Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kommer ikke i en dåp for å føle meg dømt fordi jeg er lesbisk

Silje Louise Foldnes reiste seg og gikk under fadderbarnets dåp. 

OPPRØRT: Silje Louise Foldnes hadde lite til overs for at presten uttrykte sin klare motstand mot homofilt ekteskap under en gudstjeneste i Fjell kirke. Foto: Privat
OPPRØRT: Silje Louise Foldnes hadde lite til overs for at presten uttrykte sin klare motstand mot homofilt ekteskap under en gudstjeneste i Fjell kirke. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Silje Louise Foldnes fikk en opplevelse hun skulle gjerne vært foruten da hun deltok i sitt fadderbarns dåp i slutten av august.

Foldnes er tante til dåpsbarnet, og hele familien hennes var til stede under gudstjenesten i Fjell kirke på Sotra.

Familien reagerer sterkt på det de mener er ytringer som ikke passer inn i en dåpsgudstjeneste, skriver Vestnytt.

- Sjokkert og sint

Foldnes er lesbisk og har kvinnelig kjæreste. Prostiprest Helge Unneland brukte gudstjenesten med å ta opp likekjønnet ekteskap i kirka.

Teksten under gudstjenesten var fra Johannes 15,9 -12, som handler om at «dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere».

Presten snakket om de ti bud og synd og sa blant annet: «Kirkemøtet går inn for samkjønnet vigsel, selv om Jesus bekrefter skaperordningen: til mann og kvinne skapte han dem. Vi oppfordres til å holde fast på Jesu bud i kjærlighet» skriver avisa.

Det synes Foldnes lite om.

- Han sto på prekestolen og nevnte at det var blitt lovlig for homofile og lesbiske å gifte seg i kirka. Det synes han var en synd, og uttrykte at han var veldig mot det, sier 27-åringen til Dagbladet.

Reiste seg og gikk

- Det var ganske ubehagelig. Jeg kommer ikke til en dåp for å føle meg dømt fordi jeg er lesbisk. Jeg var der for tantebarnet mitt, men ble både sjokkert og sint. Jeg skjønte ikke hvorfor han skulle si dette i dåpen, sier hun.

Foldnes klarte så vidt å holde seg rolig under resten av prekenen og forlot kirkerommet da presten var ferdig.

- Jeg hadde lyst til å reise med opp og gå i protest. Jeg tenkte: «Hæ! Sa han det». Da han var ferdig, gikk jeg inn i rommet ved siden av sammen med fadderbarnet mitt.

- Jeg er ikke personlig kristen og kunne ikke tenkt meg å gifte meg i kirken. Det er fint for de som er homofile og vil gifte seg i kirken at det er åpent for det. Men da skal de slippe å oppleve fordømmelse og skam, sier hun.

- Tåler at ikke alle er enig

Dagbladet har vært i kontakt med Unneland, som ikke ønsker å kommentere utover det han allerede har sagt til Vestnytt.

- Jeg ser det som min plikt å bære frem det som tradisjonelt har vært kirkens syn på saken. Jeg tåler at ikke alle er enige i det, sier prostipresten til Vestnytt.

Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin er tilsynsmann for prestene.

- Kirkemøtet behandlet dette i april i år og det står uomtvistelig i vedtaket at det er rom for begge syn. Det betyr at alle skal velge om de vil medvirke ved likekjønnet vigsel eller ikke. Det gir også frihet til å legge fram sitt syn i undervisning eller forkynnelse, sier Nordhaug til Dagbladet.

Homohets

Dåpsbarnets bestefar Bent Are Sigvaldsen var også av dem som reagerte sterkt på prestens utsagn.

- Dette var tydeligvis dagen for den store moralpreken. Da han endte sin syndeflod med å akke seg over at kirkelyden i Fjell har gått inn for å vie likekjønnede mennesker, gikk han langt over min grense for hva som er greit under en dåp, sier Sigvaldsen til Vestnytt.

I avisa kommer det også fram at familien opplevde det som homohets fra presten.

Biskop Nordhaug er klar på at presten ikke har gjort noe annet enn det kirkemøtet gir han rett til.

- Enhver skal få lov til å reagere som de vil. Men dersom dette karakteriseres som hets, mister ordet hets sin betydning. Det må være lov å ytre sitt syn uten å bli beskyldt for hets, mener han.

- Er det en risiko for homofile å oppleve et negativt syn i kirka?'

- Alle som går i kirka må risikere å høre noe som kan gjøre en støtt. Det å gå i kirka er en sjanse å ta. Nylig advarte eksempelvis prekenteksten mot farene ved rikdom. Det temaet kan støte mange. Samtidig skal vi snakke om samliv på en respektfull måte. Du må alltid tenke at noen som selv er homofile kan høre på deg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!