Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kommer hit endel bare for å prate til ham

Ettårsmarkeringen av 22. juli handlet om å minnes ofrene. Kamzy (24) hedret Håvard Vederhus (21).

HEDRER HÅVARD: Khamshajiny "Kamzy" Gunaratnam (24) minnes sin venn Håvard som ble drept på Utøya. I går besøkte hun grava og la ned et postkort. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HEDRER HÅVARD: Khamshajiny "Kamzy" Gunaratnam (24) minnes sin venn Håvard som ble drept på Utøya. I går besøkte hun grava og la ned et postkort. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Det var for nøyaktig ett år siden at Kamzy (24) løp for livet på Utøya. Gjennom busker og over store steiner. Hun skrubber seg opp på bena.

- Vi løp og løp. Det verste var da vi fikk vite at han som skjøt var kledd som politimann. Fy faen. Hvem skal vi stole på da? skrev hun på bloggen sin dagen etterpå.

Ett år senere sitter hun ved frokostbordet hjemme i Groruddalen med venninna Shalini som har kommet hele veien fra Tromsø for å støtte henne, og kompisen Anders. Saft, vafler, jordbærsyltetøy og rømme står på kjøkkenbordet. Kamzy skriver på to postkort til Håvard- vennen som ikke overlevde Utøya.

Ett postkort finner veien til Håvards gravplass på Grefsen kirkegård, og ett blir lagt ned ved pumpehuset på Utøya senere på dagen.

•LES SAKEN: Kamzy skrev dagbok fra rettssaken for Dagbladet. Se her!

På kirkegården
«Håper du fant deg en gay bar i himmelen. For det skal danses en del når jeg kommer. I will always love you. Kamzy».

- Jeg kommer hit endel. Det er greit å bare komme opp hit og snakke med han, sier Kamzy om Håvards grav.

- Jeg gleder meg til han får en ordentlig gravstein, fortsetter hun.

Vennene ser på et gammelt bilde av Håvard som er lagt ned sammen med utallige roser, brev og blomsterbuketter. De ler.

- Se på den sveisen!

- Som et gammelt ektepar
Deretter tar Kamzy turen til Utøya, hvor hun har plikter som sentralstyremedlem i AUF.

Hun er i velkomstkomiteen som skal ta i mot alle gjestene på Utøya, og dele ut gavepakker eller såkalte «goodiebags». Men hun går også en runde på øya.

- Jeg gikk til pumpehuset og la ned postkortet til Håvard, også tente jeg et lys for han.

«Kjære Håvard, fordi vi savner deg. Ingen over, ingen ved siden av. Love you, always. Kamzy.»

KJÆRE HÅVARD: Dagbladet fulgte Kamzy under gårsdagens minnesmarkering av 22. juli. Her skriver hun en hilsen til sin avdøde venn Håvard. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KJÆRE HÅVARD: Dagbladet fulgte Kamzy under gårsdagens minnesmarkering av 22. juli. Her skriver hun en hilsen til sin avdøde venn Håvard. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

På postkortet står det: «Beer will change the world. I don't know how but it will.»

- Det var hans humor. En gang ga jeg han et postkort etter at vi hadde kranglet. Det var alltid han som ringte meg for å skvære opp, men denne ene gangen tenkte jeg at jeg får sende han et kort.

- Jeg var veldig glad i Håvard, men vi kranglet mye. Spesielt de siste månedene. Vi krangla om alt fra hvordan ting skulle gjøres til hvem man skal date. Vi var litt som søsken, men mange i Arbeiderpartiet trodde at vi var kjærester.

- Jeg skulle ønske jeg tok flere telefoner til han for å skvære opp etter at vi hadde kranglet. Det var alltid han som gjorde det.

- Alle var så glade
Kamzy har vært på Utøya fem ganger siden 22. juli i fjor. Hun beskriver stemningen som munter da gårsdagens AUFere «tok tilbake Utøya».

- Alle var så glade. Det var veldig godt å være tilbake igjen, og det var godt å se igjen alle. Det var liv og vi var glade.

- Det var egentlig veldig god stemning når man gikk rundt. Men så kunne du se folk rundt på minnestedene som gråt stille. Det er jo ganske naturlig, men hun.

 PÅ UTØYA:  Kamzy på Utøya i går, ett år etterpå. Foto: NTB/Scanpix/Heiko Junge.
PÅ UTØYA: Kamzy på Utøya i går, ett år etterpå. Foto: NTB/Scanpix/Heiko Junge. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media