Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg klarte ikke å gråte, og følte meg helt tom

Utøya-overleve Lara Rashid visste ikke om det var vits at hun overlevde siden søsteren døde 22. juli. Ny dokumentarfilm skildrer Utøya-overlevendes hverdag etter 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld har TV2-dokumentarist Tommy Gulliksen premiere på sin andre av totalt tre filmer om de overlevende fra Utøya.

I «Et nytt liv» har han fulgt ungdommene som deltok i den første filmen, «En liten øy i verden», videre gjennom det siste året.

- Jeg ble med i filmen først for Bano sin skyld. Også så var det for meg sjøl. Så for Norge, og  for de andre etterlatte. Det er det som betyr mest nå, alle tilbakemeldingene fra andre som sier at de finner styrke og håp i å høre min historie. Hvis jeg kan — kan dem, sier Utøya-overleve Lara Rashid.

I sjokktilstand Hun mistet storesøsteren Bano Abobakar Rashid (18) under masakren 22. juli i fjor. Hennes historie kommer i den siste filmen i trilogien, «Tilbake til Utøya», - som har premiere om to uker.

I filmen sier hun at hun visste ikke om det var vits i at hun skulle leve siden søsteren døde på øya.

- Jeg har lært mye av dette, og å være med i filmen har hjulpet meg veldig. Når jeg ser klipp fra den første er det fint å se at jeg har utviklet meg, sier Lara, som nå går siste året på videregående skole i Oslo.

Regissør Gulliksen mener han har sett en stor utvikling i ungdommene i løpet året som har gått. Kort tid etter terroren begynte han å intervjue ungdommene.

- Jeg husker Lara kom ned i studio første gangen. Da var hun en liten jente i forhold til nå.

- Ja, jeg var så sliten. Jeg klarte ikke å gråte, og følte meg helt tom. I ettertid har jeg skjønt at jeg var i en sjokktilstand.

Optimisme avgjørende Gulliksen mener det var avgjørende for flere klipp i filmen at det gikk bedre og bedre med ungdommene i løpet av året som har gått.

TUNGT ÅR:  Tommy Gulliksen ble tildelt den prestisjetunge prisen Gullnymfen, i kategorien nyhetsdokumentarvant, under den internasjonale tv- og filmfestivalen i Monte Carlo i år. Dette for «En liten øy i verden», som er den første av de tre dokumentarene. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
TUNGT ÅR: Tommy Gulliksen ble tildelt den prestisjetunge prisen Gullnymfen, i kategorien nyhetsdokumentarvant, under den internasjonale tv- og filmfestivalen i Monte Carlo i år. Dette for «En liten øy i verden», som er den første av de tre dokumentarene. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Jeg vil ikke gjøre det verre for dem, og vil ikke portrettere ungdommer dersom de var på vei ned i det dypeste mørke. Det må være optimisme i filmen. Det er viktig at de sjøl har tro på at de skal klare å komme seg gjennom det.

Gulliksen mener det var spesielt tungt å filme i vinter. Deretter kom våren og rettsoppgjøret.

- Sjøl om det var vondt for mange fikk flere av ungdommene konsentrert seg mer om seg sjøl etter dette. Livet deres har jo akkurat begynt, mens gjerningsmannens liv er et avslutta kapittel.

- Livet består av hverdager, og vi har fått være ungdommene tilbake i hverdagen. Jeg har sett slutten 18 ganger og jeg griner hver gang. Det er ekte mennesker som byr på ekte verdier, sier Gulliksen.

- Gladkristen stemning Gulliksen har vært opptatt av å vise hvordan ungdommene på Utøya er forskjellige mennesker - ikke en ensfarga gruppe. I vinter filmet han på AUFs landstreff, hvor han følger AUF-leder Eskil Pedersen.

- På landstreffet var det første gangen mange traff hverandre igjen, og de kastet seg om hverandre, og det var euforisk stemning. Veldig gladkristent. Deretter snakka de om motorvei og vannkraftverk, sier han.

- Mange tror at AUF dundrer videre med politikk som et tog. Men AUF-ere er like ulike som andre mennesker. Noen reiste til Utøya fordi de ønsker en politisk karriere, andre for å få venner eller kjæreste, andre for å lære norsk. Noen reiser fordi det er vanskelig hjemme, sier han.

- Følte bare hat I tiden etter 22. juli var statsminister Jens Stoltenberg tidlig ute med å kreve mer frihet, demokrati og åpenhet i det norske samfunnet. «Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen» lød ordene først sagt av Utøya-overlevende Stine Renate Håheim sa i et intervju med CNN.

Deretter spredte sitatet seg på utallige blogger og nettforum - før Stoltenberg gjentok ordene i en minnetale.

- Vi skulle ikke føle hat, men det var det eneste jeg følte. Men jeg er glad for den nasjonale kjærligheten, og det var viktig at han sa dette, sier Lara som synes det er «litt skummelt å være så ærlig i filmen».

GODT KJENT:  Tommy Gulliksen og Lara Rashid er begge åpne for at filmprosjektet kan fortsette i framtida. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
GODT KJENT: Tommy Gulliksen og Lara Rashid er begge åpne for at filmprosjektet kan fortsette i framtida. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Foreldrene mine må fokusere på det de har igjen — lillebroren min og meg- slik blir de stolte.

Vant prestisjepris TV 2-dokumentaren «En liten øy i verden» ble under den internasjonale tv- og filmfestivalen i Monte Carlo tildelt den prestisjetunge prisen Gullnymfen, i kategorien nyhetsdokumentar.

Samme film vant også Gullruten i år, i kategorien «Beste nyhetssending eller aktualitetsprogram», mens den engelske versjonen av dokumentaren, «Terror Island», er solgt til 19 land.

- Det sies at det kreves en landsby for å oppdra et barn, men da kreves det en hel nasjon for å ta vare på disse ungdommene.

ÅRETS SOMMERLEIR:  Lara Rashid (i midten), Margrete Hals Mo og Johanne Eidsvold var på sommerleir i år. Etter at Lara mistet interessen for politikk og AUF en stund etter Utøya, er iveren sterkt tilbake. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ÅRETS SOMMERLEIR: Lara Rashid (i midten), Margrete Hals Mo og Johanne Eidsvold var på sommerleir i år. Etter at Lara mistet interessen for politikk og AUF en stund etter Utøya, er iveren sterkt tilbake. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media