Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mor siktet for drap og drapsforsøk i Tromsø

- Jeg klarte ikke sove. Jeg gråt så mye

Han fulgte faren til barna rammet av tragedien i Tromsø til flyplassen i dag tidlig. For han og resten av familievennene i Tromsø er det som har skjedd uforståelig.

VENN AV FAMILIEN: Ahmad Idris har vært i kontakt med faren til de tre jentene i Tromsø. Video: Christian Wehus. Reporter: Trym Mogen Vis mer

TROMSØ (Dagbladet): Tårene presser på. Det siste døgnet har vært utmattende for Ahmad Idris og venner av familien som er rammet av familietragedien i Tromsø.

Ei mor i 20-åra er siktet for drap og drapsforsøk etter at fire personer ble funnet livløse i vannet i Tromsø i går.

Mora og hennes seks år gamle datter ble erklært døde i går kveld. De to yngste søsknene på fire og ett og et halvt år behandles for livstruende skader på Rikshospitalet.

RYSTET: Familievenn Ahmad Idris er i sorg etter saken der ei mor etterforskes for drap og drapsforsøk på sine tre døtre. Han kjenner familien godt. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
RYSTET: Familievenn Ahmad Idris er i sorg etter saken der ei mor etterforskes for drap og drapsforsøk på sine tre døtre. Han kjenner familien godt. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Sjokk og sorg

Faren, som har status som vitne i saken, fløy tidlig tirsdag morgen til Oslo for å være med barna som kjemper for livet.

Familien kom opprinnelig fra Sudan. Faren og hele det sudanske miljøet er i sjokk og sorg.

- Da jeg fikk beskjeden i går var det veldig tungt og trist. Jeg klarte ikke sove. Jeg gråt så mye. Som de andre også gjorde. Kvinner, barn og menn som bor her gråt. Vi har fått meldinger fra folk som bor over hele landet, sier familievennen Ahmad Idris.

TROMSØ: Ei jente på seks, ei jente på fire, ei jente på ett og et halvt år og deres mor i 20-åra ble alle dratt opp fra vannet av en politibetjent som kastet seg uti. Video: Christian Wehus. Reporter: Trym Mogen Vis mer

- Overraskende

Flere venner av faren var i går med ham på Universitetssykehuset i Nord-Norge. I dag fulgte flere ham til flyplassen da han skulle ta den tunge reisen til Oslo.

- Alle gråt på flyplassen. Han har mistet familie. Vi sier at vi skal være tålmodig, støtte ham og ikke miste hodet. Dette er ikke en vanlig situasjon, sier Idris.

- Det er tungt og overraskende for ham. Han må være klar for å overleve den situasjonen som har skjedd, sier familievennen.

- En fin familie

Han synes det er vanskelig å fatte og begripe. Det sudanske miljøet på rundt 50-60 personer i Tromsø er alle rammet.

- Det var en fin familie. Det var ingen store problemer som vi visste om. Vi pleide å gjøre ting sammen. De kunne komme hit, eller jeg kunne være på besøk hos dem. Det var middager og fester, sier Idris til Dagbladet.

TRIST: Ordføreren i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen (AP) kan nærmest ikke fatte hva som har hendt. Video: Christian Wehus. Reporter: Trym Mogen Vis mer

- Så vidt vi vet hadde de det veldig bra. Vi vet ikke om det var noe spesielt hjemme, men når vi har møtt hverandre har det vært bra. De er hyggelige, og det har ikke vært noen problemer, sier han.

Han omtaler familiefaren som en god mann. Politiet har startet med avhør av faren, og opplyser til Dagbladet at de ønsker å fortsette avhørene seinere.

Vil avhøre far videre

Tirsdag ettermiddag opplyser bistandsadvokat for faren og de to skadde barna, Erik Ringberg, overfor Dagbladet at han ikke har snakket med faren ennå.

- Dette er en forferdelig tragisk sak. Utover det har jeg ikke ytterligere kommentarer før jeg har snakket med faren til barna, sier Ringberg til Dagbladet, og fortsetter:

- Det viktigste for meg er at faren er blitt gjort kjent med at han har fått seg en bistandsadvokat og at politiet har opplyst min kontaktinformasjon overfor ham, slik at han kan ringe meg når han vil.

Et av de mest sentrale sporene i saken er ei barnevogn som sto hensatt langs en gangvei omkring 50 meter fra vannkanten.

Teorier

Forbipasserende oppdaget plutselig barnevogna og så deretter spor ned til vannet, som til slutt ledet politiet til de fire livløse menneskene.

I vannkanten sto det også igjen støvler, mens de fire personene lå åtte-ti meter ut i det langgrunne vannet.

Politiet vil ikke si noe om hva de vet om hva som har skjedd i tida fram til hendelsen, og åpner fortsatt for at det kan være snakk om en ulykke.

- Vi kan ikke låse oss til én teori, sier politistasjonssjef Anita Hermandsen.

Familien er opprinnelig fra Sudan, og har bodd få år i Norge.

Han kom til Norge i mai 2015, og flyttet til Tromsø i 2016. Året etter kom familien gjennom såkalt familiegjenforening. Faren fikk seg jobb i Tromsø og har hatt den siden.

Mora var en del av introduksjonsprogrammet og dermed voksenopplæringa i kommunens flyktningtjeneste. Barna gikk på skole og i barnehage.

Universitetssykehuset Nord-Norge opplyste at alle de fire var svært kalde og kritisk skadd da de kom inn til sykehuset mandag kveld. Det var verken noen blodsirkulasjon eller noe hjerte som fungerte tilfredsstillende, opplyser sykehuset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media