KLARTE IKKE GÅ FRA VOLDSMANNEN: Anne Sønstebø ble i tre år utsatt for vold og psykisk terror fra sin samboer. Hun er en av få som tør å snakke om vold i nære relasjoner, hun har blant annet skrevet boken Den svikefulle sjarmøren. Til Dagbladet forteller hun sin historie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KLARTE IKKE GÅ FRA VOLDSMANNEN: Anne Sønstebø ble i tre år utsatt for vold og psykisk terror fra sin samboer. Hun er en av få som tør å snakke om vold i nære relasjoner, hun har blant annet skrevet boken Den svikefulle sjarmøren. Til Dagbladet forteller hun sin historie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Jeg klarte ikke gå fra ham. Det kostet meg nesten livet

I tre år skjulte Anne Sønstebø blåmerker med skjerf og solbriller. Ingen visste at samboeren mishandlet henne fysisk og psykisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Du er ikke svak om du ikke klarer å flytte fra en voldsmann, du er sterk som står ut. Men det går aldri over. Samme hvor sterk du er, sier Anne Sønstebø.

I Dagbladet i dag forteller justisminister Grete Faremo at det har kommet 500 prosent flere anmeldelser av vold i nære relasjoner i dag enn i 2005.

Anne Sønstebø står for en av anmeldelsene.

- Sjarmerende voldsmann I 2006 møtte Sønstebø en sjarmerende, snill mann som delte hennes interesser som turgåing, natur, men også faglig var de en god match - hun var i en toppstilling i en kommune, han var leder innenfor barnevern.

- Han var snill som dagen var lang, og han og jeg, vi passa godt sammen, forteller hun.

Etter å ha vært sammen i ett år, så hun sider ved mannen som sjokkerte henne. Det ble slutt, men mannen hadde gode unnskyldninger for dårlig oppførsel, og Sønstebø valgte å gi ham en ny sjanse.

Det gikk bra i en periode, og paret bestemte seg for å kjøpe hus sammen i juni 2008.

Så begynte marerittet.

Kostet henne nesten livet - Det er så synd at ingen står frem og sier hvordan det egentlig er. Det er så mye taushet rundt dette. Derfor tenkte jeg at det ikke er noen grunn til å være anonym, derfor står jeg frem, sier Sønstebø.

I over tre år ble hun mishandlet psykisk og fysisk av sin samboer. Høsten 2009 fikk han seks måneders fengsel. Sønstebø har skrevet to bøker om sine opplevelser.

- Mange spør hvorfor jeg, som var så oppegående, ikke bare kunne gå fra et slikt forhold. Jeg var akkurat blitt  konstituerende rådmann. Men skulle jeg forlate ham, så ville jeg ikke takle jobben. Hvis jeg ikke taklet jobben, ville folk tenke at det var en for stor oppgave for meg, det ville ødelagt karrieren min. Jeg ville ikke at det skulle få ødelegge, dermed prøvde jeg å stå løpet ut, sier Sønstebø til Dagbladet.

- Det kostet meg nesten livet, sier Anne Sønstebø.

Psykisk terror Det var ikke bare vold, men også psykisk mishandling. Sønstebø kunne finne kjærlighetsbrev fra andre kvinner rundt omkring i deres bolig.

- Det var et spill han drev med. Det var som om han fikk et kick ut av det, sier hun.

- Jeg kan bli slått og dengt, men den psykiske terroren... Den var verst, sier Sønstebø.

En episode oppsto da Sønstebø pleide sin gamle, syke mor som lå på sykehus.

- Jeg kom hjem og var sliten, og da så han sitt snitt til å tråkke på meg. Han var sint for at jeg ikke var selskapelig med han, han spytta og sparka meg. Han var stygg mot meg når jeg var som mest sliten og lei - jeg følte at han prøvde å tråkke på alle de såre tærne mine, forklarer Sønstebø.

- Ville ikke fortelle Hun fortalte ingen om hva som foregikk på hjemmebane. Blåmerker ble skjult av langermede gensere, skjerf og solbriller.

- Folk ville bare ha bedt meg om å komme meg ut av forholdet, men det var ikke bare bare å klare det. Jeg ville ikke hatt hus, jeg ville ikke ha jobb. Jeg ville heller risikere livet og kanskje klare å bygge meg opp på ny seinere, sier hun.

Den eneste Sønstebø følte hun kunne betro seg til, var søsteren. Via SMS´er ga hun uttrykk for volden hun opplevde, men Sønstebø bønnfalt henne om å ikke gjøre noe.

- Det eneste folk kanskje kunne merke var at jeg holdt meg for meg selv mer enn vanlig.

Det gikk så langt at Sønstebø forsøkte å ta sitt eget liv.

Overdose sovetabletter En ny rådmann ble satt inn i hennes jobb, og hun ble assisterende rådmann. Den nyinnsatte kollegaen så på henne at hun var sliten - og ba henne ta ferie.

- Da jeg fikk senket skuldrene, viste jeg ikke ut eller inn på noe. Jeg var så trøtt. Jeg husker at jeg skulle ta en sovetablett, men så hentet jeg en hel mugge med vann for å svelge unna tablettene. Jeg tok i alt tretti tabletter, og jeg besvimte. Min søster forsto hva som var på ferde, og mens jeg lå livløs på et gjesterom prøvde hun å ringe meg, ringe hjem og ringe samboeren min. Ingen svarte. Jeg er sikker på at han visste at jeg lå på rommet. Da politiet kom, satt han i stua og så på TV, forteller hun.

- Men det måtte noe fysisk til før politiet reagerte, sier Sønstebø.

14 dager etter overdosen av sovetabletter, i juni 2009, kom samboeren hjem fra en sommerfest. Han var sint. Sønstebø ble banket opp i tre timer. Leppa hennes sprakk som resultat av volden - sprekken var 4,5 cm langt og 1 cm dyp - fra leppa og helt opp til nesa. Mannen ble ikke innkalt til avhør før i september, og paret fortsatte å bo sammen frem til oktober.

- Jeg hadde ikke krefter til å gå. Men dette fikk snøballen til å rulle, sier hun.

Men en annen episode ble fanget på lyd. Sønstebø la fra seg en mobil i et rom, den tok opp en 23 minutters lang voldsepisode - lydopptaket ble levert til politiet som umiddelbart tok grep. På tre kvarter ble mannen ilagt besøksforbud, og måtte flytte ut. Sønstebø fikk voldsalarm.

Seks måneders fengsel Saken kom også for domstolene. Her ble han ilagt seks måneders fengsel, og Sønstebø fikk 40 000 kroner i oppreisning.

- Dommeren sa til meg at han ville heller være tydelig i skyld, og mildere i straff, enn at saken skulle bli prøvd for lagmannsretten, for å skåne meg for belastningen det ville være å stå foran domstolen en gang til, sier Sønstebø.

I retten møtte hun også mannens ekskone og ekssamboer. Deres historier var som blåkopier av hennes egen. De hadde også kommet seg unna, men ikke fått mannen inn for domstolene.

Sluppet fri Mannen er i dag ferdig sona, og bor i en annen by enn Sønstebø. Hun sier hun ikke er engstelig for at han skal oppsøke henne.
- Jeg tror ikke han vil det, jeg tror ikke han vil risikere det som det kan føre til, sier hun.

Ifølge Sønstebø hevder mannen at han er uskyldig, og at Sønstebø og hans ekskjærester er gale.

Fortsatt vondt I dag fortalte hun for første gang sin historie for et publikum, under en konferanse om vold i nære relasjoner, arrangert av Norske Kvinners Sanitetsforening. Rådmannstillingen er byttet ut med en topplederstilling i NAV.

- Mange ser på meg og tenker at det går bra med meg fordi jeg er så vellykka. Folk spør ikke hvordan jeg har det fordi jeg tilsynelatende gjør det bra, men inni meg har jeg store problemer med å tro at jeg er verdt noe.

- Jeg trodde det bare var å starte på nytt, men det er vanskelig. Det er vanskelig å finne mot til å våge å leve et normalt sosialt liv. Jeg fungerer på jobb, men i nære relasjoner er det fortsatt vanskelig, sier hun.

STILLHETEN MÅ BRYTES: Justisminister Grete Faremo og Anne Karin Nygård, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) åpner i dag en konferanse om vold i nære relasjoner som avholdes av NKS. De mener tabuene må brytes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STILLHETEN MÅ BRYTES: Justisminister Grete Faremo og Anne Karin Nygård, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) åpner i dag en konferanse om vold i nære relasjoner som avholdes av NKS. De mener tabuene må brytes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer