Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valdres-saken: Stadige utsettelser

- Jeg klarer ikke flere stikk

Den tiltalte morens forklaring på hvorfor hun ikke har anskaffet en blodsukkersensor. Forsvareren begjærer saken utsatt.

PROBLEMER MED BLODSUKKERET: Den 46-årige tiltalte kvinnen har under hele rettssaken hatt problemer med å kontrollere blodsukkernivået. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PROBLEMER MED BLODSUKKERET: Den 46-årige tiltalte kvinnen har under hele rettssaken hatt problemer med å kontrollere blodsukkernivået. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Forsvarer Aasmund Olav Sandland ber om at hovedforhandlingen utsettes, av hensyn til den tiltalte kvinnens helsetilstand og evne til å forklare seg.

- Hun er åpenbart ikke i en tilstand der hun kan forsvare seg. Saken må utsettes for å slippe saksbehandlingsfeil, sier advokaten.

Han mener klienten må gjennomgå terapi, slik at hun eventuelt kan få tilbake minnene om hva som skjedde i den siste tida på Beitostølen.

Aktor Arne Ingvald Dymbe er uenig og mener den tiltalte kvinnen fint kan være til stede mens eventuelt hennes tidligere forklaringer avspilles og oppleses.

- Det vil være mindre belastende for henne å komme med innspill til avspillingen, sier han.

Dommer Pål Prestesæter erklærer at retten må ta stilling til spørsmålet i morgen.

GJØVIK (Dagbladet): I dag gjør Valdres tingrett et nytt forsøk på å få framgang i rettssaken mot den 46-årige kvinnen som er tiltalt for å ha mishandlet og forsømt sin datter Angelica (13) slik at hun døde på Beitostølen nyttårsaften 2015.

Men det går trått, med stadige pauser og utsettelser på grunn av tiltaltes svingende blodsukkernivå. Aktoratet mener kvinnen må ta i bruk en sensor med alarm for å få kontroll over nivået, noe som blir avvist av forsvaret.

Blomster

Den tiltalte kvinnen har forklart Dagbladet hvorfor hun ikke har gått til anskaffelse av en blodsukkersensor, som krever et ekstra stikk i kroppen i tillegg til stikket som skyldes insulinpumpa hun går med fra før.

- Jeg klarer ikke flere stikk, så jeg måler blodsukkeret manuelt ved å stikke i fingeren. En god sensor koster dessuten 800 kroner i måneden, og det er ikke noe som dekkes av det offentlige. Jeg har fått tilbud om en sensor, men har problemer nok med å sette kanylen, skrev 46-åringen i en SMS mandag.

I dag, som tidligere rettsdager, har hun fått tilsendt blomster og støtteerklæringer fra kjente og ukjente.

STØTTEERKLÆRING: Den tiltalte kvinnen får stadig støtteerklæringer og blomster i retten. Foto: Privat
STØTTEERKLÆRING: Den tiltalte kvinnen får stadig støtteerklæringer og blomster i retten. Foto: Privat Vis mer

«Dessverre er flere ute etter å male et feilaktig bilde av deg for å forsvare den meningsløse tiltalen», står det på et kort som følger med en av bukettene.

- Det betyr utrolig mye, sier kvinnen til Dagbladet om blomstene og meldingene.

På sykehus

Den tiltalte kvinnens diabetes og svingende blodsukkernivå spiller en sentral rolle under forsøket på å få i gang 46-åringens forklaring igjen, etter at hun tirsdag fikk føling og måtte kjøres på sykehus, på samme måte som under hovedforhandlingen i fjor, som ble avbrutt i ti måneder.

Etter at to forskjellige spesialister på diabetes hadde uttalt seg, skulle kvinnen fortsette på sin forklaring klokka 11.05. Men forklaringen ble avbrutt etter ett minutt, på grunn av for høyt blodsukkernivå.

- Nå er det på 18 (mmol/l), det var 15 i sted. Jeg er kjempekvalm og tørr i munnen og tør ikke å ta mer insulin nå, sa kvinnen til dommer Pål Prestesæter, som igjen ville høre om hva som forgikk på Beitostølen de tre månedene hun og Angelica bodde der.

Dommeren innvilget pause fram til 11.50, men da retten kom sammen igjen, hadde blodsukkernivået fremdeles ikke sunket, og Prestesæter innvilget en ny pause på en halvtime, slik at insulinet kvinnen hadde tatt, skulle få tid til å virke.

«Det er lett å få både lavt og høyt nivå, men det er pasienten som styrer.» Tore Julsrud Berg, overlege og diabetesspesialist

Men etter denne pausen hadde blodsukkernivået steget til 24 mmol/l. Prestesæter erklærte derfor en ny pause som går fram til overlege Tore Julsrud Berg, som har en rådgivende rolle i saken, erklærer at nivået er lavt nok til at 46-åringen kan fortsette.

- Ikke vanlig

Mens kvinnens egen behandler, lege Cecilie Wium ved Diabetikersenteret, i flere rapporter har skrevet at pasienten ikke kan kontrollere blodsukkernivået på grunn av påkjenningene ved å sitte i retten, og derfor ikke bør stille, er overlege Berg, som opprinnelig er innkalt av aktoratet som sakkyndigvitne, av en annen oppfatning.

FRAKTET BORT: Klokka 10.07 den 27. februar ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer

- Det er ikke vanlig i slike situasjoner å få svært lavt blodsukker, sa Berg under sin redegjørelse.

Overlegen, som er ansatt ved Oslo universitetssykehus, forklarte at han aldri har sett så lave verdier som hos kvinnen. Ifølge data fra insulinpumpa hennes sank sukkernivået fra 11-12 mmol/l på morgenen tirsdag til kritiske 1,3 mmol under forklaringen.

Berg anbefaler personer med store svingninger i sukkernivået, som den tiltalte kvinnen, å bruke en sensor som overvåker nivået kontinuerlig. En slik innretning kan stilles inn med en alarm som sier ifra når nivået blir for lavt eller høyt.

INNKALT AV AKTOR: Overlege og diabetesspesialist Tore Julsrud Berg (t.v.) er innkalt av aktor Arne Ingvald Dymbe (t.h.), og har nå inntatt en rådgivende rolle i rettssalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
INNKALT AV AKTOR: Overlege og diabetesspesialist Tore Julsrud Berg (t.v.) er innkalt av aktor Arne Ingvald Dymbe (t.h.), og har nå inntatt en rådgivende rolle i rettssalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Styrer selv

På spørsmål fra aktor Arne Ingvald Dymbe forklarte Berg at det til sjuende og sist er diabetespasienten selv som styrer blodsukkernivået, gjennom overvåking av verdiene, og valget mellom å injisere eller ikke injisere insulin.

- Man kan sette insulin og få lavt nivå, eller ikke og få høyt. Det er lett å få både lavt og høyt nivå, men det er pasienten som styrer, sa overlegen.

- Hvis pasienten ønsker det, er det mulig å boikotte å sette insulin og få høyt nivå? spurte Dymbe.

- Ja. Jeg har ikke sagt at det er lett, men det er en mulighet.

Reagerer sterkt

Aktor Dymbe insisterte etter Bergs forklaring på at 46-åringen må ta i bruk en blodsukkersensor før forhandlingen kan fortsette. Det reagerer forsvaret sterkt på.

- Aktor begynner å medisinere tiltalte. Det er uverdig, sier Ann Turid Bugge til Dagbladet.

- Har det tidligere vært aktuelt med en sensor?

- Hun har jo hatt diabetes siden hun var 15 år, og måler nivået kontinuerlig. Hvis aktor syntes det var viktig med en sensor, burde han ha tatt opp dette i god tid før rettssaken, sier Bugge.

- Han kan ikke bare pålegge henne å bruke en sensor nå under forhandlingen. Det krever blant annet personlig tilpasning, legger hun til.

Tidsnød

BLOMSTER: En av bukettene den tiltalte 46-åringen har mottatt i retten i dag. Foto: Privat
BLOMSTER: En av bukettene den tiltalte 46-åringen har mottatt i retten i dag. Foto: Privat Vis mer

Dersom tiltaltes forklaring fortsetter å bli utsatt og utsatt, vil retten få et stort problem med å holde tidsplanen, og må på et tidspunkt bestemme seg for om forhandlingene skal fortsette med eller uten henne. Forsvarer Aasmund Olav Sandland er klar på hva han mener.

- Det er uverdig å fortsette nå, noe jeg vil gi uttrykk for overfor retten. Nå må hun gjennomgå terapi og behandling, så hun kanskje klarer å huske igjen, sier han til Dagbladet.

Rettssaken er berammet over sju uker. Det er Valdres tingrett som har regien, men hovedforhandlingen foregår av praktiske årsaker på Gjøvik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!