- Jeg krever et minimum av høflighet

Rektor på skolen der Khalid Skahs barn gikk i Marokko refser Utenriksdepartementets opptreden i saken.

HER GIKK BARNA: Ved denne porten på den marokkanske skolen Khalil Gibran School i Rabat, skal den norske ambassadøren Bjørn Blokhus ha møtt opp med en hel delegasjon uten avtale. Foto: Sveinung Uddu Ystad
HER GIKK BARNA: Ved denne porten på den marokkanske skolen Khalil Gibran School i Rabat, skal den norske ambassadøren Bjørn Blokhus ha møtt opp med en hel delegasjon uten avtale. Foto: Sveinung Uddu YstadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RABAT (Dagbladet.no) Rektor på den marokkanske skolen Khalil Gibran School forteller Dagbladet hvordan den norske ambassadøren Bjørn Blokhus tidligere i år tok seg inn på skolen uten avtale på forhånd, og hvordan han begynte å stille spørsmål rundt Khalid Skahs barn.

Barna, en jente (16) og en gutt (13), var elever på denne skolen i to og et halvt år fram til de flyktet til Norge 19. juli i år.

- Ambassadøren kom sammen en rekke mennesker, deriblant en kvinne som hevdet hun var barnas mor. Hun sa hun ville vite om barnas undervisningsopplegg, og jeg ringte Khalid Skah for å informere om at de var kommet, forteller rektor Lyoubi Fouad til Dagbladet.

- Svært uhøflig

Han synes det er svært uhøflig av ambassadøren å dukke opp på skolen uten forvarsel.

- Jeg krever et minimum av høflighet. Det han gjorde var ukorrekt, og jeg spurte hvorfor han kom. Han svarte at han stakk innom på vei til Casablanca, forteller Fouad til Dagbladet.

Etter at rektor varslet Khalid Skah om det uventede besøket, dukket han straks opp på skolen og det hele utviklet seg til en høylytt krangel mellom ham og ekskona Anne Cecilie Hopstock på rektors kontor, ifølge Fouad.

- Episoden ble svært ubehagelig. De ropte så høyt til hverandre at elever i klasserommene ved siden av mitt kontor ble redde og begynte å gråte.

- Mens dette foregikk var ambassadøren fortsatt tilstede på mitt kontor. Jeg forstår ikke hvordan han kan involvere seg i en konflikt mellom tidligere ektefeller på denne måten, sier Fouad til Dagbladet.

Tok barna ut av skolen

Under krangelen skal Khalid Skah blant annet ha konfrontert sin ekskone og ambassadøren med at han trodde de ønsket å bortføre barna.

Etter denne hendelsen valgte Skah å ta barna ut av skolen som en direkte følger ambassadøren og Anne Cecilie Hopstocks oppmøte på skolen.

- Han ringte meg og sa at han ikke lenger følte de var trygge der. Derfor gav jeg ham alt av elevenes skoleopplegg slik at de kunne jobbe hjemmefra, sier Fouad, som aksepterer denne avgjørelsen.

Rektoren avviser påstander som er kommet fram om at barna ikke skal ha fått ta alle eksamenene dette skoleåret.

- Barna ble fulgt av sin far til skolen og tok alle eksamener. De bestod alt, sier Fouad.

Godt inntrykk av Skah

Han har et godt inntrykk av Khalid Skah som far til de to norsk-marokkanske barna.

- Jeg så ham flere ganger sammen med barna, og han virket ikke slem med dem. Barna fikk være med hvem de ville. Det virket for meg som at de hadde mye frihet, sier Fouad.

Dagbladet har gjentatte ganger kontaktet Khalid Skah, men han har foreløpig ikke ønsket å la seg intervjue.

Til den marokkanske avisen Almassae, har Khalid i dag sagt at han sliter med å få sove fordi han savner sine barn.

- Barna hører til i Marokko. De vil tilbake til sin far. Til meg har ikke sagt noe imot å bo i Marokko, og de har også godtatt dette i den marokkanske barnefordelingsrettssaken, sier Skah til avisen.

Dagbladet gjorde Utenriksdepartementet (UD) kjent med rektorens utspill.

- Det er ikke naturlig at vi kommenterer dette nå, sier Kåre Eltervåg, pressevakt i UD.

• Les også: Norsk politimann drapstruet av Skah