«Jeg kommer til å sitte fornøyd i bleier mens jeg tegner og drikker øl med sugerør»

«Rocky»-Kellerman fortalte Dagbladets lesere at han gleder seg til gamlehjemmet.

FRA «ROCKY & EDITH».
FRA «ROCKY & EDITH».Vis mer

(Dagbladet:) Martin Kellermann er aktuell med boka «Rocky & Edith», som kommer ut på Karl Ove Knausgårds forholdsvis nye forlag Pelikanen.

De to blir å se på «Skavlan» i kveld.

Klokka 12 logget han seg på for å svare Dagbladets lesere.

Loggen kan du lese under.

Nettmøte:

eplekake

liker du eplekake best med eller uten epler? hvorfor? hva må til for at du skal like eplekake med/eller uten epler, bedre?
– Kjell Potetskrell

Nu börjar det balla ur här. Jag tackar för mig, och vill passa på att tacka alla i publiken på Skavlan som var så snälla! Köp hemskt gärna min nya bok Rocky & Edith, finns bla på Tronsmo bokhandel. De första får signerade ex. Ha det! Martin <3

Hva kommer først..?

Mine favorittstriper er hvor Rocky først irriterer seg over noe eller er frustrert (les: sjalu, usikker eller sint) og deretter ser saken fra et helt annet perspektiv som ofte fører til at han opplever et øyeblikk med oppstilthet, lykke og er fornøyd med den nye konklusjonen. Det fantastiske med dette er at det ender med at han faller tilbake på å være sjalu, usikker og sint, men på en humoristisk og selvironisk måte. Mitt spørsmål er da som følger;Hva kommer først - problemer som tar opp din hjernekapasitet som fører til lange tankesett og derav motivasjon til en Rocky-stripe, eller begynner det med at du tegner en Rocky-stripe som får deg til å tenke og fundere over livet? P.S. Big fan.
– Are

Problemen kommer alltid först, sen tänker jag högt när jag skriver serien. Jag vet aldrig vad som kommer i nästa ruta. Därför blir det på det viset.

Lorry

Det går rykter om at du er en varm beundrer av byens bruneste pub. Vet du hvor mange ølsorter de har? Hilsen Skallemann
– Kjetil

Tvåhundra nånting, men allt man frågar efter är slut så egentligen har de nog bara Ringnes och tvåhundra dammiga flaskor på en hylla. Men det är mysigt där. Jag var där igår med "Knasen", som jag kallar Karl Ove.

Folk i serien.

Den stripa der en kar konfronterer deg med at du skrev at han luktet vondt. Lo høyt av den. Er det en sann historie? Blir du ofte konfrontert av mennesker du har skrevet negativt om?
– Chris

Ja, men oftast är det inte dem jag skrivit om.

Bedre på norsk

Hvorfor er det mer schwung i vitsene i de norske oversettelsene, enn på originalspråk (som jeg regner med er svensk)? Mye mer treffsikker humor, jeg leser begge språk. (Er svensk)
– Ingela

Nej nu går det för långt. Dag är fantastisk, men det finns ingen som mig.

Debaser

Var på Anti-Flag konsert på Debaser i Stockholm i sommer. Hva syns du (eller Rocky) om stedet?
– Kenneth

Jag går aldrig på konserter, men de har briljanta tisdagsklubben Bring The Noice på somrarna och den gillar jag. Den är utomhus och ingen dansar.

Squash

Hei Martin. Jeg har hørt at du er en jævel på squash. Er du tilhenger av at Squash skal bli en olympisk gren? Og i så fall, er du villig til å gi opp seriene dine for å satse full-time på squash hvis muligheten for olympisk deltakelse er tilstede?
– Wilson

Jag är inte så bra på squash, men älskar att spela det. Tycker definitivt att squash ska in i OL, istället för muppsporten golf som kommer till nästa i Rio.

Fyllesjuk

Kunne du prøve å få stripene med mye tekst publisert på andre dager enn lørdag og søndag? Jeg har vanskelig for å konsentrere meg over lang tid når jeg er fyllesjuk.Og litt nervøs for at jeg vil finne historier som bringer lys over mørke felter i hukommelsen.
– Kenneth

Kunde du pröva med att istället bara försöka ta och skärpa dig en aning?

Beklager

Hei. En gang var du i Oslo på Litteraturhuset. Jeg var der også, litt i farta, og vågde meg på å spørre om autografen din sidne jeg er stor fan. Den fikk jeg og en fin tegning også. Du var veldig snill. Men i etterkant var jeg skikkelig flau over at jeg forstyrret deg sånn på et privat arrangement. Kan du tilgi meg?
– Anita J.K.

Ja, sånt är bara trevligt. Skulle du själv tyckt det var jobbigt om någon kom fram och sa att de tyckte om det du gör?

Hva ville du helst slåss mot?

Hvis du måtte, hva ville du helst slåss mot; en and på størrelse med en hest, eller hundre hester på andestørrelse?
– Dag

Hundra små hästar. Bara att klampa runt ett tag.

Hva syns du sjøl

om "Rocky & Edith"? Er du fornøyd med boka?
– L

Jag är otroligt nöjd! Det är de vackraste boken jag gett ut, och förmodligen den bästa.

Blir det noen gang for personlig2

Får du tilbakelmeldinger fra tidningene da? Hender det de ikke vil publisere - og i så fall hva?
– Yngve

Ja, det händer. När det är saker som de anser vara för känsliga politiskt eller kändismässigt.

Takk!

Rocky er en lifesaver. Får meg til å le høyt i en tøff hverdag! Det er mange, mange favoritter, men kom på to: "Don't worry, be happy:" og DJ's uten grenser i Thailand, og "floater'en" i toalettet i hotellet i New York. Er det sant du mista klærne og alt da du møtte Edith på festival??
– Geir Magnus

Ja, allt det har hänt. Men i verkligheten var festivalen på sommaren i sverige, men fick förflyttas till utlandet pga en förskjutning på ett halvår i handlingen. Det tog ett halvår innan hon gick med på att bli inritad i serien.

Ediths følelser

Hva synbtes Edith, som vel var din riktige kjæreste, om å få deres privatliv i serien? Er hun også gift nå?
– hei du

Inte så kul så klart, men hon är väldigt tolerant. Hon är inte gift, och vi är bästa vänner forever.

Blir det noen gang for personlig?

Sensurerer du deg selv og tenker - dette hadde vært fett å gjøre ei stripe av, men jeg orker ikke stå og svare for dette på Skavlan?
– Yngve

Nej, jag har aldrig tänkt att jag skulle vara med i Skavlan! Jag kör på, och så är det upp till tidningarna om de vill publicera.

Translation

Hei! Hva tenker du om den norske oversettelsen av Rocky, og den friheten Dag Gravhem tar seg når han oversetter fra svensk til norsk?
– Petter

Det är den friheten som gör att serien har fungerat så bra i Norge, så jag tycker det är väldigt bra:

to svensker

Det startet to nye svensker på jobben min idag... De sitter rett vedsiden av meg nå i et åpent kontorlandskap. Bør jeg være redd?
– Krydolf

Nej, de är garanterat räddare.

Mitt Romney

Hva synes du om at Mitt Romney vil bli statsminister i Sverige om han taper valget i USA?
– Q-bert

HAr han sagt det? Det skulle han säkert kunna bli, men tanke på hur folk röstar nu för tiden.

Sideoppsett

Hvorfor har du forlatt det vanlige stripeformatet og satt dem opp 2+2. Det er jo mye mer plasskrevende!
– Kenneth

Det blir inte lika kompakt och mastigt att läsa.

Arbeidsstolthet

Er du stolt av jobben din?
– Stian Røraas

Ja, jag är väldigt stolt över det jag gör och har gjort. Och över att vara serietecknare om det var det du menade.

Kjipt?

Har du det så kjipt som du prøver å få det til å virke? Eller bare later du som?
– Brede

När då? Jag har ritat serien i snart 15 år, det har varit upp och ner, men det är inte överdrivet. Varför skulle det vara det?

Retning

Tenker du noen gang over hvilken retning du vil serien skal ta? Eller er absolutt alt selvbiografisk og du tegner det først etter å ha opplevd det?
– Henning Nygaard

Ja, jag följer bara livet. Det blir bäst när jag inte lägger mig i handlingen.

Gutteprat

Hvorfor har Rocky en sånn gutte-jargong? Snakker du sånn selv?
– hei du

Jag vet inte riktigt vad du menar. Det är samma jargong mellan killar och tjejer bland de jag umgås med.

Problemer

I løpet av alle årene med Rocky har det jo kommet fram litt diverse holdninger, tanker, vitser, oppførsel og diverse snusk. Møter du noen gang kvinner (eller menn forsåvidt) som er skeptiske til å date/være deg på grunn av det de har lest i Rocky?
– jim

Nej, de är skeptiska av andra orsaker tror jag.

Noe jeg alltid har lurt på

Jeg har et spørsmål jeg alltid har lurt på, og som jeg alltid har ønsket at Rocky og vennene hans kunne gitt meg et kjempeteit svar på.. Hvorfor er det slik at Adam og Eva blir fremstilt med navler overalt?
– Karina

Har de navlar överallt? Bra fråga.

Hei Rocky's Creator!

Mine spørsmål, må jeg ha andre til å svare på... They are complex.. Ville bare si hei på deg, Rocky er bra saker og hvis du lager en karakter i stripen din som heter Holger med en " wise guy attitude " blir jeg nødt å kalle deg konge :)
– Holger H

Tack! Lycka till med dina komplexa problem.

Tskjorte

Hei! Må bare si at jeg digger serien og fullt med siden tiden i pondus. Lurer på om det går ann å bestille rocky tskjorte en plass? Har lett mye men finner ingen.
– Sigve

Tack! Nej, det finns inga Rockytröjor tyvärr. Det är bara gangsters i den branchen.

Kan du fortelle litt mer om «Jeffrey Dahmer»?

Den virker litt som «Vi må snakke om Kevin», hvis du har sett den? En fyr som gikk i klasse med serieskaperen og ble seriemorder...? Hva kan vi som skandinaver lære av den, etter 22.juli og de finske skolemassakrene?
– Emil F

Jag vet inte vad vi kan lära av den, men det är en helt fantastisk bok. Samma upplägg, men jag kan inte tänka mig att någon gjort det bättre än Derf.

Hund og katt

Hunder og katter går ofte ikke så bra sammen. Og de fleste tenker på hunder som enkle vesen med primitive behov, katter som feminine og ofte litt mystiske. På meg kan det virke som det et bevisst valg at du tegner mannen som hund og kvinnen som katt?
– Kenneth

Ja, fast man ska inte läsa in så mycket i det, det handlar mest om bristande teckningstalang. Det finns gott om manliga katter i serien också, och kvinnliga hundar.

Arne And

Hvor nært er slektskapet mellom Rocky og Arne And? Bror, fetter, tremenning? Kunne de blitt venner?
– oeg

Jag och Charlie är i alla fall vänner, vi har känt varandra sedan jag var 15. Han är kanske mer som en storebror.

bruk av utropstegn og punktum

Tililsynelatende er det kun utropstegn eller "..." som brukes for å avslutte en setning, var det tenkt slik fra din side eller er det oversetteren som tar seg friheter?
– kalle banan

Nej, det är jag som är serieskadad från barndomen. Jag tycker det ser konstigt ut med bara en punkt på slutet i en pratbubbla. Då ser det ut som om någon säger något väldigt allvarligt. Men jag börjar ändra mig.

Rippo m/fler

Hva skjedde med Rippo? Han forsvant så raskt fra serien. Og har du kontakt med Maja (sorte enke, hehe).
– Kim F

Han försvann raskt från våra liv, jag vet inte varför. Kanske var det någonting jag sa. Han tar nog hemligheten med sig i graven. Maja har jag ingen kontakt med, men hon är numera gift och bor kvar i Australien.

Når slutter Rocky å gi deg noe?

Kommer vi til å få oppleve Rocky som falmert og bitter på gamlehjem?
– Yngve

Nej, för jag kommer inte vara bitter på gamlehjemmet, jag kommer trivas väldigt bra. Jag kommer sitta där i mina blöjor och rita, och ta min lilla eftermiddagsöl genom ett sugrör in i halsen.

Hvorfor Rocky?

Hvorfor ble serien hetende akkurat Rocky?
– Henning Nygaard

Som sagt, jag tänker inte igenom saker på förhand. Jag gjorde en annan serie ett kort tag innan, som handlade om en liten mobbad kille som hette Rocky. Det blev inget med den, så jag började rita om mig själv istället. Då fick den heta samma sak.

Økt status?

Føler du at man som tegneserieskaper har fått økt status som kunstner og samfunnskritiker med årene?
– Geir Andre Torgersen

Nej, det är samma. Man får den respekt man förtjänar.

Venner og sosialliv

Stor fan av deg helt siden de første stripene dine gikk i Pondus. Hvordan er det å stifte nye bekjentskaper og få nye venner når du er blitt så berømt? Føler du at du får nok tid med gamle kompisene dine?
– Emil

Tack för det! Jag umgås bara med mina gamla kompisar, så det är inget problem. Jag träffar dem varje dag.

Skinnarviksberget

Hej, Helga heter jag och är norsk men bor vid Skinnarviksberget. Har för mig att du ritade nån strip med en Helga på Skinnarviksberget. Har jag drömt det? Kommer ihåg att det var spooky, dröm eller inte.
– Helga

Jag vet inte om hon hette Helga i norska översättningen, men det finns en sekvens när jag går runt med en tjej där och försöker hitta ett ställe att knulle. Min mormor hette Helga, så ja, det är spooky.

Dine favoritter

Hva er dine favorittserier om dagen?
– Henk

My Friend Jeffrey Dahmer av Derf Backderf är det bästa jag läst på evigheter. Finns på Tronsmo. Köp den!

Rocker eller hiphopper?

Hva synes du om at Rocky i sine første år i Norge var rocker og ikke hiphopper?
– Henning Nygaard

Det var upprörande då. Nu är jag varken eller så jag bryr mig inte.

Bangkok

Hei Martin, Se å få med deg Rocky til Bangkok. Drit i å henge rundt på øyene.
– Erik

Han har varit där, men det blev inte så mycket att skriva om.

Hår

Hei og takk for en fantastisk tegneserie! Tidligere ble du mobbet av Magne og Klasse for at du ikke hadde mye hår på hodet. Mange hadde mye hår i tidligere striper. Hva har skjedd, nå er han snauklipt selv.
– Knuff

Han blev lite tunnhårig så han hyvlade av fjädrarna. Själv har jag varit rakad sedan tjugoårsålderna så ingen ska märka när det ramlar av.

Rocky på reise

Er opplevelsene til Rocky i utlandet basert på egne opplevelser? Hva er ditt favorittsted ut ifra de? Rocky i Japan var utrolig morsomt.
– Martin L

Ja, alla. New York förmodligen. Tokyo är kul, men man blir galen efter ett tag. Jag trivs allra bäst hemma i kvarteret.

Dilemma

Om du måtte velge, hadde du da valgt?
– Magnus G

Nej, jag gör väldigt lite som jag måste.

Seriens effekt på privatlivets sosiale sfære.

Siden tegneserien er basert på ditt eget liv og hendelser fra ditt liv som involverer dine nærmeste omgangsvenner, opplever du at serien har endret seg slik at du i større grad er forsiktig med hva du utleverer? Har du fått tilbakemeldinger fra omgangskretsen som på en negativ måte har endret serien? Har du opplevet å miste venner etter at du har beskrevet dem i serien?
– Gunnar

Nej, jag vande mig ganska fort och tänker inte på det. Inte mina vänner heller tror jag.

gangstarr?

DJ PREMIER & GURO, Right?
– kjetil svensen

Ja, det stämmer, de var med i Gangstarr.

Rocky som nordmann

Hva mener du om at de aller fleste nordmenn - meg inkludert - trodde Rocky var norsk inntil samleboka i 08?
– Stian Røraas

Det är en komplimang till översättaren Dag Gravem.

Frodobolf

Ikke et spørsmål, men: "Frodobolf" fra en av dine gamle Rockystriper må være verdens beste onomatepotikon for fyllemagediaré!
– Hilde

HA ha ha, tack. Låter som en nordnorskt förnamn.

Gode broder

Det har vært en oppblomstring av norsktegnede tegneserier de siste 10 årene (pondus, nemi, eon, osv). Opplever du miljøet som mer levende/inspirerende? Deler dere erfaringer og inspirasjon?
– Yngve

Jag är inte så inne i den norska seriemiljön eftersom jag är svensk. Frode har jag träffat några gånger, men det blir inte så mycket prat om serier.

Skandinavisk satire

Et skandinavisk satiremagasin er min våte drøm. Rocky skulle selvsagt ha vært der, er det noen norske tegnere du gjerne ville hatt med?
– Dag Rønning

Christopher Nielsen så klart. Sen är det bra.

Hvorfor dyr

Hvorfor valgte du dyr som utgangspunkt for serien? Og hvorfor er du/Rocky akkurat en Bikkje?
– Andreas S

Varför är Donald Duck en duck? Det är enklare att rita, och så ser det roligare ut. Jag tänker inte igenom saker så mycket i förväg, det bara blev så.

Rocky covers

Hei! Jeg har kjøpt Rocky bladene mye pga din versjon av klassiske hiphop platecovere. Hvilket platecover er din favoritt gjennom tidene?
– Massefin

William Onyeabor - Atom Bomb. men det har inte jag ritat.

Kendrick Lamar

Er Kendrick Lamar den nye Big L? Og skal du på konsert i Oslo i februar? I så fall skal jeg spandere en øl på deg.
– K Dot

Aldrig hört talas om. Jag har ingen koll på hip hop längre, tycker allt låter som A-Teens. Men tack för öl-erbjudandet!

For meg som ikke har lest den nye boka di...

Hva inneholder den?
– RZA

Den innehåller 378 (?) sidor kärleksbekymmer, mordplaner, svartsjuka, sport, sex, vansinne och missbruk.

Rocky bøker

Hei! Kommer flere av bøkene dine ut på norsk snart? :) Ser det er en rekke som er kommet ut i sverige mens vi er oppe i 5-6 stk her.
– Axel

De svenska böckerna är tunnare än era, och Rocky & Edith är i stort sett ikapp den svenska utgivningen. Om alla som köper Pondus köpte Rocky istället skulle ni få se på utgivningstakt!

Ikke no spes

Vil bare takke for at du lager Rocky :)
– Ole

Tack för att du fortsätter läsa Rocky! Jag är väldigt glad för det.

Ny oversetter?

Medfører bytte av forlag også bytte av oversetter?
– Thor Johan Christensen

Ånej, Dag Gravem kommer översätta allt jag skriver tills han tröttnar.

Endring

Du har holdt på med Rocky lenge. Hvordan har serien endret seg med åra?
– Karsten, Trondheim

Den har blivit bättre och roligare. Inte så mycket fjanterier längre.

røyker du tjall?

Ja? Nå?
– Tobias

Tjall, är det hasch? Nej, det var ett tag sen.

Edith

Du bruker jo livet ditt i tegneseriene. Finnes det en ekte «Edith»? Hva synes hun om å ha blitt brukt i boken?
– Anita T

Det finns det. Hon bryr sig inte så mycket nu för tiden, men när vi var ihop kunde det vara jobbigt ibland. Hon sa oftast "skriv vad du vill" och sen efteråt "vad fan skriver du?"

Kändis

Hvilken kjendis har gjort dårligst inntrykk på deg og hvorfor?
– Karmøy

Jon Bon Jovi verkar vara en riktig douchebag. Men jag har inte träffat honom.

Norske damer

Vil Rocky date ei norsk dame etterhvert? Oppussings gal og tur i fjellheimen? Ut og gå på ski hver søndag?
– Thomas

Oppussims? Jag dejtar inte så mycket för tillfället, men norska tjejer är härliga.

Signering?

Hei Martin, Skal du ha noen signering i Oslo i nærmeste framtid? Har lenge ønsket meg en signert Rocky bok :)
– Mads Johannessen

Jag och Karl Ove signerade en hög på Tronsmo igår, så snabbar du dig dit kanske de har kvar. Annars har jag inga signeringar inplanerade.

Knausgård

Hvordan har det vært å jobbe med Karl Ove Knausgård? Har han vært aktiv i redigeringen? Og han skriver jo forord i din bok. Hva hadde du skrevet i hans? Er du glad i Min Kamp?
– Henrik F

Jag älskar Min Kamp! Jag träffade honom först i förrgår, och han var väldigt trevlig. Han har inte varit aktiv i redigeringen, han har bara sagt ja till att publicera den, men det är det enda en förläggare behöver göra!

Oversettelse

Tar du noen hensyn til at serien blir solgt og oversatt i andre land? Med tanke på når Rocky vandrer rundt i Stockholm, og at du bevisst ikke tegner inn kjente stockholmsbygg , slik at det også kan funke i Norge og andre land ? Og hva er din favoritt-øl og vin? :P
– - Rune , Kongsvinger

Nej, jag ritar in stockholm, men det blir oftast ganska likt tex oslo eftersom det inte är så dramatiskt annorlunda. båda har hus och vatten.

Rapstyle

hva er best? EPMD eller Gangstarr?
– Fredrik Brekke

Det är en smaksak. Men antagligen Gangstarr.

Håndplukking

Hei Martin Håndplukker du de som får arbeidet med å tilpasse stripene til de enkelte land? I såfall har du vært usedvanlig dyktig med valget i Norge.
– Kenneth Brun

Nej jag har ingen del i den äran, det var bara tur. Eller andra människors skicklighet.

Militæret

Hei Har du vært i militæret?
– Kristian

Nej fy fan!

Kreativitetsstart

Hei Martin! Jeg har vært fan av Rocky siden den startet i Pondus i Norge! Jättebra! Jeg trenger en kreativ push, for å realisere meg selv. Har du noen forslag til hvordan jeg bør gå frem? Hvordan holder du kreativiteten i gang?
– Stor Norsk Fan Jonas

Den håller igång sig själv. Det gäller att inte vänta på inspiration utan bara sätta igång.