NY JOBB:Jens Stoltenberg begynner 1. oktober som NATOs generalsekretær, og skal ha den jobben i fem år. Det er ikke aktuelt å gå til First House etter det, slår han fast. Bildet er tatt i det gamle sentralstyrerommet på Youngstorget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY JOBB:Jens Stoltenberg begynner 1. oktober som NATOs generalsekretær, og skal ha den jobben i fem år. Det er ikke aktuelt å gå til First House etter det, slår han fast. Bildet er tatt i det gamle sentralstyrerommet på Youngstorget. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Jeg kommer aldri til å jobbe i First House

- For jeg er ikke sånn, sier Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg ble på et pressetreff i dag ble spurt om hva han synes om at tidligere nære medarbeidere har gått til First House. Han sa at han regner Jan-Erik Larsen og Bjarne Håkon Hanssen som venner, men at han treffer dem sjelden.

- Deres valg - Folk bestemmer selv hva de vil jobbe med, og jeg vil ikke karakterisere dem. Da har gjort sine valg. Men jeg kommer ikke noen gang til å jobbe i den bransjen, sa Stoltenberg.

På spørsmål om hvorfor svarte han:
- For jeg er ikke sånn.

Bruker Jens For et par uker siden sa Ap-sekretær Raymond Johansen til Dagbladet at det har vært irritasjon i Ap over at tidligere nære medarbeidere av Stoltenberg har brukt denne relasjonen aktivt i markedsføringen av First House og deres tjenester.

- Jeg kjenner ikke til hvordan de har markedført sine oppdrag, derfor kommer jeg ikke til å kommentere det, sier Stoltenberg.

- Johansen sa også at de bidrar til å gjøre politikk til kjøp og salg, noe som svekker politikkens troverdighet. Er du enig i det?
Åpenhet og ryddighet
- Jeg overlater til Raymond å svare på dette. Men det er viktig med størst mulig åpenhet og ryddighet om bransjen.
Det er viktig at vi har regler for overgangen mellom politikk og kommunikasjonsbransjen. Det kan vurderes om det også skal være regler for mer åpenhet, men det er en sak som det er opp til stortingsgruppa å jobbe med, sier Stoltenberg.
-
- Vondt og godt Stoltenberg sier det er både vondt og godt å gå av som Ap-leder og forlate norsk politikk.

- Det er både vemodig og godt. Jeg har drevet med politikk siden jeg var 14 år, og fra lørdag har jeg ingen tillitsverv. Jeg skal slutte  med noe med noe drevet med lenge, det er en vond ting. Jeg vil savne norsk politikk og Norge, men er glad for å begynne med nye oppgaver.

- Det jeg ikke kommer til å savne, er å gå inn i dagsaktuelle, men ofte uviktige ting. Jeg håper at jeg  i NATO kan bruke mesteparten av tiden på de store spørsmålene, krig, fred og sikkerhet, sier han.

- Jeg vet at det er et viktig og meningsfullt oppdrag. Vi har blitt minnet om betydningen av Nato i vår, med Ukraina og Syria som begge grenser mot NATO. Jeg ser fram til å jobbe sammen med 28 medlemsland for å møte utfordringene.

I morgen er det ekstraordinært landsmøte. Det er her Jonas Gahr Støre blir valgt til ny Ap-leder og Jens Stoltenberg skal takkes av.

- Det blir et veldig annerledes landsmøte. Vanligvis er det politiske saker som skal vedtas.

Går av Men dette landsmøtet skal bare handle om person. For meg blir det også også annerledes. Det har alltid handlet om hva jeg skal velges til av verv, nå handler det om å gå av. Og jeg går ikke av så ofte, jeg gjør det en gang, og det gjør jeg nå.

Og jeg er fornøyd med måten jeg går av på, sier Stoltenberg, som har ledet Ap i nesten 12 år.

Vil samarbeide med V, KrF og MDG Stoltenberg er stolt over partiet han nå forlater.

- Jeg forlater et parti i god stand. En enstemmig valgkomite har innstilt Jonas Gahr Støre etter en prosess i partiet. Det er uttrykk for en god organisasjonskultur.

- Arbeiderpartiet er et mer mangfoldig parti enn da jeg meldte meg inn. Vi har mange tillitsvalgte med innvandrerbakgrunn.
Og det er en styrke at vi har vist at vi kan samarbeide, sa Stoltenberg.

Han mener Ap bør etablere et bedre samarbeid med partieene Venstre, KrF og De Grønne.

- Vi har gode meningsmålinger. Det er uttrykk for at vi har appell som det er viktig å ta med seg mot valgene i 2015 og 2017, sier Stoltenberg.

Skryter av Støre Han beskriver etterfølgeren som en kunnskapsrik, idérik person, og et menneske med bred erfaring.

- Han er framoverskuende, tenker annerledes, kaster inn nye ideer og har bred erfaring fra norsk politikk, sier Stoltenberg.

Ettermæle Han sier at han ikke er opptatt av sitt ettermæle.

- Det blir feil fokus. Jeg er opptatt av å bekjempe det å være så opptatt av det. Nå går rett over i en stor oppgave. Det jeg har gjort, er gjort, det er ikke mer å gjøre med det. Jeg skal kanskje skrive en bok en gang, da skal jeg rydde opp i alle misforståelser om mitt ettermæle, fleiper Stoltenberg.

Les også: - Jeg er lei meg for Jagland-striden (Dagbladet Pluss).