- Jeg kommer til å jobbe med denne saken til den er løst

Utenriksministeren har ikke fått noen avklaring på hvorvidt Joshua French vil bli overført til Norge.

DRAPSDØMT: I over 1500 dager satt Tjostolv Moland og Joshua French fengslet i Kongo, dømt for drapet på sin sjåfør. I går ble Moland funnet død på cella. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DRAPSDØMT: I over 1500 dager satt Tjostolv Moland og Joshua French fengslet i Kongo, dømt for drapet på sin sjåfør. I går ble Moland funnet død på cella. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Espen Barth Eide har ikke fått noen avklaring på hvorvidt den gjenlevende norske fangen i Kongo, Joshua French, vil bli overført til Norge.

Men han håper at det tragiske dødsfallet til Tjostolv Moland kan forsere fram en løsning.

- Jeg kommer til å jobbe med denne saken til den er løst, det vil si til Joshua French er benådet eller blir overført til soning i Norge. Jeg sier ikke at det blir lett, men jeg håper og tror at det blir lettere enn det har vært siden vi begynte å jobbe med dette for over fire år siden, sier utenriksministeren til Dagbladet.

Møtte statsministeren Norske myndigheter regner som sikkert at båren med Tjostolv Moland vil bli brakt til Norge så snart det praktisk lar seg gjøre.

- Det er umulig å si hvor lang tid det vil ta. I Kongo, som i de fleste andre land, er det en rekke prosedyrer som først må gjennomgås, blant annet obduksjonen, sier Barth Eide.

Ellers er det lite, hvis noe, som gjør Kongo sammenlignbart med andre land i det hele tatt.

- Vi har knapt nok hatt forbindelse med noe land der statsministeren ikke svarer på brev fra vår statsminister. Vi må huske bakteppet: Kongo (tidligere Zaire, red. anm.) er kanskje den mest vanskjøttede kolonien i Afrika fra Belgias tid med leiesoldater, vold og plyndring. På den bakgrunnen må den sterke skepsisen til utlendinger forstås. Landet fungerer ikke som demokratier vi kjenner, påpeker utenriksministeren.

Ringte William Haig I går kveld hadde han personlig en telefonsamtale med Storbritannias utenriksminister William Haig.

I dag har den norske ambassaderåden i Angola, der den felles norske ambassaden for Kongo og Angola ligger, vært i møte med Kongos statsminister og en representant for EU, i kraft av at Joshua French både er britisk og norsk statsborger.

En norsk diplomat i regionen er på vei til hovedstaden Kinshasa i tillegg.

- Slik situasjonen er nå, er Joshua Frenchs engelske statsborgerskap en fordel, da kan større krefter legges bak, sier Barth Eide, som peker på britiske myndigheter har jobbet parallelt med Norge hele tiden for å finne en løsning.

Det er flere utleveringssaker norske myndigheter har lagt mye innsats i uten at sakene er kjent for offentligheten.

- Men det er ingen saker som kan sammenlignes med denne i arbeid over lang tid, sier Barth Eide, og svarer på nytt et kontant «nei» om det er aktuelt å betale for en overføring utover transportkostnader.

- Sjokkert og lei seg Det er på det rene at det bare var de to norske drapsdømte fangene på cella da Joshua French fant cellekameraten død søndag morgen.

Den dødsdømte nordmannen tar kameratens dødsfall veldig tungt, og hans advokat sa tidligere i dag at det nå haster å få French hjem til Norge.

KONGO-SAK: Utenriksminister Espen Barth Eide jobber med å finne en løsning på saken i Kongo. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix.
KONGO-SAK: Utenriksminister Espen Barth Eide jobber med å finne en løsning på saken i Kongo. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg snakket med French i går ettermiddag, og han var sjokkert, lei seg og fattig for ord, egentlig. Men han har det, etter forholdene bra, sa advokat Marius Graasvold i forbindelse med et møte med Utenriksdepartementet (UD) i formiddag.

Kritiske I dag har French vært i avhør med kongolesisk politi, med støtte av en lokal advokat og en lege, for å forklare seg om hva han vet skjedde det siste døgnet av Molands liv.

UD har fått få konkrete tilbakemeldinger om avhøret og om den foreløpige obduksjonen av Moland.

Både Molands far og Frenchs familie har rettet krass kritikk mot UD etter dødsfallet i går.

- Jeg har advart mot at dette ville komme til å skje gjentatte ganger, men ingen gadd å høre på, sa Knut Moland til Dagbladet tidligere i dag.

- Ingen sanksjonsmuligheter Utenriksministeren sier han gjerne vil korrigere et par oppfatninger som har vært framme i media det siste døgnet.

- Det er ikke riktig at ikke vi vil ha kontakt med de pårørende, derimot formidlet vi via presten den første dagen at jeg og andre i UD er parat til å snakke med de pårørende når som helst, når de finner tida moden til å kontakte oss.

- Og dessuten har vi ingen sanksjonsmuligheter overfor Kongo, slik en del åpenbart tror. Det er ingen bilaterale avtaler vi kan holde igjen. Det gir ingen mening å stoppe penger til prosjekt for voldtatte kvinner i Øst-Kongo i denne situasjonen. Og skogprosjektene er en del av et internasjonalt samarbeid som ikke bare vi styrer og som ikke direkte har noe med myndighetene å gjøre, sier Barth Eide til Dagbladet.