«Jeg kommer til å dø»

Aleksej Navalnyj forteller om hvordan han sjokkerte flyverten da han innså at han var forgiftet på flyet til Moskva.

FÅTT STØTTEERKLÆRINGER: Navalnyj har fått en rekke støtteerklæringer. I et bilde på Instagram søndag leser han brev og kort han har fått tilsendt. Foto: Privat / Reuters / NTB
FÅTT STØTTEERKLÆRINGER: Navalnyj har fått en rekke støtteerklæringer. I et bilde på Instagram søndag leser han brev og kort han har fått tilsendt. Foto: Privat / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I et intervju med CBS' «60 Minutes» forteller opposisjonspolitikeren, ofte kalt Vladimir Putins «verste fiende», om da han forsto at han hadde blitt forgiftet.

- Jeg sa til flyverten, og sjokkerte ham med mitt utsagn: «Vel, jeg er forgiftet og kommer til å dø.» Så la jeg meg ned ved føttene hans, sier 44-åringen.

Til The New York Times forteller han at det var en merkelig opplevelse å miste fokus uten å forstå hvorfor.

- Jeg gikk på toalettet på flyet, og så klarte jeg ikke å gå ut igjen på egen hånd. Da forstå jeg at jeg var forgiftet. Det var så vanskelig å åpne døra. Jeg kunne se døra, men forsto ikke begrepet «dør». Om jeg hadde hatt plutselige smerter, ville jeg forstått raskere at jeg skulle dø. Denne psykiske tilstanden var ny for meg. Dette var verre enn smerter.

Det siste han hørte, var at flyverten sa «bli hos oss. Ikke mist bevisstheten».

FORGIFTET: Staben til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj hevder at han ikke ble forgiftet på flyplassen, som man først trodde, men på hotellrommet. Det skriver de på Instagram. Video: Instagram @navalny Vis mer

Forgiftet med Novitsjok

Det var 20. august i år at Navalnyj plutselig ble akutt syk om bord på et fly fra Tomsk i Sibir til den russiske hovedstaden Moskva.

Flyet måtte foreta en medisinsk nødlanding som følge av Navalnyjs sykdom, og opposisjonspolitikeren ble fraktet til sykehuset i Omsk, også i Sibir. Han ble så fraktet til et sykehus i Berlin.

Tyskland forbundskansler Angela Merkel har i ettertid fastslått at Navalnyj ble forgiftet med Novitsjok, en militær nervegift som ble utviklet og produsert i den daværende Sovjetunionen.

I en video fra flyet kan man høre det som trolig er Navalnyjs skrik. Han sier til The New York Times at han ikke kan huske å ha skreket.

- Jeg kan ha hallusinert, sier han.

På sykehuset var han overbevist om at han hadde vært i en ulykke, og at han hadde mistet begge beina, forteller 44-åringen. Han forteller om flere opplevelser, blant annet at han trodde han var i fengsel.

FORGIFTET: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ligger i kunstig koma på et sykehus i Sibir. Mannen som har publisert denne videoen hevder det er han som skriker på dette flyet. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

«Gammel mann»

Politikeren kom gradvis til hektene igjen, men forteller om flere problemer.

- Jeg ville be om et glass vann, men husket ikke ordet, sier han.

I dag sliter han fremdeles og beskriver tilstanden som at han føler seg som en «gammel mann».

- Det er vanskelig å konsentrere seg i lange perioder. Å ta av ei T-skjorte er virkelig vanskelig. Styrken kommer gradvis tilbake, raskere enn koordinasjon og balanse. Jeg kan nå bruke telefonen igjen, til tross for skjelvinger.

Navalnyj hevder at Russland står bak forgiftningen. Han antar at forgiftningen skjedde på hotellrommet i Sibir, og ikke på flyplassen, som først antatt.

- Det er ingen etterforskning. Om ikke Putin har skylden, hvorfor er det ikke noen etterforskning? sier han.

Nekter for å stå bak

Russland har gjentatte ganger hardnakket nektet for at russiske myndigheter har hatt noen som helst befatning med forgiftningen.

Den franske storavisa Le Monde har tidligere omtalt en telefonsamtale mellom Putin og Frankrikes president Emmanuel Macron.

Avisa, som har snakket med ikke navngitte kilder, skriver at Russlands president skal ha lansert en ny teori om hvordan Navalnyj ble forgiftet:

- Navalnyj kan selv ha drukket giften, skal Putin angivelig ha sagt, og skal slik ha antydet at opposisjonspolitikeren selv sto bak sin egen forgiftning, ifølge den franske avisa.

Navalnyj har tidligere avvist dette.

Vil tilbake til Russland

Politikeren sier at det er viktig at «alle, inkludert og kanskje viktigst, presidenten i USA, går hardt ut mot bruken av kjemiske våpen».

Navalnyj er Russlands mest profilerte Putin-kritiker. I 2011 og 2012 ledet han massive demonstrasjoner mot valgfusk i Russland.

Etter forgiftningen lå han i koma, men forteller nå at han ikke vil la hendelsen stoppe ham.

- Føler jeg på en frykt? Vil jeg slutte i jobben fordi de prøvde å drepe meg? Fra min erfaring, min personlige erfaring, vet jeg at jeg ikke føler noen frykt. Og jeg er klar til å fortsette å jobbe.

Han planlegger å returnere til Russland.

- Selvfølgelig skal jeg tilbake. Hvis ikke ville det blitt det ideelle for dem. De ville elsket at jeg var enda en politisk immigrant, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer