Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg klarer ikke å se for meg huset som en gang var der

Leiv Thomas Faulkner (18) på stedet der huset hans brant ned.

FREDET HUS: Leiv Thomas Faulkner står ved ruinene av det som en gang var en unik trebygning fra 1840-åra. Foto: Privat
FREDET HUS: Leiv Thomas Faulkner står ved ruinene av det som en gang var en unik trebygning fra 1840-åra. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDALSØYRI (Dagbladet): I går skrev Dagbladet om «Synneva Eris hus». Huset som ble karakterisert som en unik trebygning fra 1840-årene, og det eneste av de tre fredete husene i Lærdalsøyri som er meldt brent ned.

I dag fikk eieren av huset, 18-åringen Leiv Thomas Faulkner, slippe til og se det som var igjen av bygningen. Han fikk vite om brannen i Lærdal da moren hans ringte han opp seint på lørdag.

- Det var moren min som ringte meg ved 23-tida og fortalte at naboen var blitt evakuert, og at det lå an til en katastrofe her, sier Faulkner til Dagbladet.

Etter å ha ringt en kamerat som bor i området fikk han vite at brannen fortsatt var et stykke unna huset han hadde arvet fra faren sin.

- Jeg ringte en kamerat som bor rett bak sykehuset som hadde snakket med en del folk. De sa at brannen var 400 meter unna huset mitt, og at det var umulig at den kunne nå så langt, sier han.

Ble oppringt på nytt Dessverre for Leiv Thomas Faulkner nådde brannen til slutt bort til huset. Natt til søndag fikk han nemlig en ny telefon.

- Klokka fire samme natt ringer moren min igjen, og sier at huset hadde begynt å brenne.

Nå klarer ikke Faulkner å se for seg hvordan huset pleide å se ut.

- Det er uvirkelig. Jeg klarer ikke å se for meg det huset som en gang var der, sier han til Dagbladet.

Stort tap Leiv Thomas Faulkner hadde arvet huset fra sin far som døde for to år siden. I ruinene ligger nå uerstattelige minner fra farens liv.

- Det var uerstattelige minner fra hele livet til faren min, som kom fra England i 1984. Alt av hans historie lå i det huset, sa han til Dagbladet i går.

Likevel sier han at det tross alt var et feriehus og ikke et hus han bodde i.

UVIRKELIG: - Det er uvirkelig, sier Leiv Thomas Faulkner til Dagbladet da han i dag besøkte plassen der huset hans stod før brannen.  Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet
UVIRKELIG: - Det er uvirkelig, sier Leiv Thomas Faulkner til Dagbladet da han i dag besøkte plassen der huset hans stod før brannen. Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet Vis mer

- Det er folk her som har det mye verre enn meg, sier Faulkner.

Karen Killingmoe i Aurland er moren til Leiv Thomas. Hun forteller til Dagbladet at familien pleide å være i Lærdalsøyri hver sommer, også etter at hennes mann døde. Det var han som eide huset tidligere.

Glad i huset - Min mann elsket det huset, forteller hun.

Også Karen Killingmoe ble glad i huset.

- Jeg var der i hele september og to uker i oktober, forteller hun. 

Nå er det mange kjære minner som er borte.

FREDET: Leiv Thomas Faulkner (18) sitt fredede hus fra 1840-årene brant ned i brannen i Lærdal. 
Foto: Privat
FREDET: Leiv Thomas Faulkner (18) sitt fredede hus fra 1840-årene brant ned i brannen i Lærdal. Foto: Privat Vis mer

- Det var mange ting der. Bilder, bøker, gjenstander, sier Karen Killingmoe til Dagbladet.

ELSKET DET HUSET: - Min mann elsket det huset, sier Karen Killingmoe om det fredete huset som nå er brent ned, «Synneva Eris hus» i Lærdalsøyri. Foto: Riksantikvaren.
ELSKET DET HUSET: - Min mann elsket det huset, sier Karen Killingmoe om det fredete huset som nå er brent ned, «Synneva Eris hus» i Lærdalsøyri. Foto: Riksantikvaren. Vis mer
Hele Norges coronakart