NOMINERT: Donald Trump har nominert Brett Kavanaugh (t.h.) som ny høyesterettsdommer. Her er han sammen med den republikanske senatoren Chuck Grassley, som leder justiskomiteen. Foto: Jim Bourg/Pool Photo via AP, File
NOMINERT: Donald Trump har nominert Brett Kavanaugh (t.h.) som ny høyesterettsdommer. Her er han sammen med den republikanske senatoren Chuck Grassley, som leder justiskomiteen. Foto: Jim Bourg/Pool Photo via AP, FileVis mer

Kavanaugh-anklager skal vitne:

- Jeg klarer ikke å takle dette. Jeg kan ikke bo i dette landet dersom han blir høyesterettsdommer

Ektemannen til kvinnen som anklager høyesterettskandidat Brett Kavanaugh for seksuelle overgrep beskriver hvordan hun reagerte sterkt da han ble nominert.

NEW YORK (Dagbladet): Psykologiprofessoren Christine Blasey Ford hevder at Donald Trumps kandidat til å bli høyesterettsdommer, Brett Kavanaugh, forsøkte å voldta henne på en fest tidlig på 1980-tallet da hun var 15 år gammel og Kavanaugh 17. Selv avviser Kavanaugh anklagene.

Etter en kaotisk dragkamp ble hun seint lørdag enig med justiskomiteen i Senatet om at hun vil stille til høring førstkommende torsdag. Dette etter at den republikanske komitélederen, Chuck Grassley, opprinnelig varslet at de kunne komme til å stemme over Kavanaughs kandidatur allerede mandag uten å høre Fords vitnemål.

Også Kavanaugh selv har sagt seg villig til å vitne om anklagene.

Ektemannens versjon

Forrige helg fortalte Ford for første gang om anklagene offentlig i et intervju med Washington Post. Ifølge henne skal Kavanaugh ha forsøkt å holde henne fast i ei seng og dra av henne klærne hun hadde på seg. Dette skal ha skjedd på en fest, og en av Kavanaughs venner var, ifølge Ford, vitne til hendelsen. Etter hvert skal hun imidlertid ha klart å rive seg løs og låse seg inne på et bad.

I et stort intervju med Washington Post lørdag forteller nå ektemannen til Ford om hvordan hendelsen skal ha preget henne sterkt. Da høyesterettsdommer Anthony Kennedy varslet at han ville gå av med pensjon tidligere i år, var Kavanaugh en av de aktuelle kandidatene.

- Hun sa: «Jeg klarer ikke å takle dette. Dersom han blir nominert, flytter jeg til et annet land. Jeg kan ikke bo i dette landet dersom han blir høyesterettsdommer. Jeg vil ut», sier ektemannen, Russell Ford til Washington Post.

Vurderer New Zealand

Mange oppfattet Kavanaugh som en respektert jurist, som blant annet jobbet i Det hvite hus for republikanske George W. Bush. For Ford var han gutten som angrep henne da de var tenåringer i Maryland.

Seinere flyttet Ford 4800 kilometer av gårde til California hvor hun bor i dag.

Da Donald Trump helt uvventet vant presidentvalget i 2016, skal Ford umiddelbart ha begynt å tenke på Brett Kavanaugh. Han var da dommer i den prestisjefylte domstolen U.S. Court of Appeals for the District of Columbia Circuit - og en aktuell kandidat til å erstatte høyesterettsdommer Antonin Scalia, som døde i 2016. Da Trump i stedet nominerte Neil M. Gorsuch, skal Ford ha vært lettet, ifølge ektemannen.

Så varslet høyesterettsdommer Anthony Kennedy at han vil gå av.

- Hun tenkte: Jeg har denne fryktelige hemmeligheten. Hva skal jeg gjøre med denne hemmeligheten? forteller Russell Ford.

Da Kavanaugh ble nominert, skal hun ifølge ektemannen ha begynt å undersøke på nettet om det fantes andre demokratiske land hvor hun, ektemannen og de to barna kunne bosette seg. Blant de aktuelle landene var New Zealand.

Trusler

Ford skal bare ha fortalt om hendelsen til ektemannen og en terapeut tidligere.

Siden hun gikk ut offentlig med anklagen, har hun ifølge seg selv vært nødt til å rømme sitt eget hjem. Hun skal også ha mottatt drapstrusler. Fredag var hun i møte med FBI om sin egen sikkerhet.

Samtidig har USAs president, som håper på å vippe høyesterett i konservativ favør med sin kandidat, gått til angrep på henne på Twitter.

- Jeg har ingen tvil om at dersom angrepet på doktor Ford var så ille som hun sier, så ville det umiddelbart ha blitt anmeldt til lokale politimyndigheter ennet av henne eller hennes kjære foreldre. Jeg ber om at hun legger fram de anmeldelsene sånn at vi kan få vite dato, tid og sted, skriver Trump.

GIR UT BOK: Pornostjernen Stormy Daniels er ikke fremmed for skandaleoppslag. Det gjør hun heller ikke nå når hun gir ut en svært kontroversiell bok, hvor hun blant annet skildrer et av sine første møter med den amerikanske presidenten Donald Trump. Video: CNN Vis mer