- Jeg kommer til å savne latteren hennes

Statsminister Jens Stoltenberg ble lei seg da Kristin Halvorsen fortalte at hun ikke fortsetter som partileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ble trist da han mottok beskjeden om at samarbeidspartner Kristin Halvorsen vil gå av som partileder for SV neste vår.

- Jeg ble lei meg da jeg hørte det, men jeg var forberedt på det også. Hun har vært partileder i mange år, og alle må jo slutte en gang. Da hun fortalte meg at hun skulle slutte sa jeg til henne at jeg respekterte valget hennes, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

- Vi har jobbet tett sammen, og hun er den politikeren utenfor Arbeiderpartiet som jeg har jobbet mest med, fortsetter han.

Vil savne humoren Tidligere i kveld fortalte Stoltenberg at Halvorsen ringte ham ikke lenge før avgjørelsen hennes ble offentliggjort. Selv om han mener en epoke er over for SV, poengterer han at Halvorsen ikke kommer til å forsvinne ut av politikken.

- Jeg kommer til å savne latteren hennes, men det er viktig å understreke at hun ikke forsvinnner. Hun skal fremdeles sitte i regjering, noe hun er tydelig på selv også. Hun kommer fremdeles til å være en viktig lagspiller, sier Stoltenberg.

- Jeg kommer til å savne humoren hennes, og evnen til ikke å være langsint. Hun har alltid et smil på lur, sier Stoltenberg videre

Han ser ingen problemer med at Halvorsen fortsetter som kunnskapsminister etter at hun er ferdig som SV-leder.

- Det er helt vanlig at folk som har trukket seg sitter videre i regjering. Jeg er glad for at hun har lyst til å fortsette som kunnskapsminister, sier han.

Skryter av Halvorsen - Prøvde du på noe punkt å overtale henne til ikke å slutte?

- Nei, det var ikke noe problem med det. Det var veldig tydelig at hun hadde tatt en beslutning, og den respekterte jeg fullt.

SAMARBEIDSPARTNERNE: Det er gått seks år siden Arbeiderpartiet og SV innledet regjeringssamarbeid. Jens Stoltenberg sier til Dagbladet at han ble lei seg da Halvorsen ringte og fortalte at hun ikke vil fortsette som partileder etter våren 2012. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
SAMARBEIDSPARTNERNE: Det er gått seks år siden Arbeiderpartiet og SV innledet regjeringssamarbeid. Jens Stoltenberg sier til Dagbladet at han ble lei seg da Halvorsen ringte og fortalte at hun ikke vil fortsette som partileder etter våren 2012. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Stoltenberg skryter mye av samarbeidspartneren, og det hun har oppnådd i løpet av nesten 15 år som partileder.

- Hun har brakt SV til makt, og skaffet partiet mer innflytelse enn de noen gang har hatt. Hun har også vært viktig for å få samarbeidet vårt på plass. Hun har en veldig sterk personlighet og vi har fått til mye sammen, sier han.

Hemmelig middag - Hva er ditt beste minne fra tiden med Kristin Halvorsen?

- Det må ha vært den hemmelige middagen vi hadde sammen da vi først begynte å planlegge et samarbeid. Vi bestilte indisk take-away og drakk vin i en leilighet vi hadde lånt. På det tidspunktet var et samarbeid mellom våre partier helt utenkelig, men resultatet ble jo at vi har sittet sammen veldig lenge i regjering, og hatt en veldig godt samarbeid. 

I kveld deltok statsministeren og kunnskapsministeren i sin siste partilederdebatt sammen i valgsammenheng. Dette var ikke vemodig, mener Halvorsen selv.

- Det verste er nok at det kommer flere. Jeg har vært kunnskapsminister i snart 15 år, og jeg vil gjerne fortsette som kunnskapsminister, sier hun i etterkant av debatten på Stortinget, sier hun.

- Hvordan har reaksjonene vært fra de andre partilederne etter talen din på Rockefeller i kveld?

- Det har jo vært litt vemodig, vi kjenner jo hverandre godt. Det var særlig vemodig i forhold til Jens og Liv Signe. Vi har jobbet mye sammen og utviklet mye politikk sammen. Men jeg kommer jo til å bli i dette gamet framover også, sier Halvorsen.

Har visst det lenge Hun vektlegger at dette er noe som har vært planlagt lenge fra hennes side.

- Jeg har visst i to år at jeg ikke kom til å være partileder under valget i 2013, sier Halvorsen, som ikke vil kommentere når hun fant ut at hun ikke vil sitte som partileder våren 2012.

På SVs valgvake snakket Halvorsen blant annet om hvor utfordrende regjeringssamarbeidet har vært for SV.

- Det kommer dager etterpå hvor vi må analysere ulike aspekter. Men jeg mener at et parti må søke makt i politikken, og SV har hatt stor innflytelse de siste seks åra, er Jens Stoltenbergs kommentar til dette.

- Kristin har vært veldig viktig, spesielt når det gjelder å få dette samarbeidet på plass. Vi mister en veldig sterk personlighet, men hun kommer jo ikke til å forsvinne fra norsk politikk, sier han.