I DOWNING STREET: Barack Obama og hans kone Michelle på besøk hos statsminister Gordon Brown og kona Sarah. Foto: AP Photo/Matt Dunham/SCANPIX
I DOWNING STREET: Barack Obama og hans kone Michelle på besøk hos statsminister Gordon Brown og kona Sarah. Foto: AP Photo/Matt Dunham/SCANPIXVis mer

- Jeg kommer for å lytte, ikke belære

Ydmyk Obama på G20-møtet i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): De ankom London i går. I dag møtte Barack Obama og Michelle statsminister Gordon Brown og hans kone Sarah i Downing Street 10, før selve G20-møtet starter i ettermiddag.

Etter gjensynet med Brown, tok Obama seg tid til å snakke med pressen. Det var en ydmyk president, som tok ordet. Vel vitende om at mange av hans europeiske allierte legger ansvaret for finanskrisen på USA og Obamas forgjenger George W. Bush.

- Jeg er her for å lytte, ikke belære, sa Obama, ifølge nyhetsbyrået AP.

USAs president har måtte tåle kritikk for at tiltakspakkene har virket proteksjonistiske, med slagord som «Kjøp amerikansk».

I forkant av at toppmøtet starter, lovet Obama at det ikke vil bli mer proteksjonisme fra USAs side.

- Det er en feil som vi ikke har råd til å gjenta, sa Obama, med henvisning til depresjonen på 1930-tallet.

Obama understreket alvoret i den økonomiske krisen, ved å si at verden står overfor de verste utfordringene siden 2.verdenskrig.

Den amerikanske presidenten skal i løpet av dagen også møte Russlands president Dmitrij Medvedev og den kinesiske presidenten Hu Jintao.

I forkant av G20-møtet i London har Frankrikes president Nicholas Sarkozy gjort det han kan for å markere seg

Samme uke som NATO skal feire Frankrikes gjeninntreden i alliansens militære struktur, truer Sarkozy med å trekke seg fra G20-møtet dersom hans krav til strengere regulering av finansmarkedet ikke blir møtt.

Sarkozy har lagt skylda for finanskrisen på «anglosakserne», britene og amerikanerne.