- Jeg kommer tilbake

Aung San Suu Kyi ble hyllet av et hav med fargerike mennesker på Torgalmenningen i Bergen. Hun takket for all støtte med et løfte om å komme tilbake.

FRIDDE TIL BERGENSERNE: Aung San Suu Kyi fridde til bergenserne og avga et løfte om å komme tilbake for å bli mer kjent med byen og folket her.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FRIDDE TIL BERGENSERNE: Aung San Suu Kyi fridde til bergenserne og avga et løfte om å komme tilbake for å bli mer kjent med byen og folket her. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Min reise til Bergen har vært lang, men den vil aldri ta slutt. I Bergen har jeg sett folk fra hele Burma som står samlet. Det gjenstår for oss å bli en slik enhet i vårt land, men vi jobber mot det målet. Når folk som bor så langt borte kan gi oss så mye styrke, hvorfor kan ikke vårt regime gi oss den sikkerhet og frihet som vi trenger, sa vinneren av Raftoprisen og Nobels fredspris da hun talte til et folkehav på Torgalmenningen i kveld.

Fridde til bergenserne Aung San Suu Kyi fridde til bergenserne og spurte hva det var som skapte så gode mennesker. Hun minnet oss om at Raftoprisen var den første internasjonale prisen hun fikk. Før den ble kjent klarte hun kun å knytte et ord til Bergen, og det var marsipan.

- Nå er det mange flere ord jeg kan knytte til denne byen i Norge. Vi tar et steg om gangen. Bergenserne har alltid vært i mitt hjerte og i mitt hode, de har vært med meg steg for steg. Jeg er sikker på at dere vil fortsette å være med meg, sa Aung San Suu Kyi.

I 1990 godtok militærregimet i Burma å gjennomføre valg. Aung San Suu Kyi stilte til valg som leder av partiet Nasjonal Liga for Demokrati (NLD). De vant overlegent, men regimet nektet å godkjenne valgresultatet. Seinere samme år var det en liten gruppe menneskerettighets idealister i Raftostiftelsen i Bergen som valgte den modige kvinnen til vinner av Raftoprisen.

Starten Det ble starten på en kampanje som førte til at Aung San Suu Kyi fikk Nobels fredspris året etter. Styret i Raftostiftelsen var kjent med at mange tusen mennesker ble massakrert i Burma i 1988, men at det var lite oppmerksomhet rundt kampen mot militærregimet utenfor landets grenser.

Lagdommer Hanne Sophie Greve, professor Arnljot Strømme Svendsen, styremedlem Jan Ramstad og student Tom O. Kleppestø var sentrale krefter i dette arbeidet. De har fortalt til Bergens Tidende at de hadde blitt godt kjent med burmesiske ekspolitikere og samlet alt de fant av informasjon om Aung San Suu Kyi.

Få dager før nominasjonsfristen gikk ut, reiste Kleppestø som kurér til Praha for å gi ei pakke med dokumentasjon om deres kandidat til president Václav Havel. Det var han som formelt skulle nominere Aung San Suu Kyi til Nobels fredspris.

- Ikke glemt 30. januar 1991 ble det signerte brevet fra Havel levert til sekretær Geir Lundestad i Den norske Nobelkomité, samme dag som kong Olav ble begravd i Oslo.

Aung San Suu Kyi har fortalt til Dagbladet at hun hørte i radioen at hun hadde blitt tildelt Raftoprisen i 1990. Hun visste ikke noe om denne prisen, men satte likevel stor pris på det. Hun følte at de likevel ikke var glemt.

I dag fikk Aung San Suu Kyi møte dem som bidro til et internasjonalt fokus mot hennes og NLD's kamp om menneskerettigheter og demokrati i Burma. De samlet seg til et lukket møte i huset til Raftostiftelsen i Menneskerettighetenes plass i Bergen.

Mange spørsmål Etterpå møtte fredsprisvinneren fra 1991 omlag 300 burmesere i et hotell i Bergen sentrum. Hun ble spurt om hvilke framtidsutsikter hun så for landet deres, om hvor hun fikk sin sterke motivasjon fra, om hva hun tenkte om naturressursene landet besitter og om framtidige utdanningsmuligheter i Burma.

Etter dette møtet, gikk turen noen skritt ut til Torgalmenningen. Der var det samlet flere tusen mennesker, mange i fargerike klær. Fra scenen lovte hun å komme tilbake tli Norge og Bergen.

- Min reise hit slutter aldri. Jeg ønsker å komme tilbake og være her en stund for å lære dere bedre å kjenne, sa Aung San Suu Kyi, før hun reiser tilbake tli Oslo og videre til Irland.

APPLAUS: Aung San Suu Kyi ble hyllet med massiv applaus i Bergen.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
APPLAUS: Aung San Suu Kyi ble hyllet med massiv applaus i Bergen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer