Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg kommer til å ta opp én ting, og det er damer. Damer og likestilling

Ap-nestleder Hadia Tajik og statssekretær Dilek Ayhan (H) er utnevnt til Young Global Leaders.

UNGE LEDERE: Når statssekretær Dilek Ayhan (H) og Ap-nestleder Hadia Tadjik skal bli en del av Young Global Leaders, så er det for å få gjennomslag. De hater lange møter og tomprat. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UNGE LEDERE: Når statssekretær Dilek Ayhan (H) og Ap-nestleder Hadia Tadjik skal bli en del av Young Global Leaders, så er det for å få gjennomslag. De hater lange møter og tomprat. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kommer til å ta opp én ting, og det er damer. Damer og likestilling, sier Ap-nestleder Hadia Tajik (32) til Dagbladet.

I dag blir det offentliggjort at Tajik og Høyres Dilek Ayhan (36), statssekretær for næringsminister Monica Mæland, blir utnevnt til Young Global Leaders av Verdens økonomiske forum.

Forumet Young Global Leaders har en uttalt målsetting om å utdanne morgendagens ledere, bygge et nettverk for innovasjon og ledelse og skape endringer i samfunnet. Hvert år utnevnes rundt 200 unge ledere, og blant tidligere norske medlemmer er kronprinsesse Mette Marit, WWF-leder Nina Jensen, gründer Silje Vallestad og Bjarte Reve.

- Spesiell stemme Nå er det altså Tajik og Ayhan sin tur, og de har begge en klar plan.

- Norge er blant verdens mest likestilte land, men også vi har utfordringer. Det gjelder blant annet vold i nære relasjoner, sosial kontroll over unge jenter som forventes å leve ærbare liv, og kvinners muligheter til å delta i arbeidslivet. Til tross for våre utfordringer, så har vi gjennom flere tiår sett verdien av å ha kvinner i arbeidslivet, og det gjør at jeg kan ha en spesiell stemme på de arenaene vi får tilgang på nå, sier Tajik.

Ayhan støtter Tajik i dette spørsmålet.

- I Norge er kvinneandelen i lederstillinger og styrerom for lav, og det samme gjelder i gründerbransjen, sier hun.

- Marginalt tema Tajik mener likestillingsspørsmål blir nedprioritert både i Norge og i utlandet.

- Det som er rart er at likestilling fortsatt blir sett på som et marginalt politisk tema - også i Norge. Derfor vil jeg bruke dette forumet til å løfte likestilling, og gjøre det tydelig for flere hvor viktig bærebjelke det er i samfunnet, sier Ap-nestlederen, som mener Norge den siste tiden har hatt en delvis negativ utvikling: 

- Når man har nådd det punktet at en del av kvinnekampen blir retten til å være hjemme og bake småkaker, så mener jeg at utviklingen går i feil retning. Har du ikke egen inntekt, så er du veldig sårbar.

Vil løfte klima For Ayhan vil også de store globale utfordringene relatert til mat, energi og klima bli sentrale spørsmål.

- Verden trenger mer mat, ren energi og nye medisiner, og blant annet kan man gjennom smart bruk av biologiske ressurser i havet bidra på alle disse behovene i fremtiden. Forutsetningen for aktiviteten er en bærekraftig forvaltning, også det krever kunnskap. Norge har forskningsmiljøer og bedrifter som allerede er verdensledende på å mestre havrommet, og vi har et viktig ansvar som kunnskapsleverandør. De store havdypene er jordens siste uutforskede områder. Kanskje ligger svaret på kreftgåten på havets bunn?

- Nettverksbygging står sentralt jo her, hvor mye reell gjennomslagskraft ligger i dette forumet?

- Jeg har snakket med blant annet Nina Jensen og Bjarte Reve som har vært med på dette før, og de sier at det er avhengig av hva man gjør det til. Jeg er der for å handle, ikke sitte i møter. Jeg hater møter, sier Tajik, før Ayhan følger opp:

- Det handler også om å bidra til at andre av de unge ledernes ideer kan løftes. Et eksempel er «Deworm the world» som jobber for en billig kur mot parasitter, og nå har de behandlet flere millioner barn, sier hun.

Fornøyd som nestleder Mange vil mene at dette forumet for unge ledere vil være nok et skritt for Tajik i retning partiledervervet i Ap.

Men på direkte spørsmål insisterer hun på at det ikke er en motivasjon i dag.

- Jeg er fornøyd med vervet jeg har, og vi har en utmerket partileder. Men jeg ønsker å være en gjenkjennbar, norsk stemme på noen arenaer internasjonalt, og det kommer jeg til å være.

VIL LØFTE LIKESTILLING: Både Dilek Ayhan og Hadia Tadjik er opptatt av å løfte problemstillinger knyttet til likestilling, både i Norge og internasjonalt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL LØFTE LIKESTILLING: Både Dilek Ayhan og Hadia Tadjik er opptatt av å løfte problemstillinger knyttet til likestilling, både i Norge og internasjonalt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart