Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kommer ikke videre før dommen er klar

Utøya-far har alt begynt å forberede seg på ankesak.

 På stedet hvil:  Freddy Lie hadde to døtre på Utøya. Bare en kom hjem. Frem til det kommer en rettskraftig dom klarer han ikke gå videre. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
På stedet hvil: Freddy Lie hadde to døtre på Utøya. Bare en kom hjem. Frem til det kommer en rettskraftig dom klarer han ikke gå videre. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Årsdagen er veldig spesiell for meg. For et år siden levde datteren min, sier Freddy Lie.

Han hadde to døtre på Utøya. Elisabeth (16) kom aldri hjem. Storesøster Cathrine (18) ble hardt skadd etter skudd i armen og i magen, og måtte gjennom utallige operasjoner. Lie selv snakket med Elisabeth da hun ble drept.

Etter det har livet hans stått på stedet hvil.

Satt på vent
- Jeg klarer ikke komme videre før en rettskraftig dom er klar. Jeg har forsøkt å komme videre flere ganger det siste året, men hver gang jeg har kommet litt fremover er det noe som skjer som drar meg rett tilbake. Det blir veldig slitsomt, så jeg har valgt å sette det å komme videre på vent til etter domsavsigelsen, sier Lie.

Han fulgte rettsaken tett. I 41 dager var han i Oslo tingrett.

- Jeg var der mer enn både forsvarerne og aktoratet. Det var en psykisk prøvelse, og siste uka var jeg helt i kjelleren. Hadde de bedt om flere dager ville jeg ikke klart det, sier han.

Lie tror gjerningsmannen vil bli dømt utilregnelig, og har allerede nå begynt å forberede seg på en eventuell ankesak.

- Jeg har begynt og mentalt forberede meg på 15. januar, når saken eventuelt vil komme opp i lagmannsretten. Jeg må være forberedt, ellers klarer jeg det ikke, sier han.

- Dette har vært 12 måneder i helvete, sier Lie.

Han valgte å delta på minnegudstjenesten i Oslo Domkirke i stedet for å dra til Utøya.

- Jeg har ved tidligere anledninger ikke hatt muligheten til å komme på gudstjenester i Domkirken. Under den første minnegudstjenesten satt jeg hos Cathrine, som lå alvorlig skadd på sykehuset. Så da syns jeg det var fint og få være med nå, sier han.

- Dessuten følte jeg ikke at vi som er etterlatte var velkomne på Utøya, og da ønsket jeg heller ikke å reise dit.

Pappa fikser alt
Rollen som far er ikke blitt mindre det siste året.

- Jeg er nok mer bekymret, og passer mer på. Og det er fortsatt sånn at "pappa fikser alt". Under gudstjenesten i dag ringte Cathrine og hadde vannlekkasje i den nye leiligheten sin. Da måtte pappa trå til, sier han, før han fortsetter;

- Jeg har to døtre igjen, og lever for de. Barna har vi bare til låns, og jeg vet så alt for godt at man ikke aner hva morgendagen bringer.

Etter Oslo-besøket reiste Lie tilbake til Halden.

- Det er der Elisabeth er, og der vi ønsker å være.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media