- Jeg klarer ikke å tenke på det. Hva kan man tenke?

Moren til den trippeldrapssiktede 38-åringen forteller om tre tunge år med sønnens psykiske problemer.

LEIEBOER: Etter en periode der 38-åringen ser ut til å ha blitt stadig sykere, gikk han natt til i går opp trappa fra sin egen leilighet og drepte tre personer i andre etasje med kniv mens ofrene sov.  Foto: BJØRN LANGSEM
LEIEBOER: Etter en periode der 38-åringen ser ut til å ha blitt stadig sykere, gikk han natt til i går opp trappa fra sin egen leilighet og drepte tre personer i andre etasje med kniv mens ofrene sov. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Det er uvirkelig egentlig, jeg klarer ikke å tenke på det. Hva kan man tenke? Det er helt forferdelig at han trolig har drept tre mennesker, sier kvinnen i 60-åra til Dagbladet.no.

I går kveld ble hun stadig mer urolig for at det kunne være sønnen hennes som var pågrepet for trippeldrapet i Tromsø. Så ringte en annen nær slektning som hadde fått bekreftet navnet og dermed morens verste mistanker.

Familien føler nå rykteflommen på hjemstedet på kroppen og synes det er tungt å følge mediedeknignen av trippeldrapet, men ønsker å nyansere bildet av siktede.

LES OGSÅ: Flyttet til Tromsø for å få hjelp

- Sa de var hyggelige folk
Etter han flyttet inn i huset i Tromsø i fjor høst, har den nå  trippeldrapssiktede 38-åringen ifølge moren uttalt seg positivt om samboerparet som var huseiere og bodde i etasjen over ham. Hun kan ikke se for seg noen grunner til at han skulle ønske å ta livet av dem.

-  Han har sagt til meg at han syntes de var hyggelige folk. Jeg vet ikke hva som kom over ham. Men det skjer jo plutselig når man har slike problemer som han hadde, sier hun.

Moren traff ham forrige gang i fjor høst, da han var hjemom i Båtsfjord for å hente enkelte eiendeler. Sist hun snakket med sønnen var på telefon i januar. Seinere har hun ringt flere ganger for å få tak i ham, uten hell.

- I det siste har ikke fått tak i ham når jeg ringte, så jeg skjønte at noe var galt. Men jeg kjenner ingen der han bodde nå og har ikke hatt mulighet til å besøke ham fordi jeg har dårlig helse, forteller hun.

- Voldelige utbrudd
- Han har vært en fin og snill gutt helt til for tre år siden. Plutselig ble alt galt, og siden det har han hatt problemer. Han fikk hjelp av fastlegen, som var en han kunne prate med, sier moren.

Hun var også klar over at legen skrev ut medisiner for de psykiske problemene, men kontakten med psykiatrien skal ha blitt utløst av alvorlige enkeltepisoder. På et tidspunkt skal 38-åringen også ha sluttet å ta medisinene sine fordi han ble trøtt og sliten av dem.

- Det har gått opp og ned med ham. Han kunne virke normal én dag, neste dag ikke. Om man sa et eller annet som gikk ham i mot, eksploderte han.

- Ja, han har også vært voldelig, sier moren.

Hun beskriver én av de vanskelige episodene, fra rundt to år tilbake, da sønnen under et raserianfall blant annet tok tak i henne og røsket henne i en arm. Så stjal han bilen hennes og kjørte mot Tana. Der ble han ifølge moren innhentet av politiet etter at den da 36 år gamle mannens lege hadde slått alarm om utbruddet.

Hendelsen i 2007 førte til tvangsinnleggelse, og han ble værende på sykehus i omlag en måned. Seinere har det blitt flere episoder med både politiet og helsepersonell, også i full offentlighet.

- En lørdagskveld i Båtsfjord for halvannet år siden klatret han opp i masta på Hurtigruta og ble værende der. Skipet måtte ligge til kai i flere timer før politiet fikk hentet ham ned. Da jeg seinere spurte ham om det, sa han at han ikke visste hva han gjorde der eller hva han hadde tenkt å gjøre etter å ha klatret opp, forteller moren.

Under en annen av de verste periodene tok sønnen med seg tv-dekoderen til moren og sa han kastet den på sjøen fordi han mente moren overvåket ham.

- Helsevesenet har nok ikke visst hvor alvorlig det er. De gir jo opp disse pasientene og sender dem ut igjen, sier hun til Dagbladet.no.

Moren oppfattet sønnens flytting fra hjembygda til Tromsø i fjor som en kombinasjon av ønsket om bedre helseoppfølging og at han ville bort fra miljøet i Båtsfjord. I Tromsø fortalte 38-åringen moren at han hadde fått flere nye venner som han ofte var sammen med.

- Han hadde ikke lyst til å komnme tilbake til Båtsfjord. Alle der kjente til problemene hans, sier moren.

Innlagt
Etter at den tidligere straffedømte 38-åringen i går ettermiddag selv fortalte politiet om trippeldrapet, ble han værende lenge på legevakta, før han ble kjørt til politihuset. Der forsøkte drapsetterforskerne å sette i gang et avhør, men etter en usammenhengende samtale mellom siktede og hans advokat ble det raskt klart at det var umulig.

- Han framsto som så psykisk ustabil at det ikke kunne bli noe avhør, han var ikke tilstrekkelig realitetsorientert om tid og sted, sier mannens forsvarer, advokat Ulf E. Hansen.

 Han opplyser at politiet formelt vil begjære 38-åringen varetektsfengslet, men at den psykisk syke mannen etter alt å dømme vil bli værende på Åsgard sykehus der han ble innlagt etter pågripelsen.

- Han er etablert der og får et adevakt medisinsk behandlingstilbud. Det sier seg selv at tilstanden da er for dårlig til å tenke på avhør, og politiet er enige i at det ikke er noe man skal stresse med å få til nå, sier advokaten til Dagbladet.no.

Han ønsker foreløpig ikke å gå inn på siktedes sykdomshistorie eller familiens beskrivelse av den.

- Men det vil nå bli oppnevnt rettspsykiatere som skal ta stilling til om han er strafferettslig tilregnelig, og da vil sykdomshistorien bli gjennomgått med interesse, sier Hansen.

Fylkeslegen i Troms og helseminister Bjarne Håkon Hanssen har i dag uttalt at det etter alt å dømme blir en granskning av helsevesenets tidligere oppfølging av mannen.

- Vi vil nøye gjennomgå våre rutiner for å se om det har vært en svikt hos oss. Ellers er vi selvsagt forberedt på å utlevere alle opplysninger og journaler hvis Helsetilsynet og fylkeslegen opprettet tilsynssak, sa klinikksjef for allmennpsykologisk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Magnus Hall, til Dagbladet.no tidligere i dag.

Trippeldrapet i Tromsø

Linda Anett Hansen (35), Ole-Roger Olsen (44) og Ragna Elida Christensen (61) ble i 16-tida søndag 22. mars funnet drept i et bolighus i Tomasjordveien.

• En 38 år gammel mann som var leieboer i husets første etasje er pågrepet og siktet for drapet.

• Ugjerningen ble oppdaget da den psykisk ustabile mannen selv fortalte om drapet etter at han ble kjørt til legevakta av politiet.

• Drapet skal ha skjedd med kniv natt til søndag, mens ofrene sov.

• Det er ventet at Helsetilsynet vil granske oppfølgingen den psykisk syke mannen tidligere har fått.Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer