<strong>UTSTØTT:</strong> Den britiskfødte biskopen Richard Williamson, medlem av det ultrakonservative Society of Saint Pius X. Foto: REUTERS/Jens Falk/SCANPIX
UTSTØTT: Den britiskfødte biskopen Richard Williamson, medlem av det ultrakonservative Society of Saint Pius X. Foto: REUTERS/Jens Falk/SCANPIX Vis mer

- Jeg kommer ikke til å dra til Auschwitz

Men nå har Holocaust-fornekteren Richard Williamson tenkt å lese bok jødeutryddelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Pavens benådning av Holocaust-fornekteren Richard Williamson vekket sterke reaksjoner blant både religiøse og politiske ledere verden over.

I et intervju med det tyske ukemagasinet Der Spiegel sier den kontroversielle biskopen at han nå akter å se nærmere på historien om andre verdenskrig og jødeutryddelsene.

- Nei, jeg kommer ikke til å dra til Auschwitz. Jeg har bestilt boka av Jean-Claude Pressac. Den heter «Auschwitz: Teknikken og driften av gasskamerene». En kopi er sendt til meg, og jeg skal lese og studere den, sier britiskfødte Williamson.

Støttet seg på Leuchter
I intervjuet forteller den lærde, katolske biskopen om hvordan den såkalte Leuchter-rapporten fra 1988 dannet grunnlaget for hans uttalelser om at «det ikke fantes gasskamre» i Nazi-Tyskland.

Leuchter-rapporten, skrevet av Fred A. Leuchter, hevder gasskamre var en praktisk umulighet den gangen. Men både Leuchter selv, med en bachelorgrad i kunst og hans metodiske arbeid, er blitt avksrevet som kvasivitenskapelig.

- Det virket rimelig på meg. Nå er jeg blitt fortalt at det er vitenskapelig motbevist. Jeg planlegger å se nærmere på det, sier Williamson.

Fikk merke Merkels vrede
Det var i et intervju med svenske SVT at Williamson uttalte at «200 000-300 000 jøder døde i nazistenes konsentrasjonsleire, men ingen av dem i gasskamre».

Kort tid etter opphevet pave Benedict XVI den 20 år lange ekskommunikasjonen av det ultrakonservative prestebrorskapet Society of Saint Pius X.

Det fikk Tysklands forbundskansler Angela Merkel til å kreve at paven og Vatikanet klargjorde sitt standpunkt i forhold til Holocaust-fornektelse. Etterpå gjorde Vatikanet retrett og forlangte at Williamson offentlig trakk tilbake uttalelsene sine.

Nå lover biskopen å se på historien om jødeutryddelsene med friske øyne - om ikke annet for å redde omdømmet til SSPX.

<strong>STORM:</strong> Pave Benedict XVIs rehabilitering av Williamson og andre medlemmer av SSPX skapte storm. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/SCANPIX
STORM: Pave Benedict XVIs rehabilitering av Williamson og andre medlemmer av SSPX skapte storm. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/SCANPIX Vis mer

- Brorskapet har en religiøs misjon som lider på grunn av meg. Jeg skal nå gå i gjennom det historiske bevistmaterialet. Hvis jeg ikke synes det er overbevisende, skal jeg gjøre mitt ytterste for ikke å påføre kirken og brorskapet mer skade, sier Richard Williamson til Der Spiegel.

<strong>KLAR TALE:</strong> Tysklands forbundskansler Angela Merkel var blant dem som åpent kritiserte pavens oppheving av ekskommunikasjonen. Foto: AFP PHOTO   DDP/ MICHAEL GOTTSCHALK/SCANPIX
KLAR TALE: Tysklands forbundskansler Angela Merkel var blant dem som åpent kritiserte pavens oppheving av ekskommunikasjonen. Foto: AFP PHOTO DDP/ MICHAEL GOTTSCHALK/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer