Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barack Obama i Norge:

- Jeg kom i altfor mye trøbbel i tenåra

Onsdag ettermiddag ble Barack Obama intervjuet i Norge.

VITSER: Barack Obama snakker om nordmenn og Norge på scenen til Oslo Business Forum. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKJETTEN / OSLO (Dagbladet:) Onsdag ettermiddag ble Barack Obama intervjuet foran 3000 tilskuere under «Oslo Business Forum» som arrangeres på Hellerudsletta på Skjetten.

Ballet ble åpnet med hemningsløs flørt.

- Det er godt å være tilbake, startet Obama. - La meg bare si et jeg elsker Norge og nordmenn.

Så fortsatte han med en smigrende spøk:

- Hver gang det oppsto et problem i verden da jeg var president, brukte jeg å snu meg mot medarbeiderne mine og si: «Om nordmenn hadde styrt her, ville alt vært i orden.»

- Noen ganger spøkte vi med at nordmenn burde styre alt. Dere er et lite land, men veldig effektive, flørtet han.

Trump-stikk

Men det tok ikke lang tid før han tok et oppgjør med de politiske tendensene i verden. I tilleg kunne han by på et Trump-stikk.

- Hva ville du gjort om du var president igjen for en dag?

- Hvis jeg var president for bare én dag, ville jeg nok ikke gjort mye. Det er en viktig jobb som krever mange mennesker og mye tid, svarte Obama og fortsatte:

- Det var mye som skulle vært gjort da jeg gikk av, og man får ikke gjort alt. Det viktigste jeg ser globalt er klimaendringene. Parisavtalen var et viktig første steg, men det er mye som gjenstår.

PÅ NORGESBESØK: Den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama var på scenen til Oslo Business Forum. Der fikk han spørsmål om hva han ville gjort om han fikk være president i én dag til. Da kom han med et stikk til den nåværende presidenten Donald Trump. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- I den amerikanske administrasjonen har vi noen som føler det annerledes, sier Obama med en tydelig referanse til Donald Trump. Stikket fikk salen til å bryte ut i latter.

Avsløring om egne barn

Den tidligere amerikanske presidenten benyttet også anledningen til å fortelle at han har tro på den unge generasjonen og oppfordret unge til å kjempe for plassene sine - for de eldre gir ikke opp.

Så kom han med en avsløring om sine egne barn:

- Mine barn begynner å bli voksne og jeg legger merke til at de ved noen tilfeller er smartere enn meg.

- Det er støtende. Jeg pleide å være mye smartere enn dem, sa han lattermildt.

- For mye moro

Etterpå var det tid for å reflektere over egne livsvalg. Han fortalte at han ble betydelig roligere i 20-åra enn hva han var i tenåra. Tidligere har Obama avslørt at han eksperimenterte med kokain på den tida.

- Som 20-åring var jeg veldig seriøs. Som tenåring var jeg ikke det. Jeg hadde altfor mye moro og kom i altfor mye trøbbel, avslørte Obama og fortsatte:

- Alt jeg gjorde som 20-åring var å lese, skrive og ta lange gåturer.

Så konkluderte Obama med at han nok ville gitt seg selv et råd om å slappe av, snakke med jenter og gå ut for å danse.

- For jeg overkompenserte for all moro jeg hadde da jeg var yngre.

Før han forlot salen kom han med et siste råd: «Farg håret før det blir for seint. Så fort det blir grått, vil alle se det».

- SURREALISTISK: Birgit Liodden er kommunikasjonsdirektør for Oslo Innovation Week, og er den heldige utvalgte som skal få intervjue Barack Obama i én time - foran 3000 mennesker. Reporter: Angelica Hagen. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ifølge tidligere rapporter har Obama fått opp mot 3,5 millioner kroner for å holde foredrag. Det er ukjent hva han fikk for dagens opptreden, men billettprisene var i hvert fall stive.

De aller ivrigste deltakerne har kjøpt billetter til over 32 000 kroner. Da får de også et gruppebilde med USAs 44. president. Standardbillettene er priset mellom 5000 og 9000 kroner, og alle billettene er for lengst utsolgt.

Godt forberedt

Forumets tilhørere fikk høre Obama prate med tidligere Nor-Shipping-sjef Birgit Liodden om temaene ledelse, teknologi og bærekraft i en time. Liodden er i dag kommunikasjonsdirektør for Oslo Innovation Week.

Hun forteller Dagbladet at hun har forberedt seg godt.

- Jeg har gjort noen mentale øvelser, lest intervjuer med ham, og snakket med flinke folk i næringslivet. Jeg har også forberedt meg ved å prøve å redusere forventningspresset.

Sikkerheten

Det er Øst politidistrikt som har ansvaret for sikkerheten på konferansen.

- Det er iverksatt noen tiltak, men det skal gjennomføres på den måten at det i minst mulig grad berører konferansen og beboere i området, sa Trond Øren i Øst politidistrikt til Dagbladet før konferansen.

Han ville ikke gå mer konkret inn på de forskjellige tiltakene.

Sist Obama var i Norge var da han mottok Nobels fredspris i 2009. Da ble hele Grand Hotel inngjerdet, det samme med Oslo rådhus. Langs hele Karl Johan var det satt opp gjerder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!