BLE 58 ÅR GAMMEL: Hans Kristian Amundsen jobbet på Stortinget i flere år før han trakk seg i januar i år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
BLE 58 ÅR GAMMEL: Hans Kristian Amundsen jobbet på Stortinget i flere år før han trakk seg i januar i år. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

«Jeg klarer ikke å ta innover meg at vi skal leve videre uten deg»

Familien er i sorg etter Hans Kristian Amundsens bortgang.

Arbeiderparti-politikeren og pressemannen Hans Kristian Amundsen er død etter en joggetur i Skoganvarre i Porsanger.

Amundsen ble funnet etter leteaksjon søndag kveld. Han ble 58 år gammel.

Han jobbet tett på både Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre og ble kjent for Norge som mannen som skrev Stoltenbergs første taler etter terroren 22. juli 2011.

Det var kona og NRK-journalist Karen Marie Berg som delte nyheten på Facebook:

«Nå er alt mørkt. Vår elskede pappa og kjæreste døde i går. Han dro ut på en joggetur i går formiddag og kom ikke tilbake. Jeg klarer ikke å ta innover meg at vi skal leve videre uten deg, men du vil være med oss hver dag. Vi elsker deg uendelig høyt, min kjære», skriver Berg på Facebook.

Funnet søndag

Etter at lokalsamfunnet i Porsanger strømmet til for å bistå nødetatene i letekasjonen, ble han funnet død rundt klokka 21.20 søndag kveld.

«Litt etter klokken 21.00 ble den savnede funnet omkommet ved en skogsvei av frivillig letemannskap. Det er ingenting som tilsier at noe kriminelt har skjedd eller at han skal ha vært utsatt for en ulykke. Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent», skriver politiet i Finnmark i en pressemelding mandag formiddag.

Talens makt

I norsk politisk offentlighet var Amundsen et kjent navn. Gjennom flere tiår jobbet han som journalist i blant annet Dagbladet, Finnmark Dagblad og Arbeiderbladet.

Han var statssekretær ved SMK fram til Stoltenbergs andre regjering gikk av høsten 2013.

Fra SMK gikk Amundsen deretter videre til Stortinget, og jobben som sekretariatsleder for Arbeiderpartiet.

Jens' siste hilsen

I januar i år gikk han av etter en opprivende strid med blant andre partisekretær Kjersti Stenseng. Avgangen kom i kjølvannet av et skuffende valgresultat for Arbeiderpartiet, og bråket rundt varslersakene i partiet.

- Det er ufattelig og dypt tragisk at Hans Kristian Amundsen er død. Jeg tenker på barna og Karen Marie, sier Jens Stoltenberg mandag.

Nato-sjefen omtaler Amundsen som et «helstøpt» politisk menneske og sosialdemokrat, med en enestående evne til å formulere viktige budskap.

Også Jonas Gahr Støre uttrykker i dag stor sorg over Amundsens bortgang.