningstjeneste, PST og andre vestlige sikkerhetstjenester.

Tidligere i juli skjerpet USA sikkerheten ved en rekke europeiske flyplasser av frykt for at terrorgrupper i Syria og Jemen akter å smugle bomber om bord i fly. På samme måte som den terrorsiktede nordmannen, oppholder al-Qaidas mest fryktede bombemaker seg i Jemen.

Tror nordmann er tilknyttet al-Qaida i Jemen:

• Gruppa som i dag er kjent som al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP), oppsto i Jemen i årene 2006— 2009.

• AQAP blomstret opp etter at Jemens president, som hadde sittet 33 år ved makten, ble fjernet i 2011.

• AQAP er ifølge eksperter nå den mest potente av al-Qaidas ulike fløyer. Gruppen skal stå bak den siste terrortrusselen mot vestlige interesser.

• AQAP omfatter alt fra ideologiske puritanere og politiske pragmatikere til innfødte, jemenittiske salafister og utenlandske hellige krigere. Salafisme betegner ulike bokstavtro, puritanske retninger innenfor sunniislam.

• USA gjennomfører jevnlig angrep med førerløse fly mot antatte AQAP-krigere. 30. september 2011 ble Anwar al-Awlaki, AQAPs amerikanskfødte leder, drept i et slikt angrep.


(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer